SMOGUL este un tip de poluare a aerului, un cuvânt format in limba engleză din smoke=fum si fog=ceaţă. Termenul a fost introdus de Dr. Henry Antoine Des Voeux în lucrarea sa din 1905 “Fog and Smoke” pentru o reuniune a membrilor Congresului de Sănătate Publică  Public Health Congress.

Nelson's Column during the Great Smog of 1952

Nelson's Column during the Great Smog of 1952

LONDRA 1952 – Marele smog din Londra a durat intre 5 decembrie si 9 decembrie 1952 si a dus la moartea a mii de oameni. Londra era un oras in care incalzirea locuintelor se facea prin arderea carbunilor. In 5 decembrie o ceaţă rece s-a lăsat peste Londra şi a apărut un fenomen de inversiune meteo – inversiune termică (aer foarte rece la sol şi mai cald deasupra) iar gazele de ardere au format împreună cu ceaţa un nor toxic (smog) la nivelul solului, otrăvind populaţia (peste 4000 decese) iar în săptămânile ce au urmat peste 12000 (Wikipedia) oameni au murit ca urmare a hipoxiei (reducerea nivelului oxigenului sub limite normale in tesuturi)-dictionar med., a bronhopneumoniilor.
În 1991 între 12 si 15 dec – fenomenul s-a repetat ducând la decesul a peste 160 de oameni!

MOSKVA 2010 –  În Rusia în apropierea Moskovei ard peste 190,000 hectare de pădure (Ministerul Situaţiilor de Urgenţă). Este o suprafaţă mai mare decât a judeţului Ilfov (1583kmp). Canicula, cea mai gravă din istoria Rusiei, cu temperaturi zilnice de aproape 40 gr C, precum şi incendiile de pădure, provoacă un smog fotochimic deasupra Moskovei. Principala componentă a smogului este fumul rezultat din incendii. Moskova este un oras mai aerisit decat Londra dar dezastrul porneşte ca urmare a aceluiaşi fenomen, inversiunea termică, şi ca urmare a erorilor de administrare a situaţiei!

Ard pădurile iar fumul rezultat din ardere se concentrează în oraş la nivelul solului. Sub efectul caniculei şi radiaţiei ultraviolete au loc reacţii fotochimice care transformă moleculele de monoxid si dioxid de carbon, dioxidul de azot, hidrocarbonaţii si vaporii de apă în otrăvuri!

În timpul ăsta atmosfera este „îngheţată”, adică nu sunt curenţi de aer orizontali să deplaseze masele de aer toxic în afara oraşului. Se vor dezvolta numai curenţi de aer verticali care vor amplifica efectul toxic!

Dezastrul sub forma otrăvirii populaţiei de acum va începe!

Iar pentru ca efectele să depăşească tot ce ne putem imagina, într-o inconştienţă totală, ruşii continuă să se deplaseze cu maşinile prin oraş, nu au evacuat copiii şi populaţia vârstnică, nu au format perdele de apă!

Vom învăţa oare din dezastrele acestea să redăm Pământului dreptul său?

Acelaşi fenomen se va produce cu mare probabilitate în zona Bărăganului, posibil în Bucureşti. Aviz responsabililor!

Vezi şi

Moscow under Hell Smoke
Smogul

Reclame
Comentarii
 1. UR A N U S spune:

  RECTIFICARE CONFORMA CU ULTIMUL RAPORT :USA ARE UN DEBIT DE 5 (NU 3) TRILIOANE , IAR -SUB ALT ASPECT- SISTEMUL ESTE LA CEA MAI JOASA COTA DE APRECIERE DIN ULTIMII 36 DE ANI; asta nu inseamna insa ca omul de rand nu-si cumpara o masina brand new (mai ales la sfarsit de an, reduceri fantastice) ca nu mai mananca la restaurant s.a.m.d. Consumul este iesirea din criza, pentru tarile „aranjate” si investitii masive in tari ca ROmania, urmate de educarea publicului in a cheltui, pentru ca -se pare- ca romanilor le este frica sa cheltuie, de teama datoriilor. Cel mai gresit, acesta este garantia blocajului economic! Trebuie introdusa legea falimentului si astfel vor creste consumurile, insa -totusi- investitiile in Ro. sunt principale, la aceasta data

 2. U R A N U S spune:

  pai tocmai de asta este nevoie mai intai de investitii uriase, sa deblocheze acest momentum de „incremenire intre sisteme”:
  -in primul rand trebuie investit in agricultura care va fi obligata sa produca mai mult si mai ieftin, apoi in (in acelasi timp) in proiecte mamut care vor angaja zeci de mii de oameni, care vor primi un salariu (chiar doar decent, sau chiar minim pe economie, insa dublat de anumite bonusuri ca 2 sau 3 mese/zi, la locul de munca, gratis*) si vor avea ce sa cheltuiasca, ciclul reluandu-se spontan

