Revolutiile arabe vor amana prabusirea capitalismului?

Posted: 5 martie 2011 in criza mondiala, economie, politic
Etichete:, , , , , , ,

Urmărim cu atenţie revoluţiile arabe din ţările nord-africane şi extinderea lor. Ce se întâmplă? Ce urmează?

Revolutiile arabe

Capitalismul este într-o criză profundă de sistem, o criză care-i va provoca prăbuşirea. Ceea ce se-ntâmplă în lume are o cauză profundă, se schimbă sistemul social-economic al lumii. Asistăm la ultimii ani ai capitalismului, cel ce a făurit statele naţionale şi societatea modernă dar care acum blochează evoluţia societăţii. E nevoie de altceva! Omenirea trebuie să realizeze un salt, o revoluţie.

Despre sfărşitul capitalismului şi noua eră veţi găsi detalii în lucrarea mea „Manifest, va fi revoluţie”, publicată în 2009, pe care puteţi s-o descărcaţi de pe blog. Urmariţi prezentarea video de mai jos!

Sfărşitul capitalismului a fost grăbit de către ultima sa invenţie, numită Globalizare. Globalizarea este o procedură agresivă de determinare a pieţei. Piaţa nu mai este liberă ci devine supusă unei decizii unice şi asta, împreună cu falsitatea capitalului (negarantat valoric), au distrus sistemul. Capitalismul a mai trecut prin crize, de natură economică (criza petrolului din 1973, criza pieţelor în 1989) sau politică (războaiele mondiale, revoluţiile bolşevice, criza rachetelor, revoluţiile din America de Sud) dar niciuna nu a avut germenele în baza sistemului capitalist, capitalul! Acesta e motivul pentru care actuala criză mondială este de alt tip! Este criza de final a capitalismului.

Criza economică a capitalismului, aceea din 1989, a fost rezolvată prin acordurile din Malta dintre Mihail Gorbaciov şi George Bush. S-a prăbuşit un sistem politic totalitar, numit comunismul est-european şi s-a format o piaţă de peste 450 milioane de consumatori. Aceasta a salvat pentru douăzeci de ani capitalismul (vezi ANEXA – O privire asupra României de azi, a. Revoluţiile din Europa de Est – un superbusiness, pag.102-descarcă fişierul).

Suntem la 21 de ani de la ultima criză, de natură economică, a capitalismului. De fapt suntem la un ciclu social-economic de 3×7 ani!

Vor amâna revoluţiile arabe prăbuşirea capitalismului?

În 2008 am arătat că pe plan mondial se vor produce două tipuri de revoluţii, o revoluţie de catifea ce va dura mulţi ani (Administraţia Obama estimează că transformările se vor întinde pe douăzeci de ani) şi va avea aria în America de Nord şi Europa Unită, iar în zonele est-europeană, nord-africană şi asiatică se va declanşa o revoluţie socială.

revolutia mondiala
From Manifest | va fi revolutie

 

Nu am considerat că revoluţiile arabe vor amorsa revoluţia mondială ce va duce la schimbarea lumii dar am pus preţ pe libertatea dobândită de ţările nord-africane, care va duce la constituirea Uniunii Mediteraneene. Revoluţia „iasomiei” este numele romantic al renaşterii şi răzvrătirii spiritului uman în popoarele arabe. Ei şi-au regăsit identitatea şi au nevoie de simboluri noi iar „iasomia” este unul dintre ele. Revoluţiile arabe vor crea  o lume nouă, o piaţă nouă, o posibilitate nouă de dezvoltare şi poate că ar amâna prăbuşirea capitalimului, dar nu cred în varianta restartului economiei mondiale numai prin formarea unei pieţe noi. Sistemul social-economic mondial e în colaps. Luaţi în considerare că în ultimii trei ani, ceea ce valora miliarde de dolari, a pierdut  optzeci la sută din valoare fără ca monedele să se devalorizeze inflaţionist. Iar preţul aurului s-a multiplicat.  Sistemul e fals, acest lucru e din ce în ce mai vizibil iar falsitatea duce la neîncredere şi prăbuşire.

Revoluţiile arabe vor schimba o parte de lume şi se vor extinde pe patru direcţii:

