Pentru a-şi domina şi conduce imperiul comunist Est-European, nu cel intern al republicilor sovietice socialiste din URSS, Moscova acţiona pe cinci fronturi (vezi comparativ acţiunea Globaliştilor de azi):
stapanul lumii

 1. politic prin comisarii politici ai guvernului comunist al URSS şi prin comuniştii locali pregătiţi în URSS.
 2. Informativ prin structuri locale ale serviciilor de informaţii ruse
 3. propagandistic prin secţiile de propagandă ale Partidelor comuniste locale
 4. Militar prin Tratatul de la Varşovia, fondat în 1955 ca o alianţă militară de apărare a ţărilor comuniste (Albania-retrasă în 1968, Bulgaria, România, Ungaria, Cehoslovacia, RDG, Polonia, URSS)- desfiinţat în 1991.
 5. economic prin CAER Consiliul de Ajutor Economic Reciproc – fondat în 1949 între URSS, RDG, Bulgaria, Polonia,Cehoslovacia, Ungaria şi România – desfiinţat în 1991.

Interesul de dominaţie al Moscovei era clar. În contextul dezvoltării economice a ţărilor member CAER şi al planurilor comune de dezvoltare, în 1964 se iniţiază un proiect de dezvoltare zonală a Dunării de Jos, iniţial lansat ca articol cu titlul “Probleme ale dezvoltării economice a raioanelor dunărene din România, Bulgaria şi URSS în nr. 2/1964 din „Analele Universităţii din Moscova”, apoi numit Planul Valev. Planul cuprindea un teritoriu de 150 000 kmp (sudul Basarabiei şi al Ucrainei- 12 000 km2, sud-estul României -100 000 km2 şi nordul Bulgariei -38 000 km2) şi o populaţie de 12 milioane de locuitori. Direcţia de dezvoltare era agricultura-energia-transportul iar zona devenea principalul furnizor de produse agricole al CAER şi unul din principalii furnizori de petrol, gaze şi energie!
Cum acest plan însemna scindarea României prin dezvoltarea unui interes economico-politic într-o parte a ţării (Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei), conducerea de atunci a Partidului Comunist şi a statului român l-a respins!
Pentru cei ce ştiu situaţia economică a României în 1964 e lesne de observat că dezvoltarea României comuniste între 1964 şi 1989 a urmat totuşi direcţia acestui plan (culoarul Dunării) şi domeniile agricultură+energie+transport dar fără pierderea autorităţii statale!
Luaţi 1989 comparativ cu 1964 agricultura Câmpiei Române şi a Dobrogei, industria petrolieră şi energetică, culoarele de transport şi principalele oraşe, Bucureşti, Craiova, Piteşti, Ploieşti, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea. Această zonă a fost dezvoltată preferenţial!
Ce s-a întâmplat după 1989 e binecunoscut de toată lumea. Datorită acestor oportunişti şi trădători cocoţaţi în fruntea statului, precum şi a colaborării instituţiilor ce în mod normal sunt destinate apărării României, s-a pierdut decizia economică pe averea construită. Mult mai grav însă e faptul că s-a pierdut şi decizia politică.

macroregiuni romania

macroregiuni romania

regionalizarea romaniei

regiuni

În noua ordine economico-politică mondială, construită de adepţii globalizării, România arată aşa: 4 macroregiuni cu 8 regiuni de dezvoltare. Perfidia acestui monstruos sistem în atingerea scopului numit distrugerea identităţii, merge de la sintagme gen “dezvoltare durabilă” şi “sat european” până la culoare de transport şi de dezvoltare. Nu mai există Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat,Bucovina, Moldova, Basarabia, Dobrogea, Muntenia, Oltenia iar probabil judeţele se vor transforma în microregiuni numite europene!
Între Planul Valev şi Planul Ontario este o singură diferenţă. Alţii sunt stăpânii!
Pentru noi mai este însă o diferenţă masivă!
Nu mai există niciun fel de demnitate naţională sau de stat la nivelul celor ce conduc acest stat numit România!
De douăzeci de ani noi nu avem un plan de dezvoltare al ţării.
Mai grav însă este faptul că nu avem un plan de existenţă!
Situaţia de azi a României este mult mai gravă decât în perioada crizei cehoslovace din august 1968! Situaţia României este mult mai gravă decât în 1989-1990. Suntem o ţară vândută de un stat total corupt, condus de o mafie politică în stare de orice mizerie pentru a se menţine la putere!

Trebuie să ne regăsim identitatea! Noi nu mai avem stat reprezentativ ci o şleahtă trădătoare şi coruptă, nu mai avem societate civilă, nu mai avem biserică şi nici armată, nu mai avem Bancă Naţională, nu mai avem justiţie, nu mai avem viitor! Politica oficială în România este minciuna! Uitaţi-vă cine conduce România, priviţi bunăstarea familiei prezidenţiale în timp ce se fură pensiile, cine sunt decidenţii, ce miniştri analfabeţi avem şi ce parlamentari!
Am schimbat stăpânii de la est la vest! Sluga însă tot slugă rămâne indiferent cui slujeşte!

Descarcati acest articol:
Între Planul Valev şi Planul Ontario.pdf
Vedeţi şi:
Reforma vs Revoluţie în ordinea Parlament – Justiţie – Armată – Popor
Instaurarea dictaturii şi protestele populare
Ce înseamnă tupeu de borfaş?
România: art.53 vs art.55
Opoziţia parlamentară nu este solutia! Azi PNL
Opoziţia parlamentară nu este solutia!

vezi si DE CE S-A PRABUSIT SISTEMUL COMUNIST chiar daca nu impartasesc mare parte din cele prezentate!

Comentarii
 1. rizoaicad.arges spune:

  Neputand „defila” cu alta clasa politica si alta mass-media, oamenii de buna credinta trebuie sa inteleaga ca singura noastra sansa de „iesire la lumina” este „exorcizarea” Raului din cei existenti, pentru ca Romania sa poata avea un viitor fundamental diferit de prezentul mizerabil, ca si de perioada ultimilor 20 de ani! Mai jos este prezentata solutia care poate realiza aceasta „minune”! //// Cu 140 de ani in urma, marele poet Eminescu, se referea la cei din conducerea Romaniei, astfel : “Cum nu vii tu Tepes Doamne/ Ca punand mana pe ei / Sa-i imparti in doua cete/ In smintiti si in misei.” Astazi, tot un moldovean de-al lui Eminescu, conf. univ. Cristian Sandache, in “Flacara Iasului” din 12-05-2010, in editorialul intitilat “Scrisoare catre talharii care ne conduc”, li se adreseaza acestora, astfel: “Nu sunteti altceva decat o adunatura de hoti, curve, imbecili si tradatori”. Cuvinte grele, dar dureros de adevarate, atat pentru cvasitotalitatea clasei politice, cat si a mass-media, in care, probabil, vor fi existand si exceptii, de care, personal, nu am cunostinta! Sper ca exceptiile, atat din clasa politica, cat si din mass-media, daca exista, sa-si semnaleze prezenta, dupa studiul materialului indicat mai jos! Cei ce vor accesa link-ul, http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, vor gasi in materialul “Pentru insanatosirea societatii romanesti”, postat pe blogul “ Dreptate pentru toti”, atat solutia care ar fi pus capat coruptiei din societatea noastra, cat si o parte dintre politicienii si jurnalistii care n-au dorit sa miste un deget, sau sa-si implice un neuron in promovarea Binelui public! Ultimele cazuri de NESIMTIRE CRASA in acest sens, sunt urmatorii destinatari ai ultimelor scrisori transmise, astfel: Presedintele Traian Basescu, Scrisoarea Nr. 6516/22-03-2010, partidele politice PSD, PNL, PRM, PDL, UDMR, jurnalistii Mircea Marian si Silviu Sergiu, de la Ev. Zilei, “Nasul” basescian Radu Moraru, de la B1 TV, Victor Ciutacu, redactor la Jurn. Nat. si realizatorul emisiunii Vorbe Grele la Antena 2, etc. Precizez ca oricine poate sa verifice, pe propria persoana si familie, viabilitatea si eficacitatea solutiei prezentate! D. Rizoaica, fost detinut politic intre 1958-1963, si februarie-aprilie 1986!////

 2. Gabriel Mascas spune:

  BISERICA CONFISCATA
  “oricine este din adevar asculta glasul Meu”
  “Ce este Adevarul ?, l-a intrebat Pilat”. Ioan 18,37-38.

  Dragi Patrioti

  Dupa alegerile din 1990,profesorul Petre Tutea exclama “S-a gasit un tampit ca mine sa faca temnita 13 ani pentru un popor de idioti”.Neverosimil? Tampitenia recidiveaza,este genetica daca vreti ,sau generica daca nu vreti.Poti fi imun de molipsire la o asemenea Tampenie? Care este de fapt originea tampeniei Tutiene, ne-o spune chiar autorul, idealul pragmatic, tangibil, voluntar, dar filosofic, lipsit de acuratete si legatura cu divinul.
  Este o Tampitenie cultivata cu un continut inexistent Lovinescian, si o Tampitenie nativa,de teapa, profesorul Simion Mehedintu vorbea despre o alegorie numita Inteligenta si intre acestea ceva ce nu are legatura nici cu una nici cu alta: Tampitenia Adevarului.Adica Adevarul este tampit.Sau te tampeste!

  De fapt Tampitenia trebuie venerata,nu spune proverbul “Sa te fereasca Dumnezeu de intelepciunea nebunului.”
  E ca si cum m-as uita intr-o oglinda sparta si as incerca sa-mi adun chipul facut cioburi, dar lipsesc multe!Sunt asa de fericit ca nu am o asa oglinda pentru Constiinta,atat ar mai trebui sa ma desconspir. Am gasit, constiinta mea este Exilul, nu cel autohton din care am evadat in alt exil de circumstanta, este exilul de identitate acaparat in dezbatere de Paul Goma,sau daca vreti un joc “confortabil “ ca Ruleta Ruseasca. Exilul este Constiinta mea, sau exilul din constiinta, sau exilat in propria constiinta,precum Soljenitin in Gulagul Siberian.