  *pentru aceasta este insa nevoie de o productie agricola interna (nu de import) mult mai mare, constanta si la preturi mici, astfel statul -sau firma care are angajatii- sa poata cumpara en gross la preturi minimale , respectivele produse

  Acesta este motivul ajungerii la supravietuire: un guvern care nu creaza locuri de munca si care nu supravegheaza (rol de arbitru) cum se formeaza preturile, insa aceasta tocmai pentru ca ei sunt cei care primesc comisioane la importurile de orice, inclusiv produse agricole, brute sau finisate(alimente)

 3. U RA N U S spune:

  Pana la urma accidentul moscovit s-a calmat fara prea multe pierderi, insa exista unul despre care nu se mai vorbeste prea mult( desi se va implini curand, un an de la eveniment), pentru simplul motiv ca se deruleaza intr-o tara mica, fara nici o importanta economica sau strategica: Haiti, unde numarul mortilor de holera doar, a atins cifra de 2.400 iar 41 de persoane au fost ucise de compatrioti, pentru ca , prin magie neagra, au imprastiat holera ! In „Religia Dusmanul credintei…” la pagina 69 aminteam si despre holera (care la acea data se considera aproape eradicata) ca nu este posibila eradicarea unei asa boli, evenimentele recente cat si din Africa, au aratat ca orice mic focar, poate lua amploare, daca se „intampla” in tari sarace.

  • Rusii au schimbat primarul Moskovei facandu-l raspunzator de dezastru! Nefiind nicio statistica publicata, e foarte greu sa stim numarul deceselor, dar si mai greu al celor afectati grav de fum si mai ales de monoxidul si dioxidul de carbon! Dar din moment ce au luat o astfel de masura plus ca in perioada incendiilor au pus problema evacuarii populatiei ne obliga sa ne gandim la consecinte grave! In Haiti este un dezastru umanitar de proportii si este folosit de unii ca un exercitiu de situatie exceptionala!

 4. U RA N U S spune:

  „Putin isi construieste un palat de un milliard de dolari la Marea Neagra?

  Premierul rus Vladimir Putin isi construieste un palat luxos pe coasta Marii Negre, sustine un afacerist rus.

  „Un palat de mari dimensiuni, in stil italian, este construit pe coasta Marii Negre, pentru premierul Vladimir Putin”, spune afaceristul Serghei Kolesnikov, citat de Novinite…”
  ––––––-
  Cred si eu! Nou Tzar, nou palat!

 5. U RA N U S spune:

  Un excelent articol, ca redactare si continut realistic, scris de un rus:

  Cum văd ruşii România? Ţigani, sărăcie, o ţară dezbinată şi expansionistă în acelaşi timp.

  December 11th, 2010 in Uncategorized | (http://cojocari.ro/2010/12/cum-vad-rusii-romania/)

  Este încă prea devreme ca România să intre în spaţiul Shengen. Aşa începe reportajul său despre România, Kiril Brainin, corespondent al ORT, postul de stat din Federaţia Rusă. Francezii sunt speriaţi de invazia ţiganilor, găurile din graniţele României şi nivelul prea înalt al corupţiei din cea mai săracă ţară din Europa, continuă Kiril. Este dificil să-ţi găseşti de muncă în România. Aceşti oameni, de exemplu, sunt nevoiţi să vândă tigăi foarte ieftine, dar nu le cumpără nimeni. Iată cum arată o zi obişnuită în Bucureşti, singura ţară din Europa unde nu poţi vedea cerul din cauza cablurilor. Uniunea Europeană cere de mult să fie băgate sub pământ, dar nimeni nu se gândeşte la asta, din moment ce jumătate de ţară nu are bani pentru mâncare.

  Munţi de gunoaie, lipsa canalizării – ţevile au fost duse demult la fier vechi – şi construcţii, pe care cu greu le poţi numi case. Vorbim de cartierul Ferentari din Bucureşti, un fel de ghetto ţigănesc. De aici, ţiganii se împrăştie prin toată Europa, băgând în sperieţi Lumea Veche cu obiceiurile lor deloc europene. Adrian Petre: “Desigur, este trist că avem o astfel de imagine, dar ţara nu are nevoie de noi. Supravieţuim care şi cum putem.” României i s-a dus deja vestea de cea mai slabă economie a Europei. Din industrializarea lui Nicolae Ceauşescu nu a rămas nici urmă. Ţara are petrol, dar extrage de două ori mai puţin decât indică nevoile sale. După revoluţia din 1989, mare parte a populaţiei supravieţuieşte din ceea ce creşte în gospodăriile rurale.