 1. Spre Turcia, sud-estul Europei, Rusia şi în special zona Caucazului. Când am scris în predicţii pentru 2011 că Rusia va fi cheia situaţiei mondiale în 2011, am avut în vedere efectul crizei mondiale asupra celei mai mari pieţe de materii prime din lume. Guvernul rus depune eforturi pentru a preîntâmpina o catastrofă economico-socială. Anunţul privind inelul rutier şi de comunicare din jurul Mării Negre are acest rol. Dacă administraţia Medvedev – Putin va înţelege că oamenii au dreptul la libertate indiferent de etnie şi religie, şi va promova această politică, dacă va credita Academia Rusă pentru proiectele sociale şi economice ale noii lumi, dacă va dezvolta zonele sărace ale Rusiei şi va susţine proiecte sociale, atunci poate deveni unul din motoarele politice spre noua lume!
 2. Spre Iran şi China. Am prognosticat pentru 2012 impactul crizei mondiale şi al revoluţiilor asupra Chinei. Guvernul chinez a început să ia măsuri de natura cenzurii şi al controlului politic asupra economiei. China are multe probleme, cumplite prin dimensiunea lor. O populaţie imensă, o economie explozivă, o monedă incontrolabilă aflată la dispoziţia guvernului, un consum energetic uriaş şi mai are şi problema Tibetului. Colapsul unui segment al economiei va determina prăbuşirea întregului sistem. Atuul chinezilor îl reprezintă munca dar nu munca stabileşte priorităţile sociale ale ţării. În aceeaşi direcţie mai e şi India!
 3. Spre America de Sud unde economiile sunt condiţionate de cea nord-americană iar crizele din sud se vor extinde spre nord şi vor schimba Mexicul şi Cuba.
 4. Spre Africa Ecuatorială unde vor prăbuşi regimurile feudale şi vor redeschide piaţa materiilor prime.

Aceste revoluţii vor produce schimbări masive şi vor genera acţiuni de susţinere şi investiţii dar nu vor putea readuce capitalismul în stadiul de formator şi motor al societăţii. Se schimbă lumea iar restartarea economică nu se va putea face până nu se produce această schimbare. Dar asta înseamnă, printre altele, schimbarea sistemului financiar şi înlocuirea „capitalului”.

vezi si:

Rebellionis spiritus: Grecia, Algeria, Tunisia, Egipt

Comentarii
 1. U R A N U S spune:

  („revolutiile” ) revoltele arabe: chiar in timpul revoltei, cate saptamani in urma, un grup de egipteni au violat o reportera Tv (gang rape) pentru ca era blonda, iar una sau doua zile in urma, o biserica crestina tot din Egipt a fost arsa, si doi morti, rezultat al unei altercatii „romantice; intre religii.In Tunis (cred) unui preot catolic i-a fost taiat gatul!
  In Libya , se pare ca Allah e de partea lui gadaffi, in orice caz , in cateva saptamani(cel mult) se va stinge si aceasta „revolutie”, in Arabia Saudita este deja interzis sa inceapa; revoltele arabe au alte scopuri, cel mai important este cel religios, iar daca aceastea vor reusi, occidentul si USA o sa planga dupa Mubarak si Gadaffi

 2. U R A N U S spune:

  Nimic mai adevarat!Intrebarea este de ce nu au taiat gatul unui imam si nu au violat o localnica? Si cel mai important: islamul nu are ‘nspe mii de ramuri si secte, ca (si) crestinismul, are doua, mari si late: dar astia se urasc intre ei, de parca unii ar fi crestini!

  • 2uranus
   asta e tare de tot; e super:
   islamul nu are ‘nspe mii de ramuri si secte, ca (si) crestinismul, are doua, mari si late: dar astia se urasc intre ei, de parca unii ar fi crestini!

 3. U R A N U S spune:

  mai corect, mai la obiect era daca in loc de crestinism as fi zis iudaism (si chiar hinduism), insa fiind vorba de o ” prietenie „, intre Gaddafi si ceausescu si poate si Bassetu, o lasam in prima varianta; greseala arabilor cu sistem republican, este exact ca si a romanilor postmonarhisti, asteapta „ingerul salvator”, si de cate ori apare, (chiar daca „sta” cate 20-30 de ani) , pana la urma se dovedesta ca l-au uns pe drac in loc de inger, si -AICI ESTE MARELE PARADOX- netragand nici o invatatura, precum muflonii, se reped cu capul inainte si pun in fruntea lor un alt „om de exceptie”, un ales al providentei, daca nu chiar un trimis al divinitatii.In realitate, marii oameni ai istoriei, pe orice meridian si paralela, in orice perioada istorica, au fost si sunt exponentul unui grup(de obicei elita) , singur, nimeni nu poate face mare lucru, dar -totusi- daca este deosebit, poate cataliza celelalte forte din elita respectiva si prin exemple proprii, conduita impusa la cei imediat ierarhic de sub el, pozitivul, iluminarea, civilizatia se poate propaga spre baza piramidei.Niciodata invers, tocmai de aceast , in epocile primitive, aparitia sefilor de trib(elita) a fost o necesitate obiectiva, istorica, sociala si absolut naturala.