  In sfarsit am o Locuinta pe care pot s-o vand si sa-mi cumpar alta noua,Nouta! Vezi Domnule Profesor cat ai fost de Tampit?, de Adevar? Si tot Tutea Petre :”Cand ieseam din tara,oriunde m-as fi dus,parca ieseam dintr-o casa primitoare, si intram intr-un cimitir”. “…va veni o vreme ,cand oamenii isi vor alege invatatori dupa poftele lor ca sa le gadile auzul si isi vor intoarce fata de la Adevar”. Tim 2,6,2-5. Si vremea a fost, 1921, nasterea viitorului luminos, PCR, sau partidul parazitilor, sau fascismul rosu romanesc al partizanilor fara tara! “Traiasca Soarele!” pe toate zidurile, Ura ! si “Tatucul muschetar”.

  Apoi a fost o alta vreme, 1927, a Legiunii,de cunoastere si mentinere a identitatii nationale si de munca patriotica:case, sosele, biserici, si nu cea de la Bumbesti –Livezeni dictata de PCR ca revers. Vremea Triunghiului de aur : Cioran , Noica , Eliade, si altii, Radu Gyr,Posteuca, Staniloaie, Sextil Puscariu, Nichifor Crainic, Nae Ionescu, Arh.Valerian Trifa, Nicolae Calinescu, Blaga Lucian, Horia Vintila si alti legionari “Tampiti”.

  Apoi veni o alta vreme, alta decat cea din “Eclesiast” 3,1-8, 1945-1948, rapirea Tezaurului Romanesc, vreme in care cele doua fratii de Cruce Stelata Rosie, PCR si sinodul BOR, Biserica ortodoxa romana, si-au gasit locul una in carca alteia ca “Pupaza din tei”. Astfel PCR se instaleaza confortabil in Caleasca Parazitilor, dupa ce si-a satisfacut auditul la Moscova si strunind caii KGB-isti, striveste dusmanul plenipotential “Garda de Fier”, Partizanii din Fagaras, ocheste decisiv pe Antonescu prin luneta lui Carol si Lupeasca, si calca pe “Talpa Tarii”,adica Taranimea pe care o introduce stiintific in “raiul” Colectivizarii: ” Calul de dar nu se cauta de masele”, ”Timeo comunistos et dona ferentes”.

  Si cum ne aflam sub egida Adevarului,vom inlocui sinodul BOR cu SINODUL TALHARESC BOR, STBOR. “Batevo-i pastorul si se vor risipi oile”,nu trebuie sa-l bat, nu e crestineste, nu trebuie sa urmam exemplul negativ al lui Iisus in Templu cand i-a alintat pe negustori si pe prostituate cu biciul , si, i-a dat afara.E mai simplu sa-l cumpar ! “Evrica!”. Si astfel mai de “sila” mai de “mila”,”fata cea cuminte a Mosului”s-a lasat cumparata de PCR ,vremea adevaratei autocefalii a STBOR, si, a inceput sa-si plimbe pe langa odajdii , cu mare grija si consideratie, epoletii, sub sutanele calugaresti. ”Curat murdar “ cum ar spune Caragiale, un peisaj inedit de troglodit, calugari infratiti cu Aghiuta, alintati de PCR si totul sub ochii Creatorului.”Mare esti Doamne si minunate sunt lucrurile mainilor Tale”.

  Atentie! Vine o alta vreme , a Judecatii! Si a Exorcizarii! Vrei nu vrei o sa bei Grigore aghiasma! Si au urmat ispravile: Ceremonia jonctiunii cu Departamentul Cultelor, organism al Securitatii , prin care orice preot si pastor primea autorizarea. Confiscarea , cu ajutorul PCR , a Bisericilor Greco Catolice, singurul cap de pod de lupta impotriva comunismului si prigoana impotriva preotilor uniti cu Roma.Astfel STBOR devine HOT calificat cu diploma, respectand ad literam porunca ”Sa nu poftesti nimic din avutul aproapelui tau”. Ca sa nu mai vorbim de ofensiva impotriva celorlalte culte care pana in 1990 aveau denumirea de Secte, si care de fapt faceau adevarata misiune caritativa impreuna cu Biserica Catolica, conform Matei 25,31-46. Cea mai mare dorinta a unui calugar episcop sau mitropolit, este sa devina daca nu Dumnezeu macar Zeu, pentru acest scop calugarul nu are nici un fel de scrupule , uitand cu desavarsire juramantul monahal: SARACIE, ASCULTARE si CASTITATE.

  Confiscarea Bisericii Ortodoxe Stramosesti prin impunerea cu forta a regulamentelor si numirea in functia de presedinte al Consiliului parohial, a preotului numit de Episcopie si Departamentul Cultelor, cu toate ca Biserica apartine comunitatii respective si reprezentantilor acesteia si nu unui grup de calugari care a confiscat-o. Obligarea tuturor preotilor la superobedienta in fata organelor oficiale comuniste si propagarea obedientei in randul credinciosilor pana la extaz cu scopul vadit de control si desfiintarea oricaror tentative centrifuge anticomuniste,obligarea la denunt. Scopul : Distrugerea Constiintei Nationale si a patriotismului, anihilarea identitatii cetateanului si desprinderea lui de glia stramoseasca. Astfel romanul a devenit un migrator in propria tara , manat de PCR si supravegheat de Biserica. Si pentru ca acest sistem ultrastalinist sa functioneze aproape perfect,acesti fruntasi ai STBOR si ai rugaciunii pervertita in blestem au fost trimisi in mare parte la Academia politico – teologia de la Zagorsk – Moscova pentru a-si definitiva educatia de procedura si “apararea secretului de stat in RPR si RSR. Diploma de absolvire cuprindea privilegii nebanuite pentru un muritor de rand care aducea si el “banutul vaduvei”.

  Privilegiul de a fi privilegiat de statul comunist ca persoana ultragrata si sluga umila.
  Privilegiul de a locui intr-o resedinta speciala cu toate utilatile, servitori , masini, fond de protocol.
  Privilegiul de a calatori in afara tarii cu toate facilitatile.
  Privilegiul de a ocupa o functie similara cu cea a unui secretar de stat si remuneratie identica. Deci calugarul a jurat “Saracie de buna voie “dar are salariu de zeci de milioane, anacronism strigator la cer.
  Privilegiul de a dirija in episcopii viata religioasa si asupusilor preoti dupa bunul plac deseori arbitrar.
  Privilegiul de a dirija fondurile banesti ale Episcopiilor “oficial”dupa bunul plac.
  Privilegiul de a publica in media bisericeasca maleficul necrolog la moartea lui Stalin , criminalul notoriu al poporului rus si a popoarelor robite de bolsevici.
  Privilegiul de a publica in toate revistele teologice lucrarile “marilor “congrese comuniste si comentarii elogioase pro ceausiste.
  Privilegiul de a ocupa functia de turnator la securitate si de afi remunerat pentru aceasta munca laborioasa.

  Primii desconspirati mitropolitul Corneanu al Banatului, autodesconspirare, Teodosie Make al Tomisului care afirma ca are numai 5 file in dosar,si care vrea sa prostesca poporul cu “dosarul”. Se stie clar ,cine semna angajamentul si nu avea activitate era supus represaliilor de orice tip!
  Apoi tovarasul Teoctist colaborator si sustinator feroce al PCR si PDSR,antisemit si homosexual din studentie, care in numele STBOR semneaza in 2001 “amendamentul” la Legea dosarelor explicand ca Adevarul ar fi cel care mutileaza credinta si nu tradarea si minciuna. Deci o Biserica haituita de Adevar si Dante. Astfel Romania este tarata in “Tragedia culturilor mici” Emil Cioran,unde va ramane timp de 50 de ani ,plus 14 de neofascism comunism,condusa de un stat feudal si o biserica inapoiata.
  Cum sa nu interzica STBOR preotilor ortodocsi activitatile politice din moment ce era singurul desemnat sa faca politica, ”politie moral politica” Asa ajunge “Grupul de reflexie1985” format din preotii Viorel Dumitrescu, Dumitru Gaga. Liviu Negoita si altii sa fie caterisiti si sa urmeze calea exilului in America. Amanunte in cartea preotului Negoita Liviu , ”Biserica si Puterea”. Aceeasi soarta o are si preotul profesor Gheorghe Calciu, ca sa nu amintim de mizeriile abjecte la care a fost supus titanul teologiei romanesti preotul Dumitru Staniloaie, dupa ce nepotul sau nu s-a mai intors in tara .

  Deasemenea Conferinta Nationala a Preotilor din 1990 care speriase de moarte STBOR conceputa initial ca o greva generala de protest a preotimii cu schimbarea totala a structurii STBOR. Rolul Bisericii nu este de a face politica, dar Biserica trebuie consultata in orice chestiune politica deoarece ea trebuie sa faca politica POPORULUI . Biserica in diverse forme a fost prezenta la curtea lui Burebista si Decebal si ulterior la toate curtile domnesti. Cand interesele statului au contravenit cu cele ale Poporului , Biserica a intervenit prompt , impunandu-si prerogativele de substanta , Luptatoare pana la jertfa pe pamant si Triumfatoare in ceruri.
  Exemplul Papei Paul Ioan II este semnificativ in lupta contra comunismului speriind chiar pe liderii de la Moscova , siliti sa intervina la Casa Alba in speranta temperarii elanului papal. Comentariul lui Octavian Paler la funeraliul Papei este dezgustator si dovedeste de fapt ca domnia sa nu-si mai poate depasi limita, stagnand in apocrife ca pendulul lui Maxwell in acelasi balans. Si ca drept recompensa binemeritata a plasarii Talantilor , acelasi STOBR,propune si isi aroga dreptul de a construi o catedrala numita pompos ”A Mantuirii Neamului Romanesc”.

