Cand vor ajunge minerii la Kiev?

Posted: 25 februarie 2014 in globalizare, politic
Etichete:, , , ,

Lucrurile în Ukraina nu am intrat într-un curs normal, liniștit, așa cum anunță mulți. Acum este pacea dinaintea furtunii. Europa și USA au întins o mână de ajutor, promițând sprijin economico-financiar și susținere politică. Din est, Rusia a întins mâna, promițând și ea că va susține revenirea Crimeei și a estului Ucrainei, la patria mamă.
Când se întind mâini din est și vest, rezultatul e previzibil. Așa a fost și cu Polonia, cu România, cu Cehia și alte țări, înaintea celui de-al doilea mare război. Ucraina nu poate ieși întreagă, în mersul ei spre Europa. Secesiunea bate la ușă.
Ucraina este acum o bombă cu efecte imprevizibile.
Conform practicii îndelung exersate, sunt așteptați minerii la Kiev, să curețe Maidanul și să planteze flori!

Comentarii
  1. Cred ca e o comparatie total nepotrivita. Minerii chiar nu aveau ce cauta in Piata Universitatii, sub nicio forma. In Ucraina exista o puternica minoritate rusofona care simte (indreptatit sau nu) ca li s-au furat voturile si care chiar ar avea ce cauta in „Piata Universitatii”. De altfel, in ultimele zile acolo s-au incalcat nenumarate percepte democratice; daca le-am fi incalcat noi am fi fost trimisi in Antarctica. Cum e posibila demiterea presedintelui batind din palme? Cum e posibil sa avem, in 2 ore, un nou cod penal?

    • care percepte democratice?
      sa dai ordin sa se traga cu munitie de razboi in proprii cetateni, e democratic?
      sau poate, vezi Doamne, protestatarii s-au impuscat intre ei?
      fostul presedinte trebuie sa plateasca, nu prin votul cetatenilor ci penal!
      cand am scris despre ruperea Ukrainei, tocmai la asta ma refeream, la zona puternic rusa, inclusiv Crimeea.

      • Sint absolut convins ca Ianukovici are pacate multe si grele, pentru care trebuie sa plateasca. Asta nu justifica, de exemplu, un linsaj, nu? Cum, daca el s-a comportat nedemocratic, asta ne da noua dreptul sa ne comportam la fel ca el? Eventual cu justificarea ca „el a inceput”?
        Nu stiu citi protestatari s-au impuscat intre ei, dar sint sigur ca nici dumneata nu stii citi protestatari (sau „protestatari”) au impuscat oameni din fortele de ordine.
        Domnule, de cele mai multe ori lucrurile sint mai comlicate decit par.

      • @Augustin Radescu,
        Pe Maidan au murit oameni, impuscati. Toate lichelele care abuzeaza de putere, cand ajung la greu, invoca Democratia, dreapta judecata. Adica ei incalca regulile dar invoca drepturi democratice. La urma urmei de ce sa aiba acest drept, cand ei le-au incalcat?
        Sa dai ordin sa se traga in proprii cetateni este o crima!
        Nu are sens sa ne scarpinam in fund, sa invocam teroristi, sa numaram cadavre, sa identificam cine si de unde a tras. Cu certitudine, cineva e vinovat de mortii din Kiev, care, daca nu stiati, nu au murit de gripa!
        Cand Gorbaciov a fost la Bucuresti, e declarat ceva extrem de simplu, usor de inteles de toata lumea, despre executarea lui Ceausescu.
        Am scris asta in 2010, in articolul Amintiti-va raspunsul lui Gorbaciov
        QED

  2. anca spune:

    Al cui mers spre Europa? si care Europa?
    In ’89, ca intelectual roman, va considerati ne-european ?
    Si ca simplu cetatean, era altceva decat nivelul de trai, care va „mana in lupta” ?

  3. anca spune:

    Nu ştiu.. dar am sentimentul că neperceperea corectă a vrăjmaşului este mai periculoasă decât ceaţa (încă) în înţelegerea sursei răului. Nu cred că lucrurile merg aşa, că „estul şi vestul şi-au dat mâna” ca să înrobească popoarele. Şi-apoi, popoarele europene nu (mai) sunt la stadiile de.. începători, vrăjiţi cu mărgele colorate; şi nimic nu se repetă identic, unele lecţii se învaţă, locuitorii Ucrainei nu sunt locuitorii României anului 1989.

    • Dar ce anume te face sa crezi ca identifici vrajmasul iar ceata din mintea mea ma impiedica?
      Ieri, Departamentul de Stat al SUA a facut un apel la impiedicarea sciziunii Ukrainei. Oare de ce? Ce ceata densa o fi in mintea lor?
      Iar margelele colorate abunda inca in Romania.
      Anca, eu am participat la unele conferinte premergatoare integrarii Romaniei si stiu foarte bine ca intre declaratiile sforaitoare si situatia actuala, e o diferenta enorma.
      Nu va amagiti!

      • anca spune:

        Nu era vorba de mine (sau de dvs) ci de oameni, în general, români, ucrainieni, germani, ruşi, francezi, englezi, americani.
        Cu siguranţă Dep. SUA nu e-n ceaţă…:) ştie bine ce face..:)
        Şi, chiar aşa, de ce-ar dori sciziunea Ucrainei? Îi vrea doar bogăţiile !

Lasă un comentariu