  De câţiva ani, România a ajuns şi fabrica de confecţii a Europei. În aceste ateliere, sunt fabricate sute de costume ale mărcilor foarte cunoscute. 25 la sută din salariul mizer este plătit în… bonuri de masă. S-ar părea că aşa ceva este posibil doar în Coreea de Nord, dar, patronul, francezul Gerard Losson, spune că în România e o practică curentă. În schimb, Transilvania, pe fondul întregii Românii, arată de parcă te-ai afla în altă ţară. Străzile curate ale micilor orăşele – fără gunoaie şi cabluri – sunt mai curând rupte din peisajul Ungariei. Tiberiu Veresz are în Braşov un magazin micuţ şi spune că din contul regiunii trăiesc toţi românii, iar acest lucru nu este corect. De altfel, România protestează de câteva luni împotriva măsurilor anticriză ale guvernului. Nimănui nu-i plac majorarea impozitelor, reducerea salariilor cu 25 % şi a pensiilor cu 15%. Sunt, însă, condiţiile FMI. Totuşi, după ce aceste măsuri au fost impuse, banii nu s-au înmulţit şi pace.

  În ceea ce urmează, reporterii ni-l prezintă pe senatorul Marius Marinescu. Greşit. Respectivul a fost senator până în 2008. De ce au scăpat să precizeze acest detaliu? Staţi să vedeţi – Marius Marinescu, senator, vice-preşedintele partidului “România Mare” spune: “situaţia economică a României este catastrofală.” Domnul senator a votat împotriva măsurilor anticriză şi îl consideră criminal pe preşedintele Băsescu. Adică au vorbit cu cineva care a votat împotriva lui Băsescu. O fi votat din sufragerie, pentru că în Parlament poate intra doar ca vizitator. Curios, oare nu puteau să meargă la un PSD-ist? Desigur, nu. În cabinetele acestora nu ai unde filma harta României Mari – un lucru îi uneşte, însă, pe politicieni: ideea României Mari. O vedem pe harta din cabinetul senatorului: toată Republica Moldova, o parte din Ucraina şi chiar o bucată din Bulgaria. În sensul acestei expansiuni, moldovenii au primit deja câteva mii de paşapoarte, fiind invitaţi să pună umărul la crearea României Mari, dar să intre şi în Uniunea Europeană. România Mare, pe lângă ţigani, cabluri, mai are un simbol măreţ – Casa Poporului din centrul Bucureştiului.

  Această clădire, fără exagerare, a fost construită de toată ţara. Cum se spunea pe atunci: într-un efort comun şi cu cureaua strânsă. Construirea a continuat după împuşcarea lui Ceauşescu în 1989 şi nu s-a terminat nici astăzi. În tot acest timp, lucrările trag bani din buget – numai consumul electric anual este de 3 milioane de euro. În plus, anume aici au fost votate măsurile anticriză, care au micşorat salariile şi ajutoarele. Altfel spus, românilor li s-a cerut încă o dată să strângă cureaua. Toţi îşi amintesc exact ce s-a întâmplat după un îndemn similar în 1989.

 6. U RA N U S spune:

  Poate fi gogoasa, poate nu! daca Putin vrea sa fie tzar, are nevoie si de un palat pe masura!

  • Rusia devine centrul lumii in 2011 ca problematica creata de criza mondiala! Din moment ce au aratat ca vor o autostrada in jurul Marii Negre inseamna ca vor sa miste investitiile masiv si repede!

 7. U RA N U S spune:

  Lumea a avunt dintotdeauna centre de polarizare(in special prin prisma puterii armate) iar Rusia si-a pastrat acest statut si in ultimii ani, mai putin fatidici, si nu prin armata ci prin economie, mai bine spus, prin rezervele naturale detinute, cu care impune dorintele ei.Am citit despre acea autostrada, da, dovedesc ca stiu de ce este nevoie intr-o economie competitiva.Exact de asta are nevoie si Romania; investitii masive si efectuate rapid!

 8. […] Incendiile din Rusia MOSKVA 2010 –  În Rusia în apropierea Moskovei ard peste 190,000 hectare de pădure (Ministerul Situaţiilor de Urgenţă). Este o suprafaţă mai mare decât a judeţului Ilfov (1583kmp). Canicula, cea mai gravă din istoria Rusiei, cu temperaturi zilnice de aproape 40 gr C, precum şi incendiile de pădure, provoacă un smog fotochimic deasupra Moskovei. Se respiră din ce în ce mai greu iar efectul devine dramatic. Datele dezastrului nu se cunosc dar multă lume a fost evacuată iar primarul Moskovei, Yury Luzhkov a fost demis în 28 septembrie! Vezi articolul Dezastrul din Moscova il va depasi pe cel din 1952 din Londra […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s