  Din ce oare?, din robia comunista?, din tradarea STOBR?, din minciuna si opulenta slujitorilor cu epoleti? din invazia capitalista? Sunteti primii care ati secularizat Biserica Romana. Voi STBOR-istilor aveti impresia ca poporul roman este un popor de handicapati,pe care vreti sa-i manipulati ? Tovarasilor STBOR-isti, Maria Sa Poporul Roman si-a castigat mantuirea prin jertfa si nu prin tradare minciuna si colaborare cu diavolul rosu. Incepand cu Apostolul Andrei,Mucenicii dobrogeni, Mucenicul Brancoveanu cu cei patru fii ai sai si sfetnicul Ianache, Stefan cel Mare , Mihai Viteazul, Vlad Tepes tradat de Biserica, Gheorghe Doja , Horia Closca si Crisan,Pintea Viteazul, Tudor si pandurii lui, Nicolae Balcescu, Alexandru Ioan Cuza pe care nu-l agreati, eroii Razboiului de Independenta,Popa Sapca, eroii de la Marasesti, Marasti si Oituz , Miscarea legionara, eroii anticomunisti masacrati la Aiud, Gherla , Sighisoara, Tg Ocna , Rahova si Canal,Lucretiu Patrascanu, partizanii din Fagaras, Episcopul Iuliu Hossu si preotii Greco-catolici Miscarea de la Brasov, Ionel Cana –SLOMR, Ing Gheorghe Ursu, Paul Goma, Emil Georgescu, Monica Lovinescu, Doina Cornea, Noel Bernard, Cornel Chiriac si multi altii, plus o pleiada de adevarati preoti ortodocsi masacrati in inchisorile comuniste pe care voi i-ati supus si exterminat psihic prin propriile canoane dracesti. Unde v-ati ascuns timp de 50 de ani?, in doagele butoaielor cu vin si in gaurile colacilor?

  Ati lipsit de la spectacolul “Se darama o Biserica”, Unde ati fost la Revolutie? Si dupa aceea ati cantat in struna PDSR-ului? Sunteti cea mai proasta investitie pe care Poporul Roman a facut-o vreodata! Ce raspundeti la aceste intrebari si la scandalul clericilor securisti sau taceti ca “porcul in popusoi”?

  De aceea aceasta catedrala este un proiect demential in aceste timpuri grele si nu merita decat denumirea de “Mausoleul Tradatorilor Neamului Romanesc”.

  Cate locuri de veci ati proiectat in acest mausoleu si pentru cine”?
  Inca o data tradati neamul Romanesc cu aceasta investitie grotesca de zeci de milioane de dolari in loc sa va preocupati de starea materiala si spirituala a credinciosilor. Patria este Poporul si nu tagma jefuitorilor si a tradatorilor! Locul tradatorilor nu este in nici un caz sub cupola Providentei divine si la Sfantul Altar pe care l-ati pangarit . V-ati vandut aproapele si l-ati vandut cu el pe Dumnezeu ! In Patria Romana nu este loc pentru Tradatori!
  De aceea STBOR si BOR trebuie REFORMATE ! A venit timpul Reformei si a innoirii.Nu se poate intra in randul tarilor civilizate europene cu un balast de infatuare , aroganta , inapoiere si pervertire a Adevarului care este insusi Dumnezeu.

  Dragi Patrioti Romani ajutati la ridicarea constiintei de natiune a nemului romanesc,stoparea constructiei monumentelor megalomanice si REFORMA totala a BISERICII STRAMOSESTI CONFISCATE , BISERICA ORTODOXA LIBERA A ROMANILOR !

  Preot Gabriel Alexandru Mascas

 3. […] de azi Campanie de presă la comandă – Denigrare- Strategia Naţională de Apărare a ŢăriiÎntre Planul Valev şi Planul OntarioReforma vs Revoluţie în ordinea Parlament – Justiţie – Armată – PoporInstaurarea […]

 4. […] aparut Mugur Isarescu Unde e Mugur Isarescu? România condusă la ţambal. Răzbunarea minciunii Între Planul Valev şi Planul Ontario Reforma vs Revoluţie în ordinea Parlament – Justiţie – Armată – Popor Instaurarea […]

 5. […] austerităţii până la 31 decembrie 2010 România condusă la ţambal. Răzbunarea minciunii Între Planul Valev şi Planul Ontario Reforma vs Revoluţie în ordinea Parlament – Justiţie – Armată – Popor Apel către […]

 6. Cancelaria BOR
  D-lui Alexandru Motoc, inspector general bisericesc
  Aleea Dealul Mitropoliei 25, Sector 4
  Bucureşti

  Moto: Tot Poporul poseda doua istorii, una mincinoasa care se invata la scoala si pe care guvernul (Statul) isi bazeaza puterea. A doua istorie, adevarata, se ascunde de elevi si de popor caci odata stiuta adevarata istorie sistemul se prabuseste. Balzac (1799-1850) autorul lucrarii “Comedia umana”

  Domnule Motoc in Emisiunea “Cu ochii-n 4” referitor la Averea bisericii de trei miliarde euro, sustinti ca BOR este indreptatita sa posede aceste averi pentru ca A. Ion Cuza a seculatizat averea bisericii ortodoxe. Numai ca secularizarea averii biserici a fost efectul unei cauze. Dvs. invocati dreptul, dar ignorati cauza pentru care Cuza a facut secularizarea averii bisericii ortodoxe greco-slavone. Ati mai spus; biserica Catolica are averi imense de ce sa nu aibe si BOR avere.

  Deosebirea intre catolici si ortodoxi este evidenta, catolicii au misionari in tarile africane, acestia infiinteaza biserici, scoli, spitale. In USA 65 de mil. catolici, fara ajutor de la stat sunt 19.000 de parohii, 11.159 scoli elementare cu 2.217.386 elevi, 1277 scoli liceale cu 886.014 elevi, 260 de institutii se studii superioare cu 930.883 studenti. Aceiasi biserica catolica are un numar de 624 spitale. Cate scoli, spitale a avut BOR pana la Cuza, “Zero”. BOR in prezent a devenit o mare institutie economica. Ca sa ajungi in Rai trebuie sa platesti extra calugarului si preotului.

  D-le inspector general bisericesc Alexandru Motoc, BOR a trimis preoti misionari in Occidentul Europei, USA si Canada, nu sa dea ci sa incaseze. In USA si Canada sunt circa un mil. de familii, Membria anulala fixata de Episcopia Orodoxa “Vatra Romanea-sca” a fixat membria anuala de familie 100 $, din acestia 20% raman parohiei, 80% sunt luati de episcopie, cat din aceasta membrie raman la episcopii, si cat merg la BOR ?

  Putina istorie, D-le inspector general. Primele biserici crestine au fost infiintate de Sf.Apostoli, in Ierusalim, Alexandria si Antiohia, orase care faceau parte din Imperiul Roman. A patra biserica a fost infiintata in Catacombele Romei, in Capitala Imperiului Roman de Sf. Apostol Petru cel care a fost si primul episcop al Romei, anii (64-67).
  Primele trei secole I-IV crestinii din provinciile romane, canonic, apartinea de Episcopul Romei. In fadicul an (451) crestini de Rasarit au impus dogma ortodoxa de rit bizantin. Citez: la al doilea Sinod de la Niceia (787) a fost denuntat Sinodul de la Constantinopol ca fiind un “Sinod de nebuni si de posedati.” (vezi “Realitatea istorica a conciliilor ecumenine”, Wikipedia, Istoria biserici crestine dr. Fhilip Schaff)

  Crestinii de rasarit, inclusive romanii, au apartinut de episcopia ortodoxa de Rit Bizantin. In fadicul an 1054 Biserica de rasarit de rit Bizantin prin intrigi schimba denumirea in Biserica greco-slavona. Pentru urmasii Romei, romanii din Nordul Dunari si aromanii din Sudul Dunarii a fost prima moarte istorica si spirituala a popoarelor vorbitoare de limba latina. Limba latina ne-a purtat pe noi romanii peste veacurile de intunecare greco-chirilice.

  Ce a insemnat ortodoxia greco-slavona pentru romani a spus-o carturari de seama, patru exemple:Tudor Argezi, fost calugar, “Biserica ortodoxa (greco-slavona n.n.) nu e romaneasca si romanii nu sunt ortodocsi” (…) Clerul nostru nu e numai protestant, el e in buna masura ateu (Bilete de Papagal nr. 228/1928.

  Arhimandritul Scribian a scris in revista Nemul Romanesc nr.13 din 1909 Biserica noastra de azi este negatiunea crestinismului, e un asezamant de pagani care speculeaza numele celui Inalt … sau … “Biserica asa cum e reprezentata prin multi din preotii de azi, e mai mult un culcus de trandavi, barlog de netrebnici, pestera talharilor, si scoala perversitatii.

  Anton Naum membru al Academiei Romane scrie: Alipirea bisericii romane de biserica greco-slavona (bizantina) ne-a compromis limba si ne-a prabusit in cea mai ticaloasa ramura a crestinismului care e ortodoxia orientala. …(Adevarul Literar nr. 132/1923.

  I Erbiceanu, prof. la Facultatea teologica Buc. In cartea Cronicarii greci scrie; la pag. 417: “Pravoslavia si ortodoxismul ticalos, corupt si total strain de firea noastra (latina n.n.), Dumnezeul strain caruia ne-am inchinat inebuniti de cap, in tampire mintala ne-au nimicit direct neamul, ne-a spurcat sufletul, ne-a omorat viata noastra nationala”. (citat din Articolul “Cati dintre ortodoxii romani sunt crestini”. semnat de Virgil Trufaisu – California.)

  Prof.Vlad Georgescu. Istoria ideilor politice Romanesti (1369-1878) la pag. 236 scrie
  Dimitrie Cantemir in “Descriptio Moldavie”, (…) dispretueste slavona medivala ea a fost intodusa in veacul al XV-le de mitropolitul Teoctist, de origine bulgara, pentru a rupe pe romani de latini si a-i mentine in sfera ortodoxiei; mitropolitul a ajuns “ctitorul cel dintai al barbariei in care este impotmolita Moldova”, iar slavismul cuza “adancul intu-neric al barbariei”culturale in care zace tara.