 4. ketsbaia spune:

  Sunt trei aspecte:
  1. cele scrise de ani de zile cu privire la planul de creare al unui guver mondial sunt reale iar planul se pune in aplicare, iar atunci am sfeclito!
  2. este o evolutie naturala a societatii care reuseste singura sa elimine structurile sociale nenaturale, iar atunci evolutia este imprevizibila.
  3. este vorba despre o criza creata artificial nu din dorinta de world domination, ci de lupta intre rechinii financiari.

  cred ca nici una dintre previziunile domniei tale nu se vor indeplini.

  p.s. cer permisiunea unei adnotari a manifestului . daca permiteti, voi face adnotarile si/sau mentiunile contrare pe un alt blog sau chiar pe cest blog. multumesc

 5. Manu21 spune:

  E adevarat ce ai spus. Oricum, capitalismul se afla in colaps, un colaps pe care singur si l-a provocat.
  Probabil ca revolutiile din tarile arabe vor mai prelungi putin viata capitalismului, dar nu cu mult.
  Trebuie sa punem in aplicare un nou sistem. Da, e vorba despre comunionism. Comunionismul are la baza economia bazata pe resurse. a se urmari si Proiectul Venus.

 6. horia miron sas spune:

  Dle Batrinu,ceea ce sustineti are o slabiciune pustiitoare pentru posteritatea dvs.Exista,fara voia dvs,cinci soiuri de capitalism,unul mai diferit decit celalalt.Despre care din ele este vorba,ca sa stim de unde s-o apucam?

  • @horia miron sas
   „pustiitoare” „posteritate” etc etc
   Daca imi spuneai asa „eu am invatat ca sunt cinci soiuri de capitalism” poate discutam, dar asa e prea multa suficientza exprimata! Iar soiurile apartin aceleiasi specii!

 7. U R A N U S spune:

  ‘” UN TAXI PENTRU TROBUK” ?

  Nicidecum!Poate pentru Ghadamis, cel mai aglomerat loc de vama,
  intre Libia si Algeria, tara care -tehnic- nu are obligatia sa-l extradeze pe
  Gadafi, autoritatilor internationale, emitatoare a unui mandat de arestare -pe
  numele sau- pentru crime impotriva umanitatii. Si oricum nu pentru Tobruk, cu
  ultima destinatie Egipt, pentru ca nici acolo, fostului conducator autoritar,
  Hosni Mubarak, nu-i merge de loc bine!
  La care mai putem adauga ca exista si anumite reticente ale luptelor
  de granita, din 1977, dintre cele doua tari.
  ––––––––––––––––
  Libia, una din tarile mari (ca suprafata) ale continentului african, numara
  aprox.(peste) 6 milioane de locuitori dispersati foarte inegal pe o suprafata de
  aprox. 1,7 milioane kmp, aproape 90 la suta din aceasta populatie fiind comasata
  in orasele nordice, de la Mediteana. Desi extrem de inegal dispersata (per total
  densitatea ramane 3,6 loc/kmp!), etnic vorbind,populatia este foarte compacta,
  peste 97 la suta din cetateni sunt arabi-berberi si aceiasi proportie sunt
  muslim, cei mai multi, Sunni.
  Desi terenul arabil reprezinta doar 1 la suta(!), desertul si semidesertul
  acoperind peste 92 la suta din intreaga suprafata, deci pe acest arabil si
  pasunile semideserice, libanezii cresc cateva milioane de capre si oi(aprox. 6
  mil, plus aprox.200 mii vite mari) si produc grau, orz si alte cereale care le
  permit sa creasca-anual- si peste 25 milioane de pasari,iar alaturi de fructele
  si alte vegetale specifice zonei, se poate nota ca poporul libian a avut
  suficienta hrana produsa local, pentru ca foarte
  multa este venita din import, pe petrodolarii proveniti-desigur- din
  exploatarile petroliere, Libia avand o rezerva de petrol brut de aprox.30
  miliarde barili, la care se adauga si cea mai buna calitate de petrol , cunoscut
  pana acum.La acestea se pot adauga productia de
  electricitate de aprox. 30 miliarde KWH, comparativ cu Romania,
  60 miliarde KWH, cea ce presupune ca libienii consuma foarte multa
  electricitate, probabil, pentru aerul conditionat din locuinte, iar alaturi de
  faptul ca populatia dispunea de un automobil la 4 persoane,
  (si aceasta in contextul unui somaj constant peste ani, de peste 20 la suta, cea
  mai inalta rata din zona Magrebului)avem o imagine convingatoare ca populatia
  libiana avea un nivel de
  trai destul de elevat, chiar daca GDP-ul per capita era doar 11 mii $/cap. loc
  comparativ cu cel al romanilor de peste 12 mii $, insa destul de fals, avand in
  vedere polarizarea economica din Romania. Iar toate acestea au facut ca speranta
  de viata sa fie de peste 74 ani(media, barbati si femei), in Romania , abia 70
  ani(la fel, media), iar aceasta statistica este data de imensa majoritate a
  populatiei si ne de un procent infim, al bogatilor(sa zicem sub 10 la suta) care
  ar trebui sa traiasca cate 3-4 sute de ani, pentru a crea aceasta medie.In alte
  cuvinte, populatia majoritara, de peste 85 la suta, se bucura de un trai decent
  si in indestulare, de unde aceasta speranta de viata foarte comparabila cu a
  Monarhiilor europene.Un alt aspect legat de factorul prosperitate este dat si de
  numarul de militari activi, si anume peste 70 mii soldati activi,cea ce
  presupune -din nou- disponibilitate economica.

