In 4 octombrie 2010 in Ungaria a avut loc una din marile catastrofe ecologice ale Europei! Batardoul de vest al iazului de steril al Magyar Aluminium Company ZRt s-a rupt şi a deversat peste 600,000 mc nămol peste satele din zonă Kolontar, Devecser şi Somlovasarhely (comunicat – the State Secretary for Government Communication)!

 

kolontar hungary disaster

Catastrofa ecologica din Ungaria

 

Priviţi imaginea iazurilor de steril înainte de rupere!

Se cuvin câteva observaţii:

  1. Se practică dezinformarea pe scară largă a publicului, pentru a nu se isca o reacţie dură a populaţiei! În comunicatele de presă din Ungaria şi din străinătate se vorbeşte permanent despre „fisurarea unui rezervor” ca astel să dea impresia unui accident tehnic! Nici vorbă de defecte ascunse şi nici de rezervor în sensul unei construcţii metalice! Vedeţi imaginile! Sunt câteva amenajări ale unor iazuri de steril cu baraje şi batardouri ridicate din valuri de pământ! Aşa ceva există în toată lumea! Scandalos însă este altceva şi scriu despre asta în punctele 2 şi 3!
  2. Aceste iazuri nu sunt impermeabilizate! Am studiat imaginile pe care le puteţi vedea aici Imagini Catastrofa Ungaria şi in segmentele de rupere ale batardourilor nu am văzut nici urmă de folie de impermeabilizare sau urmele unor lucrări de impermeabilizare! Un iaz neimpermeabilizat se corodează şi la un momentdat va ceda!
  3. Noroiul roşu care a năvălit peste locuinţele oamenilor are un pH extrem de bazic – peste 10 şi de aceea a ucis! Spălarea namolurilor pentru extragerea metalului se face în medii alcaline dar evacuarea namolului rezidual în iaz se face prin nişte Staţii de Tratare a Reziduurilor (sau a apelor reziduale), astfel încât pH nămolului rezultat să fie NEUTRU (pH=7) sau apropiat! Nămolul alcalin a corodat batardoul de pământ şi i-a distrus rezistenţa!

Iată imaginile catastrofei
14
15

Au murit oameni şi au rămas fără proprietăţi! Un iaz de steril prea plin, neimpermeabilizat şi conţinând un nămol toxic şi corosiv, a cedat şi a adus moartea în multe familii! Sunt convins că şi acolo unii au furat fonduri şi nu şi-au făcut treaba!
Impactul acestui eveniment ar trebui să fie major şi să determine restricţionarea masiva a hidrometalurgiei clasice.
În timp ce se derulau aceste evenimente, la posturile noastre de TV, reprezentanţii unei companii care doreşte să exploateze prin aceeaşi procedură aurul de la Roşia Montană, explicau ce măsuri de siguranţă vor lua ei pentru a preîntâmpina un asemenea eveniment!
Există un singur procedeu sigur pentru evitarea unei catastrofe asemănătoare la Roşia Montană. Interzicerea exploatării!
Tupeul cu care unii susţin exploatarea prin spălarea unui munte pentru un pumn de aur, ar trebui să-i ducă în afara legii! Acolo e locul lor! Şi astfel s-ar salva vieţi!

Reclame
Comentarii
  1. […] Dezastrul de la Kolontar In 4 octombrie 2010 in Ungaria a avut loc una din marile catastrofe ecologice ale Europei! Batardoul de vest al iazului de steril al Magyar Aluminium Company ZRt s-a rupt şi a deversat peste 600,000 mc nămol peste satele din zonă Kolontar, Devecser şi Somlovasarhely! Vezi articolele: Viktor Orban, de la victoria cu FMI la înfrângerea de la Kolontar! Catastrofa ecologica din Ungaria si Rosia Montana! Ce ascund vinovaţii? […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s