  Pledoria dvs d-le Alexandru Motoc precum ca, BOR este indreptatita sa primeasca averea secularizata de Cuza, nu rezista. Incepand din anul 1054, bisericile romanesti au fost conduse de calugari, episcopi si mitropoliti, greci, bulgari sarbi, strain de neam, acestia nu aveu scoli, romanul analfabet era usor de manipulat, boieri greci, fara urmasi ca sa ajunga in Rai, au inchinat Ierusalimului si Constantinopolului mosiile lor la 75 de Manastiri, aceste aveau 600 de mosii si tot atatea carciumi, conduse de egumeni greci. (Nic. Iorga). De pe aceste mosii pleca in fiecare an catre locurile sfinte bunuri anuale in valoare de 2,5 milioane franci francezi aur. Din 1054 pana la Cuza sunt sapte secole, sa presupunem ca numai in trei secole au plecat din Tarile Romanesti 2,5 mil. f.f. x cu 350 de ani = 87.750.000. f.f aur. Iata de ce moldoveni si munteni sunt saraci si inapoiati D-le Alexandru Motoc, inspector general bisericesc. Cancelaria Sf Sinod BOR este datoare fata de poporul roman.

  In afara de despagubirea materiala BOR este vinovata fata de poporul roman moral social si cultural, descrisa atat de sugestiv de Gh. Lazar, prof. de limba romana la Scoala Sf. Sava, cu ocazia inscaunari Mitropolitului Dionise Lupu in anul 1822 el a spus: Dar oare cand s-ar ridica duhul din tarana al acelora si ar privi peste stranepotii marilor Cezari al salavitului Aurelian si al inaltului Traian, oare in ziua de azi mai cunoaste-i-ar ? Negresit, i-ar afla in viziunile si bordeile cele mai proaste si incenusate, i-ar cauta in scaunul puterii si i-ar afla amarati sub jugul prostimi, (a calugarilor greci, analfabeti n.n.) i-ar cauta proslaviti si luminati, si cum i-ar afla ? Rupti goi amarati asemenea dobitoacelor. Nicolae Iorga despre discursul Prof. Gh. Lazar a spun “Prin glasul lui Gh. Lazar vorbea Scoala Ardelenana…..Ca boieri si ierahii sa invete ceva.

  Boeri nu mai avem ierarhii BOR nu au invatat nimic, tine poprul roman in revoltatoare “ignoranta”. Suntem orbi sa nu vedem, surzi sa nu auzim ca sub comunisti ierarhii BOR au fost argatii puteri, dupa 1989 s-au erijat ca victime. Impreuna cu fostii calai ai neamului secu-comunistii au facut front comun, preotimea a sfatuit credinciosi sa voteze cu FSN voturi contra fonduri de la buget. Iliescu & Co BOR au devalizat tara.

  Te prinde rasul/plansul sa vezi la TV cum crestinul ortodox se cala in picioare pentru ulei, zahar, faina, mai ieften cu catva lei. Lei economisiti s-ai dea pe lumanari, sa plateasca pomelnice preotului, episcopului, mitropolitilui, patriarhului ca acestia sa faca lux cu fonduri de la Buget.

  Domnule Alexandru Motoc, inspector general bisericesc, va amintesc ca BOR detine pe nedrept 2200 de biserici greco-catolice, tot atatea cladiri, foste scoli parohilale si tot atetea case parohiale, iar, 2,5-3 milioane de credinciosi romani greco-catolici i-ati trecut, cu ciomagul, la ortodoxia greco-slavona, de la civilizatia occidentala la incul-tura balcanica. dovada ca pe dvs. va doare in cote de poporul roman,

  Daca restituirea averilor BOR luate de A.I.Cuza sunt legitime, dece, la fel de legitima este averea Bisericii Unite cu Roma, mentinute fara drept de BOR, ? Nu sezizati o morala dubla in aceasta chestiune? Biserica greco-catolica, Corifeii Scolii Ardelene, ne-au data constiinta de neam latin, ne-au invatat sa scriem cu litere latine in urma cu 250 de ani, ne-au integrat in lumea civilizatiei latine occidentale. Ideia nationala la Blaj, la Mica Roma, s-a faurit. Faptul ca uniunea politica s-a facut la Bucuresti, nu inseamna ca si ideia poate fi nationalizata. Aici este radacina raului, a tragediei neamului noastru pe care dvs refuzati sa o vedeti si astfel se perpetuiaza anonimitatea si periferizarea neamului nostru.

  Ierarhii BOR sunt vinovati in fata istoriei pentru detronarea mitului Lui Isus Cristos de scriitorul Pavel Corut. Dumnezeu nu bate cu ciomagul. Rasaritenii ortotoxi s-au razvratit impotriva Romei. nu vedeti ca Constantinopolul se numeste Instambul, Cate-drala Sf. Sofia imfrumusetata cu obiecte furate Templele zeilor romani a devenit Muzeu al turcilor.
  Felicitari d-lor Remus Cernea – presedinte AUR, d-nei Mirela Corlatean precum si tuturor celor care au transmit Emisiunea “Cu ochii’n 4.

  Aztazi la 6 Aprilie 2011 Ioan Marinoiu, ortodox, vetreran de razboi

 7. Intre adevar si minciuna.

  COMENTARIU SI MARTURIE LA SCRISOAREA DESCHISA EMISA DE CATRE PROTOPOPIATUL ORTODOX DIN CAREI.

  Pe Internet a aparut o scrisoare adresata Presedintelui Parlamentului si Ministrului Cultelor. Nascut fiind intr-un sat ce apartinea acestui proto-popiat si citind multe afirmatii departe de adevar e cazul sa le clarificam !.Nu inteleg ce semnificatie gaseste scrisoarea de a numi zona respectiva “Galileea neamurilor”, cu multe nationalitati si culte pe masura! Prin a-ni 30-40 galilieni, nu prea stiu sa fi existat in Carei, doar cateva familii de evrei veniti din Galita. Erau 40% romani, toti greco-catolici, tot cam atatia unguri reformati, un mic procent de svabi catolici si cateva sute de tigani, toti de limba magheara, care nu pareau ca apartin vreunei re-ligii. Exista si un numar redus de ortodoxi, intre jandarmii de pe sate sau unii functionari veniti din Regat. N-am auzit ca sa fi fost vreun sec-tant, mai ales ca in tot fostul judet Salaj, din care facea parte Careiul erau doar patru baptisti (Enciclopedia Romaniei,1938).

  Cei 82 de preoti ortodoxi din Carei, cer autoritatilor sa “nu le ia ceea ce nu le-a dat nici-oda ta adica bisericile ramase de la stramosi lor”. Ma intreb stupefiat : care stramosi ? In zona respectva nu s-a stiut ce inseamna cuvantul “ortodox”!. Bunicul meu vorbea doar de“neuniti. Se stia doar ca janda-mul X, sau pretorul, sau cutare invatator regatean e de alta religie si se mira toata suflarea ca e divortat, lucru de neconceput pentru un greco-catolic.Toate bisericile au fost construite cu contributia unitilor, sub conducerea preotilor lor. Tatal meu, preot in Sudurau, a construit actu-ala casa parohiala si biserica din Chereus, fapt de carre era mandru. Bunicul meu, preot in Acas, a construit Biserica din Mihaileni, iar fra-tele bunicului, impozanta biserica din Zalau. Semnatarii scrisoii atenti-oneaza, ca, “stiu ce inseamna lupta si ca au supravietuit aici“,dar nu spun cum au luptat! Pe la Carei, daca au luptat si au facut-o, au fost do-ar preotii uniti ! Imi cer suze pentru exemple din familie: Bunicul meu la o luna dupa intrarea ungurilor in Carei, a fost incarcat intr-un vagon si expulzat la Beius; Tatal meu dupa 5 luni, in urma sicanelor mari ale preotului reformat din Surdau a trebuit sa se mute in parohia Bobota, total romaneasca; Fratele tatalui meu, Liviu, protopop in Zalau, dupa un an, a fost condamnat la 4 ani munca silica pt. nationalism, inchis la Budapesta si dupa mai mult de un an, schimbat de Statul Roman cu un spion ungur inchis la Aiud. Imi amintesc de preotul Vasile Suta din Ca-pleni si de Gh. Muresan din Sarauad, care au fost expulzati in Romania. Sigur, au fost si altii! Scrisoarea mai spune ca,“Habsburgii au inzestrat pe gr.cat.,cu averi imense” si e cazul sa fixam realitatea! Averile imense date de imparat, au fost exact, d o u a m o s i i, una pt. episcopia de Fa-garas, schimbata cu o mosie din Blaj, din veniturile careia, s-au constru-it in 1754, scolile din Blaj si apoi au fost intretinuti gratuit sute si sute de elevi saraci, timp de 200 de ani si toti elevi blajeni au primit saptamanal cate o paine de 3 kg. zis tipau. La infiintarea in 1777 a episcopiei de Oradea, a primit o mosie, langa Beius, din care a fost construit Liceul din Beius in 1828 si la fel au fost intreinuti elevi saraci! Preotii respec-tivi, confunda lucrurile si realitatile:

  Averi imense au avut manastirile ortodoxe din Principate. Cu adevarat, imense, de vreme ce, un numar de 600 sute, deci, sase sute , au fost “inchinate”, Patiarhiilor si manas-tirilor ortodoxe din Rasarit, mai ales din Grecia , suprafata celor inchi-nate, reprezentand o cincime din aceea a Principatelor. Mosiile, spune Kogalniceanu au fost “carciumarite”, de egumenii greci ce le admini-strau. N-au intreinut nici o scoala. Este total incorecta afirmatia confe-rintei preotesti din Cari ca,“BOR reprezinta traditia si demnitatea neamului nostru”. Ion Frunza, in cartea: Horea, procesul si martirajul sau, relateaza ca “Horea a fost prins datorita Episcopului Gedeon Nichitici, episcopul Petru Popovici de la Arad si alti patru protopopi, toti ortodoxi, fapt pentru care au fost premiati cu galbeni”. In anul 1821, Tudor Vladimirescu a fost inchis in pivnitele Mitropoliei din Bucuresti. In cartea, Preoti si sate din Ardeal, Nic.Iorga scrie: Preotii lui Moga, sa-i odihneasca Dumnezu si pe ei si pe Vladicul Moga, ca samanta lor sa se sfarsaca si in Ardeal si in alte parti. In 1847, vicarul Andrei Saguna a rapit-o pe Ecat. Varga si a predat-o autoritatilor. Ajuns apoi episcop si mitropolit, tot Iorga spune: “de Saguna natiunea romana nu avea nevoie supt nici un raport. Cugetul lui nu era romanesc. El a ra-mas imperialist si austriac“. Tot Saguna i-a afurisit pe cei care scriau cu litere latine! Prin 1881, mitropolitul Miron Romanul, a infiintat Parti-dul Constitutional Roman, ce lupta impotriva celui National Roman, ca-re milita pt. Unirea cu Romaina, lucru cu care mitropolitul nu era de acord.