  Desi o tara devenita foarte bogata(dupa descoperirea petrolului), Libia nu va fi
  scutita de tumult politic intern si
  conflagratii externe. In 1952 Libia devine Monarhie, insa in 1969
  o hunta militara(condusa de Gadafi) preia puterea iar tara devine
  (un fel de ) republica islamica socialista, iar de aici incep problemele sale,
  ca tara, create de fapt de guvern. In 1977, luptele de granita amintite, cu
  Egiptul si ocupatia militara a unei zone nordice a tarii vecine(la sud) Ciad,
  pentru exploatarea unor bogate zacaminte de uraniu.Peste 10 ani, Ciadul reuseste
  sa izgoneasca ultimele trupe libiene.In 1985 , Libia a sponsorizat 2 atacuri
  teroriste pe aeroporturile din Viena si Roma, desi Italia a fost si este
  principalul partener in schimburile comerciale. Ma tarziu, Libia recunoaste si
  plateste despagubiri victimelor atacului dintr-o discoteca din Berlinul de Vest,
  iar in 1988 si 1989, Libia sposorizeza atacurile cu exploziv, in avioane (cazul
  Lockerbie si Niger), in care mor peste 400 persoane.
  Dupa impunerea sanctiunilor economice, Libia renunta la aceste
  activitati, insa se pare ca frictiunile tribale din interior, duc la
  conflictele deschise din primavara acestui an, fapt care da sansa
  comunitatii internationale, direct sau mascat, sa-l pedepseasca
  pe col. Gadaffi, pentru actele sale teroriste din trecut.
  Din pacate pentru colonelul Gadafi si alti cativa locotenenti fideli si zelosi,
  nu exista nici un taxi pentru Ghadamis si nici chiar pentru Tobruk,ci doar un
  taxi foarte special, pentru Haga !( chiar si acesta, cu rezerve!)

 8. U R A N U S spune:

  Titlul de la ultima postare este „Un Taxi Pentru Tobruk?”, se pare ca Gadaffi se eschiveaza destul de bine „Judecatii de Apoi”, totusi, este inca „in suspans’ daca , capul sau va fi adunat din mlastina, precum in hit-ul formatiei Genesis, in „Land of Confusion” (dupa ce Peter Gabriel se facuse „solo”)

 9. horia miron sas spune:

  Mai,gulas,eu te-am respectat,ti-am vorbit cu dvs.,desi sint mai batrin dar tu, in semidoctia, in superficialitatea si suficienta ta, n-ai inteles ca vreau sa fac un efort sa te luminez cit de cit intr-o chestiune la care nu te pricepi.Am presentimentul ca tu,la cel mai mic efort intelectual, faci epistaxis.

 10. Doru Baltag spune:

  Cind te otarasti sa pari un exeget al chestiunilor politice, precum ar fi conceptul de capitalism,se recomanda obligatoriu sa consulti o gramatica a politicii ce din pacate inca nu a fost scrisa (dar o s-o public eu) din care sa afli, cu stupoare,ca exista 5(cinci) tipuri de capitalism ,unul mai diferit decit altul`,>A te referi simplu la sintagma de” capitalism” fara sa precizezi la care „sortiment „te referi este nu numai o indecenta,este de-a dreptul o prostie politica.Nu uita ca te pronunti in fata unor oameni.Restul devine o poveste cu cocosul sovietic ,adica ROSU.

  • Daca nu publicam eu in 2008 „Manifest, va fi revolutie!” sau „Criza mondiala, apusul capitalismului si noua era”, nu aveai la ce anume sa te referi. Nu stiu la ce iti foloseste suficienta afisata. Sper ca totusi ai invatat de la mine ca noua era va avea un mecanism cu totul diferit de cel al capitalismului (plasarea capitalului etc…). Ocupa-te in continuare de clasificari ale capitalismului! Succes!

 11. civis rumanum sum spune:

  Revolutia pe care o asteapta autorul este impusa de elite. Prin darâmarea capitalismului care le-a dus atâtea beneficii, se va ajunge la ordinea mondiala noua, aceea a antihristului. Este scris peste tot, inca de pe-acum câteva mii de ani. Caci a mai fost, si va mai fi. Sa nu jubilam prea repede, asadar. Si in 1917 s-a imbratizat revolutia in anumite locuri, si stim ce a urmat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s