  In 1915, in Telegraful Roman, Nic.Ivan a ajuns episcop si mitro-polit ii pune la stalpul infamiei pe Oct. Goga si Par. Lucaciu pentru ca vorbesc de dezdrobirea romanilor din Ardeal. La intrarea Romaniei in razboi in 15 Aug.1916, Mitropolitul Vasile Mangra si episcopii Miron Cristea de Caransebes si Ioan Papp de Arad, publica o “Cerculara“, in care spun: “Romania, careia fiinta i-a dat patria noastra Ungaria, caci Radu Negru de la Fagaras a intemeiat Tara Romneasca, Dragos din Maramures a intemeiat Moldova…in mod perfid a ridicat arma asupra patriei noaste” si continua, ”romani ucigatori de fati ….Voi intindeti granitile voastre in hotarele vecinilor vostri, voi cresteti puterea voastra, venitele voaste, dezbracand pe alte natiuni…..acela care cu vorbe vicle-ne pe buze, cu dorul de jaf in suflet, vine in hotarele noastre, nu-i frate, ci cel mai pagan dusman”. Pe langa aceasta, Ep.Miron Cristea, trimite ostailor romani din Austro-Ungaria o pastorala, in care ii indeamna sa apere tronul Monarhiei. Mai face declaratia, ca, va zdrobi cu carja sa de episcop, teasta primului soldat regatean care va calca pamantul sfant al Transilvaniei, numit Erdely!!.

  Nu sa lasat mai prejos, nici Mitropolitul Primat al Romaniei, Conon Armasescu, care in pre-ziua luptelor de la Oituz si Marasesti, a dat o proclamatie, ce s-a aruncat din avioanele ger-mane, prin care, a cerut ostasilor romani sa nu lupte impotriva nemtilor, Traditie si Demnitate ortodoxa! Paralela ce o fac preotii din Carei intre anii 1700 si 1948, mi se pare, cel putin, cinica ! La 1700, schimba-rea de la ritul roman-calvin la cel roman unit, dupa tratative ce au du-rat sase ani, cu preotul catolic Barany, intr-un prim sinod cu semnatura a 56 protopopi si preoti, iar in al 2-lea sinod, cu participarea si aproba-rea a 1500 preoti si mireni, fara ca vreunul din acestia sa fi fost arestat sau chinuit, pe cand, in 1948, trecerea sa facut prin semnatura a 36 de preoti adusi cu forta, dintre care doi au inebunit, fara acordul vreunui episcop, iar toti episcopii au fost arestati impreuna cu sute de preoti si mireni, care au executat mii de ani de inchisoare. Din protopopiatul Carei, preotul Vasile Suta din Capleni, a murit in lagarul Ghencea, pr. Titus Borca a stat 5 ani in inchisoare, iar pr. Victor Fanea din Sancrai a fost condamnat la munca silica pe viata. Pr.Gh. Rosianu fost in Hotoan a murit, fiid ascuns intr-o vie in Oradea. Prepozitul nascut in Carei, Augustin Maghiar a murit in inchisoarea Sighet, dupa cateva saptamani petrecute intr-o celula fara geam,. Pr. Alex.Ratiu din Moftin a executat 16 ani de temnita. Vor fi si alti, pe care i-am uitat, dupa atatea ani!

  Revenind la stramosi ortodoxi ce se pretinde ca ar fi existat candva pe la Carei, N.Dobrescu in “Fragmente privitoare la Istoria Bis. R-sti, Budapesta, 1905, scrie: “Din anul 1091, romanii din Bihor erau orga-nizati intr-un vicariat bizantino-slav condus de un arhiereu-vicar, supus episcopului latin al Oradiei. Preotii acestia erau scutiti de zeciuiala. Dupa 1554, preotimea din Crisana trece sub juridictia mitropolitilor procalvini ai Balgradului, iar o parte se calvinizeaza impreuna cu epis-copul roman calvin Avram de Burda si apoi Petre Ciuciu, Nici un docu-ment nu spune ca la Carei sau Satu Mare au exista vreodata ortodoxi ! Virgil Trufasiu – Los Angeles .

 8. Intre adevar si minciuna. tot ce se cladeste pe minciuna si silnicie se prabuseste. Smne sant, regionalizarea Romaniei, nu prin razboi ci economic.

  COMENTARIU SI MARTURIE LA SCRISOAREA DESCHISA EMISA DE CATRE PROTOPOPIATUL ORTODOX DIN CAREI.
  Pe Internet a aparut o scrisoare adresata Presedintelui Parlamentului si Ministrului Cultelor. Nascut fiind intr-un sat ce apartinea acestui proto-popiat si citind multe afirmatii departe de adevar e cazul sa le clarificam !.Nu inteleg ce semnificatie gaseste scrisoarea de a numi zona respectiva “Galileea neamurilor”, cu multe nationalitati si culte pe masura! Prin a-ni 30-40 galilieni, nu prea stiu sa fi existat in Carei, doar cateva familii de evrei veniti din Galita. Erau 40% romani, toti greco-catolici, tot cam atatia unguri reformati, un mic procent de svabi catolici si cateva sute de tigani, toti de limba magheara, care nu pareau ca apartin vreunei re-ligii. Exista si un numar redus de ortodoxi, intre jandarmii de pe sate sau unii functionari veniti din Regat. N-am auzit ca sa fi fost vreun sec-tant, mai ales ca in tot fostul judet Salaj, din care facea parte Careiul erau doar patru baptisti (Enciclopedia Romaniei,1938).

  Cei 82 de preoti ortodoxi din Carei, cer autoritatilor sa “nu le ia ceea ce nu le-a dat nici-oda ta adica bisericile ramase de la stramosi lor”. Ma intreb stupefiat : care stramosi ? In zona respectva nu s-a stiut ce inseamna cuvantul “ortodox”!. Bunicul meu vorbea doar de“neuniti. Se stia doar ca janda-mul X, sau pretorul, sau cutare invatator regatean e de alta religie si se mira toata suflarea ca e divortat, lucru de neconceput pentru un greco-catolic.Toate bisericile au fost construite cu contributia unitilor, sub conducerea preotilor lor. Tatal meu, preot in Sudurau, a construit actu-ala casa parohiala si biserica din Chereus, fapt de carre era mandru. Bunicul meu, preot in Acas, a construit Biserica din Mihaileni, iar fra-tele bunicului, impozanta biserica din Zalau.

  Semnatarii scrisoii atentioneaza, ca, “stiu ce inseamna lupta si ca au supravietuit aici“,dar nu spun cum au luptat! Pe la Carei, daca au luptat si au facut-o, au fost do-ar preotii uniti ! Imi cer suze pentru exemple din familie: Bunicul meu la o luna dupa intrarea ungurilor in Carei, a fost incarcat intr-un vagon si expulzat la Beius; Tatal meu dupa 5 luni, in urma sicanelor mari ale preotului reformat din Surdau a trebuit sa se mute in parohia Bobota, total romaneasca; Fratele tatalui meu, Liviu, protopop in Zalau, dupa un an, a fost condamnat la 4 ani munca silica pt. nationalism, inchis la Budapesta si dupa mai mult de un an, schimbat de Statul Roman cu un spion ungur inchis la Aiud. Imi amintesc de preotul Vasile Suta din Ca-pleni si de Gh. Muresan din Sarauad, care au fost expulzati in Romania. Sigur, au fost si altii! Scrisoarea mai spune ca,“Habsburgii au inzestrat pe gr.cat.,cu averi imense” si e cazul sa fixam realitatea! Averile imense date de imparat, au fost exact, d o u a m o s i i, una pt. episcopia de Fa-garas, schimbata cu o mosie din Blaj, din veniturile careia, s-au constru-it in 1754, scolile din Blaj si apoi au fost intretinuti gratuit sute si sute de elevi saraci, timp de 200 de ani si toti elevi blajeni au primit saptamanal cate o paine de 3 kg. zis tipau. La infiintarea in 1777 a episcopiei de Oradea, a primit o mosie, langa Beius, din care a fost construit Liceul din Beius in 1828 si la fel au fost intreinuti elevi saraci! Preotii respec-tivi, confunda lucrurile si realitatile: Averi imense au avut manastirile ortodoxe din Principate.

  Cu adevarat, imense, de vreme ce, un numar de 600 sute, deci, sase sute , au fost “inchinate”, Patiarhiilor si manas-tirilor ortodoxe din Rasarit, mai ales din Grecia , suprafata celor inchi-nate, reprezentand o cincime din aceea a Principatelor. Mosiile, spune Kogalniceanu au fost “carciumarite”, de egumenii greci ce le admini-strau. N-au intreinut nici o scoala. Este total incorecta afirmatia confe-rintei preotesti din Cari ca,“BOR reprezinta traditia si demnitatea neamului nostru”. Ion Frunza, in cartea: Horea, procesul si martirajul sau, relateaza ca “Horea a fost prins datorita Episcopului Gedeon Nichitici, episcopul Petru Popovici de la Arad si alti patru protopopi, toti ortodoxi, fapt pentru care au fost premiati cu galbeni”. In anul 1821, Tudor Vladimirescu a fost inchis in pivnitele Mitropoliei din Bucuresti. In cartea, Preoti si sate din Ardeal, Nic.Iorga scrie: Preotii lui Moga, sa-i odihneasca Dumnezu si pe ei si pe Vladicul Moga, ca sama-nta lor sa se sfarsaca si in Ardeal si in alte parti. In 1847, vicarul Andrei Saguna a rapit-o pe Ecat. Varga si a predat-o autoritatilor. Ajuns apoi episcop si mitropolit, tot Iorga spune: “de Saguna natiunea romana nu avea nevoie supt nici un raport. Cugetul lui nu era romanesc. El a ra-mas imperialist si austriac“. Tot Saguna i-a afurisit pe cei care scriau cu litere latine!

  Prin 1881, mitropolitul Miron Romanul, a infiintat Parti-dul Constitutional Roman, ce lupta impotriva celui National Roman, ca-re milita pt. Unirea cu Romaina, lucru cu care mitropolitul nu era de acord. In 1915, in Telegraful Roman, Nic.Ivan a ajuns episcop si mitro-polit ii pune la stalpul infamiei pe Oct. Goga si Par. Lucaciu pentru ca vorbesc de dezdrobirea romanilor din Ardeal. La intrarea Romaniei in razboi in 15 Aug.1916, Mitropolitul Vasile Mangra si episcopii Miron Cristea de Caransebes si Ioan Papp de Arad, publica o “Cerculara“, in care spun: “Romania, careia fiinta i-a dat patria noastra Ungaria, caci Radu Negru de la Fagaras a intemeiat Tara Romneasca, Dragos din Maramures a intemeiat Moldova…in mod perfid a ridicat arma asupra patriei noaste” si continua, ”romani ucigatori de fati ….Voi intindeti granitile voastre in hotarele vecinilor vostri, voi cresteti puterea voastra, venitele voaste, dezbracand pe alte natiuni…..acela care cu vorbe vicle-ne pe buze, cu dorul de jaf in suflet, vine in hotarele noastre, nu-i frate, ci cel mai pagan dusman”. Pe langa aceasta, Ep.Miron Cristea, trimite ostailor romani din Austro-Ungaria o pastorala, in care ii indeamna sa apere tronul Monarhiei. Mai face declaratia, ca, va zdrobi cu carja sa de episcop, teasta primului soldat regatean care va calca pamantul sfant al Transilvaniei, numit Erdely!!.

  Nu sa lasat mai prejos, nici Mitropolitul Primat al Romaniei, Conon Armasescu, care in pre-ziua luptelor de la Oituz si Marasesti, a dat o proclamatie, ce s-a aruncat din avioanele ger-mane, prin care, a cerut ostasilor romani sa nu lupte impotriva nemtilor, Traditie si Demnitate ortodoxa! Paralela ce o fac preotii din Carei intre anii 1700 si 1948, mi se pare, cel putin, cinica ! La 1700, schimba-rea de la ritul roman-calvin la cel roman unit, dupa tratative ce au du-rat sase ani, cu preotul catolic Barany, intr-un prim sinod cu semnatura a 56 protopopi si preoti, iar in al 2-lea sinod, cu participarea si aproba-rea a 1500 preoti si mireni, fara ca vreunul din acestia sa fi fost arestat sau chinuit, pe cand, in 1948, trecerea sa facut prin semnatura a 36 de preoti adusi cu forta, dintre care doi au inebunit, fara acordul vreunui episcop, iar toti episcopii au fost arestati impreuna cu sute de preoti si mireni, care au executat mii de ani de inchisoare.

  Din protopopiatul Carei, preotul Vasile Suta din Capleni, a murit in lagarul Ghencea, pr. Titus Borca a stat 5 ani in inchisoare, iar pr. Victor Fanea din Sancrai a fost condamnat la munca silica pe viata. Pr.Gh. Rosianu fost in Hotoan a murit, fiid ascuns intr-o vie in Oradea. Prepozitul nascut in Carei, Augustin Maghiar a murit in inchisoarea Sighet, dupa cateva saptamani petrecute intr-o celula fara geam,. Pr. Alex.Ratiu din Moftin a executat 16 ani de temnita. Vor fi si alti, pe care i-am uitat, dupa atatea ani! Revenind la stramosi ortodoxi ce se pretinde ca ar fi existat candva pe la Carei, N.Dobrescu in “Fragmente privitoare la Istoria Bis. R-sti, Budapesta, 1905, scrie: “Din anul 1091, romanii din Bihor erau orga-nizati intr-un vicariat bizantino-slav condus de un arhiereu-vicar, supus episcopului latin al Oradiei. Preotii acestia erau scutiti de zeciuiala. Dupa 1554, preotimea din Crisana trece sub juridictia mitropolitilor procalvini ai Balgradului, iar o parte se calvinizeaza impreuna cu epis-copul roman calvin Avram de Burda si apoi Petre Ciuciu, Nici un docu-ment nu spune ca la Carei sau Satu Mare au exista vreodata ortodoxi ! Virgil Trufasiu – Los Angeles .

 9. Din istoria Transilvaniei
  ”In 31 Martie 1789 doi greci ortodocsi: Ignatiu Mavrodin si Ioan Constantin, pripasiti inpreuna cu alti greci negustori in Cluj se adresara intr-o petitie scrisa in ungureste, catre consiliul orasului Cluj si cerura sa li se dee voie sa-si cladesca o capeluta (oratorium cum scriu ei), unde sa se poate si ei inchina lui Dumnezeu dupa legea ortodoxa. Sa remarcam bine: este vorba de Greci nu de Romani care scriu in limba magheara in anul 1789. Cu toate acestea raspunsul dat de consiliu orasenesc la cererea lor, dat din sedinta consiliului in 5 August 1790 suna astfel: „ Avand in vedere, ca prin cladirea unei biserici ortodoxe in Cluj s’ar deschide calea larga spre sporirea Valahilor, obisnuiti din fire cu rapirea averii altora ( sa fim drepti cu noi insine, dupa 160 de ani Valahii (ramanii) au furat averea fratilor lor de sange romanilor greco-catolici, consilieri unguri din Cluj la 1790, au avut dreptae ) si cu furtul, si astfel jafurile si tainuirile de hoti s’ar spori in oras si la periferii, nu admitem nici acum si nici in viitor, cladirea vre’unei biserici valahe pe teritotiul orasului” Citat Din Monografia Comunei Feiurdeni, din jud,Clujului” 1939, Tipografia Diceziana Cluj, Str. Regina Maria nr.10 autori,Simion Gogan profesor de istorie, originar din Feiurdeni si Leontin Florian preot greco-catolic in Comuna Feiurdeni.

  Iata ce spune Prof Mihai Ralea despre ortodoxia noastra greco-slavona
  Exista in educatia noastra morala multa comoditate si, multa lasitate si trebuie sa am curajul vorbelor. inpregnati secoli de-a randul, cu mentalitatea Bizantului aceasta floare otravita a decadentei greco-slave (…), In toata istoria noastra nu a existat un erou national care s-ai fi indignat josnicia noastra, care sa fi batut cu pumnul in masa, rascolind si rasturnand aceasta putreda vermida care se intinde ca o boala peste velietatile de curatenie ale neamului acestuia » (i.c.) Adevarul supara. Supara atunci cand nu cunosti adevarul. Cum vedem mai jos, Prof.Mihai Ralea a fost o persoana competenta, stie ce spune, nu este un « nenea numeni in drum, cum desigur se vor gasi multi incopetenti sa-l contrazica, in deosebi profitorii de ciolan, politicieni si ierahi preotime calugari, romani care si-au uitat latinitatea, au devenit romani ortodocsi. ORTODOXITI,
  07 03 2010 Ioan Marinoiu, ortodox, veteran de razboi.
  Mihail Ralea De la Wikipedia, enciclopedia liber(Redirecţionat de la Mihai Ralea)Salt la: Navigare, căutareMihail Ralea – (1896 – 1964), eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat, om politic de stinga, profesor la Universitatea din Iaşi, membru al Academiei Române, director al revistei „Viaţa românească” (din 1933). Mihail Ralea s-a născut în 1896 la moşia familiei sale de la Husi.Ca om de litere a anticipat ideea de opera deschisa (opera aperta) a lui Umberto Eco în lucrarea „Despre critica literara”. A intemeiat o indrazneata „ontologie a obstacolului” pe care a si aplicat-o in cea mai importanta carte a sa – Explicarea omului. Opera savasta cuprinde si: Interpretari (1927), Pagini de memorialistica. Memorialul (1930), Atitudini (1931), Valori (1935), Nord-sud (1945), Explicarea omului(1944-1945), In extremul Occident (1955), Cele doua Frante (1956), Istoria psihologiei (1958, in colab.), Sociologia succesului (1962, in colab.), Introducere in psihologia sociala (1966, in colab).Dupa alungarea regelui Mihai I, care a fost fortat sa abdice în decembrie 1947, în Republica Populară Română, Mihail Ralea a fost numit Ministru plenipotenţiar la Legaţia Română din Washington. Ulterior a fost reprezentant al Romaniei la UNESCO.A sprijinit prin declaraţii şi chiar implicindu-se activ în politică, instaurarea comunismului în România. Din acest motiv şi-a atras adesea critica şi dezaprobarea intelectualilor care nu aveau vederi comuniste, mulţi dintre ei închişi, pe motive evident politice, de noua putere comunistă de la Bucureşti. Spirit umanist, cu preocupări multiple, în domenii foarte diferite, aşa cum ar fi: filosofia (îndeosebi antropologia, teoria valorilor şi a culturii), psihologia, estetica şi istoria literaturii universale, îndeosebi a celei franceze, Mihai Ralea este dificil de încadrat în doar unul din aceste sectoare în care a excelat. A fost unul dintre marii eseişti ai literaturii române.După absolvirea Facultăţii de Drept şi Litere din Iaşi, îşi continuă studiile în Franţa, unde, în 1923, obţine titlul de Doctor în Litere cu teza Ideea de revoluţie în doctrinele socialiste.Întors în ţară, ocupă funcţia de conferenţiar de pedagogie socială din 1923 şi apoi aceea de profesor de psihologie şi estetică la Universitatea din Iaşi. Prin activitatea lui Mihai Ralea, studiul psihologiei la Univesitatea din Iaşi cunoaşte o nouă dezvoltare.Iaşul avea să-i ofere, aşa cum însuşi mărturisea mai târziu, întâlnirea cu Garabet Ibrăileanu, întâlnire ce reprezentase cel mai însemnat eveniment intelectual din viaţa sa.Astfel, Mihail Ralea este chemat să preia funcţia de redactor-prim al revistei revistei „Viaţa Românească”, devenind colaboratorul principal al lui Garabet Ibrăileanu. Aici este „şcoala” unde se formează criticul literar Mihai Ralea, cel care a scris pagini remarcabile despre Tudor Arghezi şi Mihail Sadoveanu in volumul sau intitulat Valori, publicat în 1935 .Din 1938 a fost numit profesor de estetică la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi titular al catedrei de psihologie la aceeaşi facultate. În activitatea sa profesorală întreprinde o rodnică şi temeinică muncă ştiinţifică şi didactică, formând în jurul său un cerc larg de specialişti.Pentru activitatea sa culturală şi pentru cea ştiinţifica a fost ales membru al Academiei Române şi distins cu titlul de laureat al Premiului de Stat.
  Cum vedem domnilor, Mihail Ralea este o persoana competenta, nu un “nenea nimeni” cum desigur il veti cataloga

 10. POATE ORTODOXIA, “SALVA LUMEA” ?!

  Unul dintre numerosii mitropoliti ce-i are BOR in strainatate, intr-un interviu dat revistei Puncte Cardinale a spus: “Ortodoxia este matricea formatoare a poporului roman, de aceea, numai o cultura ortodoxa autentica poate salva lumea, caci ea reprezinta insasi fiinta omului”.Vorbe mari, spuse in 95 si reluate de aceiasi revista in 07, dar tiparita pe fond auriu! Cunoscator fiind al trecutului Ortodoxiei, mi se par a fi “o gluma”!
  “Ortodoxia, matrice formatoare a poporului roman” ? O afirmatie gratuita! Istoricul Vlad Georgescu scrie: “Poporul roman s-a format incepand cu romanizarea Dacie, care reprezinta prima etapa in lungul proces de formare a sa: acest proces nu s-a oprit insa la 275, continuand pana la inceputul sec. al VI-lea, a dica atata timp cat imperiul (roman) puternic la Dunare si in Dobrogea, a continuat sa-si exercite influenta romanizatoare asupra teritoriului (.,.) Cea de a doua etapa a formarii, incepe in sec.VI cand avea de aface cu un proces de mentinere a romanizarii si de asimilare a popoulatiilor slave, asezate in mijlocul porto-romanilor”. Iar mai departe scrie: “Originea latina a crestinismului roman este atestata de catre terminologia de baza, de origine latina” De altfel, rugaciunea Tatal Nostru, din 60 de cuvinte nu mai putin de 54 sunt de origine latina! Despre prezenta “ortodoxiei” nu se spune nici un cuvant!
  Nicio istorie nu retine faptul ca Ortodoxia ar fi participat cu vreo fapta in formarea poporului nostru. Mai mult chear, n-a existat macar o actiune spirituala din partea vreunei Biserici timp de 1200 de ani, de la asa pretinsa trecere prin Dobrogea a apostolului Andrei. Prima mentiune in cartile de istorie este la anul 1227 “infiintarea episcopiei catolice a cumanilor din Civitas Milcoviae, distrusa dupa invazia tatarilor”. Insfarsit, la anul 1359: Infiintarea mitropoliei Tarii Romanesti: cu sediu la Curtea de Argesi, capitala tarii, Primul mitropolit a fost Iachint de la Vicina.
  Inaltul ierah, spune ca : numai o cultura ortodoxa autentica, poate salva indentitatea romaneasca” Dar, il intrebam: Ce cultura a realizat BOR in decursul secolelor? Cu parastase si acatiste nu se poate forma si mentine o indentitate a unui popor in toata existenta sa de 7 secole (de la 1359) “ a fost doar o industrie pentru “rugaciuni”. Domnitorii si vaduvele bogate, dar fara copii au inzestrat-o cu mosii, care in cea mai mare parte au fost cedate grecilor si partiarhiilor din Orient, transferand totodata si obligatia de ase ruga acestia pentru fostii donatori, uitand de “indentitatea romaneasca” .Calugarii romani ramasi in tara in numar de mii permanent afara de faptul ca, vreunul, pe undeva, a mai copiat niste texte, sau altul a tiparit cate o carte, restul n-au realizat nimic! N-au deschis macar o scoala, nu s-au ocupat de orfani, de bolnavi, doar au parazitat. De cultura si de indentitate romaneasca nu s-a vorbit! Sute de ani preotii au fost analfabeti; Ierarhiea a fost formata din calugari greci, rusi sau sarbi, care au expolatat la sange. Principatele au platit anual otomanilor “Haraciu”. adica tributul, dar in acelasi timp au trimis inzecit in Grecia si patriarhilor din Orient, ca sa se roage in locul calugarilor romani care trandaveau pe la manastiri. A fost un lucru normal ? S-a mai intamplat in vreo tara asa ceva?.
  In ce priveste cultura ortodoxa, A.D.Xenopol scrie in istoria sa: “Limba slavona si formele culturale legate de ea au apasat ca un munte asupra mintii poporului roman …a inabusit gandirea lui….inabusi numai cat, fara a semana nimic…era limba unui popor barbar”.Nic.Iorga spune: “Raza culturii mai inalte se opera cu totul la hotarele noastre”. Iar Sextil Puscariu scrie: “Ortodoxismul nostru a fost evenimentul cel mai grav in urmari pt. desvoltarea noastra culturala“. E.Lovinescu in Istoria cuvilizatiei romane moderne, la pag.9-10, scrie:”Legandu-ne sufleteste de o religie obscurantista, intepenita in tipicuri si formalism, ortodoxismul nostru ne-a impus o limba liturgica si un alfabet, fara a ne ajuta la crearea unei culturi si arte nationale. …Relativa cultura religioasa ce a emanat din manastiri, a fost straina prin limba, cosmopolita prin tendinta; nimic romaneasc n-a iesit din umbra si linistea primelor noastre locasuri sfinte. Insfarsit, fostul profesor de teologie I.Erbiceanu, in cartea Secta Paterena in Balcani si Dacia Traiana la Pag.418 scrie : Pravoslavia si Ortodoxismul ticalos, corupt cu totul si strain de firea noastra, Dumnezeul strain, caruia ne-am inchinat, inebuniti de cap. in tampire mintala, ne-a nimicit direct neamul, ne-a spurcat sufletele, ne-au deznationalizat, ne-au omorat viata noastra nationala” .
  Episcopii ortodoxi, ca si unii publicisti, necunoscatori, sau voit necunoasca-tori ai istoriei bisericesti ortodoxe, asemenea IPS Serafim Joanta, cel care a afirmat frazele de la inceputul articolului, pretind, declama si pun in circulatie vorbe care te fac sa faci o paralela cu pretentiile similare ale comunistilor romani. Politolgul Vladimir Tismaneanu, scrie referitor la acestia ca: “si-a inventat o ereditate revolutionara, au fanatasmat proletariatul s-au inchipuit glorioase lupte muncitoresti”. Acelasi lucru il fac ortodoxitii: pretind ca au existat de pe la anul 50, de si o lege ortodoxa s-a format abia in anul 860 prin patriarhul Fotie si s-a definitivat cu Mihail Kelurariu; “fantasmarea” unui glorios n-are nici cea mai mica baza. Istoria Bisericii romanesti nu spune nici macar un cuvant ca ar fi existat vreo activitate religioasa organizata in sanul poporului roman ortodox pana la 1359. S-au infiintat apoi alte episcopii,s-au perindat multime de eoiscopi, mai ales straini, fara sa se evidentieze, afara de Paisie Veliciovschi, Antim Ivireanul si Veniamin Costache, Niciunul din cei cateva sute, nu s-a gasit sa deschida macar o scoala, care sa mentina si sa amplifice ” indentitatea romaneasca”! .
  Pretentia ca “ortodoxia sa poata salva lumea”, este de asemenea o fraza ce
  te lasa perplex, mai ales ca, i se gaseste explicatia ca: “ortodoxia reprezinta
  insasi fiinta omului”! Parca ti se ia glasul ! Ti se opreste mintea in loc ! Asemenea enormitate egalata doar de afirmatia unui istoric maghear, care pretinde ca: “Adam si Eva au vorbit in Rai limba magheara”.
  Ortodoxii reprezinta 5% din populatia globului, dar restul de 95% nici nu stiu ca exista o credinta ortodoxa, sau ca ei, acestia care n-au cunostinta ortodoxiei, fac parte din “fiinta” acestia. Dupa anul 325 au luat fiinta, episcopia Romei si alte 4 patriarhii in Orient, fiecare avand in cursul secolelor, poate milioane de credinciosi. In 1992 Enciclopedia Britanica scrie ca, patriarhia din Constan-tinopol (azi Istambul) avea 1,100.000, cea de Alexandria 115.000, Ierusalimul 15.000, iar Antiohia doar 5000. Lor li se mai adauga Grecii cu niste milioane, si ortodoxii din fostele tari comuniste, care in majoritate numai crestini nu mai sunt. La o ancheta facuta pe strazile Bucurestiului,intrebati fiind numai tineri, 56% din acestia n-au stiut niciun cuvant depre Isus Cristos ! Unii din ei, au confundat Nasterea cu Invierea! In ce masura pot contibui acestia la “salvarea lumii”?
  Rememorand trecutul civilizatie, nu putem intalni niciuun fapt, care sa spuna ca ortodoxia sa se fi implicat in educarea popoarelor sale . Incepand cu anul 1000, data in care s-a iestit din barbarie, infiintandu-se chiar universitati in toate tarile catolice, astfel ca, pe la anul 1500, unele din acestea au avut chiar si peste 10 asemenea institutii, nici macar una din tarile ortodoxe nu s-a invrednicit la asa ceva ! Legendara grecie, cu vechea sa cultura, a secat total 18 secole. Incat abia in anul 1836 si-a infiintat o universitate.Rusia a facut-o in 1795, iar Romania in 1860. In aceste tari, pana in anul 1800 n-au existat nici macar scoli elementare. In tarile catolice a fost traditia ca, fiecare parohie sa-si aiba atasata o scoala lucru ce nu se intalneste in bisericile ortodoxe! Sintagma: schisma e sterlitate, se confirma din plin !
  In Statele Unite existau in 2005 11.159 scoli elementare cu 2.217.386 elevi,1277 scoli gimnaziale cu 886.014 elevi si 266 institute de studii superioare cu 930.883 studenti. La acestia ! se adauga 536 misionari laici si 405.971 cateheti. In ce priveste calugarii 5.254 calugari nepreoti si 64.973 calugarite. Alta credinta alta cultura.
  Cultura mondiala a retinut si o repeta mereu, Missa lui Haendel, toata muzica lui Bach, Requiemul lui Mozart, si cel a lui Verdi, Gloria Excelsis,Ave Maria, Pania Angelicus, Stile Nacht, Rafel, Michelangelo cu capela Sixtina si alte multe. Aceste contribue la salvarea lumii!
  Omenirea ca sa se mentina, are nevoie de o spiritualitate. Crestinii s-au impartit in sute si mii de secte. Toate sectele respecta o “disciplina”, cea de a participa in fiecare Duminica la un serviciu Divin. Isi gasesc timp si isi impun sa se reculeaga un ceas sau chear doua, aducand lauda lui Dumnezeu. Singurii care nu fac acest lucru, decat un procent infim sunt ortodoxii declarati la recensamant
  Ei, cu exceptia unor babe si cativa mosnegi trec pe la biserica in mod ocazional in Duminici aprind o lumanre, sau 2,3, isi fac cateva cruci, daca gasesc un cunoscut, se alatura acestuia si incep sa palavrageasca cu un glas scazut, Despre ultimul film, vazut, meciul ce urmaza, alte subiecte, iar daca n-a fost invitat la vreun parastas, isi face alte cateva cruci si pleaca. Observator fiind al fenomenului religios mi-am facut o trecere in revista a catorva zeci de persoane cu care am convetuit zeci de ani, colegi, prieteni, buni cunoscuti, dar n-am gasit niciunul care sa fi frecventat biserica. In orasul in care am lucrat 33 de ani, parohia avea peste 10.000 de asa zisi enoriasi. Ca sa ascult cateva colinde,am fost in fiecare Zi de Craciun la Biserica, Niciodat numarul participantilor n-a depasit 300 de personae! Ce-au facut ceilalti, macar cei care nu erau membri de partid.?.
  PPS Serafim, desi traeste in occident,n-a realizat ca problemele de spiritua-litate si actiunile ce se duc pentru “salvarea lumii”, nu se tes in Istambul, in orasul care se afla cel mai inalt reprezentativ al Ortodoxiei, ci la Roma, la Vatican, acolo unde, nu mai putin de 180 de state isi au reprezentanti permanenti si urmaresc tot ce interprinde Papa. Numai papii strang la o liturghie milioane de oameni. Cinci milioane l-au asistat in Filipine la Manila
  Romanii au convingerea ca participa la asezarea treburilor lumii ocupand chear loc de frunte. Ceausescu era convins ca, prin vizitarea unor tari din Africa, el participa la “pacea lumii”, iar in cazul de fata, ierarhii ortodocsi romani sant convins ca doar ei sunt esenta spiritualitati, dar pana la urma nu fac nimic altceva decat ca, mentin in prim plan o practicare o “superstitie “a multimei de parastase, iar mai nou masluri lunare” incasand sume considerabile, prin care “salveaza indentitatea romaneasca” ba cheiar si “lumea” !
  Realitatea este insa, cu totul alta, Gabriel Constantinescu in revista Puncte Cardinale, scrie: “Biserica pastoreste din ce in ce mai putini credinciosi practicanti si peste din ce in ce mai multi credinciosi cu numele” ,iar sociologul Radulescu Motru in Sufletul neamului meu spunea: “ In privinta religie, e doar conformarea la un ritual transmis din mosi-stamosi. Din simtul de apartenenta la turma” Pana la “salvarea lumii e distanta”!

  In concluzie, nu se pot cita decat ce a spus istoricul A.D.Xenopol: “Voebele late se intalnesc de obicei acolo unde faptele sunt putine”!

  4 Septembrie. 2009 Virgil Trufasiu – California.

 11. U R A N U S spune:

  Anton Naum membru al Academiei Romane scrie: Alipirea bisericii romane de biserica greco-slavona (bizantina) ne-a compromis limba si ne-a prabusit in cea mai ticaloasa ramura a crestinismului care e ortodoxia orientala. …(Adevarul Literar nr. 132/1923.
  ––––
  Foarte adevarat, asta nu inseamna ca alte religii sunt mai breze*: toate au fost si raman cea mai mare afacere a tuturor timpurilor, incasand si „de la vii si de la morti” vanzand „idei” false niciodata si nici macar partial validate, interferandu-se in politica statelor , fie pe usa din fata fie prin cea din dos, in sfarsit, bisericile pot fi denumite ca Cea Mai Mare Mafie a Tuturor Timpurilor!
  –––-
  * Epicurianistii, cu 3-4 secole inainte de Hristos aduceau in discutie eliberarea omenirii de sub jugul religios, eliberarea de frica de moarte si superstitii, idee reiterata de Lucretius (cu putin inainte de Hristos) in De Rerum Natura, in care spune(aprox) :
  „Oh, amarat neam de oameni care puneti pe seama zeilor actele naturii…Cate lacrimi ati adus voua si copiilor vostri…”

 12. Ioan Marinoiu, ortodox, veterean de razboi spune:

  Domnule URANUS 16.aprilie 2011. ….la afirmatia, asta nu inseamna ca alte religii sunt mai breze. gresiti donule. M.Eminescu a spus; Toate popoarele civilizate daca nu mai sant au fost macar mult timp catolice.Papii au cladit 166 de Universitati raspandite in toata lumea, A cladit Marile Catedrale in toata lumea, Catedrale care sint vizitate de 10-15 milioane de vizitatori. Biserica Catolica a pus in serviciul Biserici, Arhitectura.poezia, muzica, Catolici a civilizata Ortodoxi au cladit niste modeste Manastiri, muzica nazala. ca credinciosul sa nu intelega cuvintele, cultul sfintilor, a mortilor cu pomeni, parastase, pomeniri si tamaeri a tinut ctedincosi in ce-a mai revoltatoare ignoranta nu vedeti toate aceste domnul URANUS ? pacat. sunteti ortodo nu roman

 13. U R A N U S spune:

  Vreau nu vreau sunt si roman si ortodox, tocmai de aceast nu mi-am schimbat numele (asa cum e trend-ul cand te muti in alta tara) , pentru ca eu ma consider un naturist (si naturalist, desigur) , si deci inteleg ca orice actiune as face impotriva naturii acestor lucruri nu exista arma, adica esti nascut si crescut intr-o tara esti cetatean(chiar daca renunti la ea) al acelei tari(si ramai conotat ca national al respectivei tari), asisderea si cu religia, chiar daca renunti, te „transferi” la alta, devii ateu, etc. etc.
  Iar despre religii, imi mentin parerea, si anume ca sunt „Cea Mai Mare Mafie a Tuturor Timpurilor”, si nu am negat niciodata ca, catolicii au dat lumii multe valori artistice si stintifice, insa dvs. nu mergeti cu cercetarea pana la capat:
  -1) multi din acesti mari artisti si savanti au fost obligati de imprejurari sa fie catolici, multi dintre ei in constiinta lor au foast atei
  -2) daca nu ar fi existat restrictiile bisericii(in special catolice) artele si stintele ar fi fost cu cel putin o mie de ani mai avansate
  -3) cu privire la catolicism( si in general crestinism), este dovedit istoric, ca aceasta comunitate a savarsit cele mai intinse acte genocidale din istoria cunoscuta a omenirii

 14. U R AN U S spune:

  Sa speram ca ne vom „vedea” din nou pe la jumatatea lunii Decembrie a acestui an !!!

 15. U R A N U S spune:

  pANA UNA ALATA INSA, , CHILIPIRURI, PENTRU CONFORMITATE!

  Garda Financiara din Italia ia cu asalt Biserica: Ce au confiscat autoritATILE?

  Garda Financiara italiana a organizat un raid asupra unui atelier din vecinatatea Vaticanului, in urma caruia a confiscat aproximativ un milion de articole religioase si suveniruri, de la rozarii la imagini cu Papa Ioan Paul al Doilea.

  „A fost o operatiune cu rezultate destul de substantiale”, a declarat locotenentul Davide Cardia Gardia Financiara din Roma, potrivit Reuters.

  „Sa spunem ca, in medie, un obiect valoreaza 10-12 euro, multiplicat la un milion. Iti da o idee cam care este suma vehiculata”, a continuat acesta.

  Raidul asupra atelierelor ilegale care aprovizioneaza magazinele pentru turisti si vanzatorii stradali din jurul Vaticanului a fost doar o parte dintr-o serie de actiuni efectuate in Italia,…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s