Renault nu se va muta de la Mioveni la Tanger

Posted: 8 martie 2011 in criza mondiala, economie, politic, românia
Etichete:, , , , , , ,
Renault S.A. Logo

Image via Wikipedia

Angajaţii Renault de la Mioveni au intrat pe bună dreptate în panică după zvonurile privind mutarea uzinelor Dacia în Maroc, la nou construita linie de asamblare de la Tanger.

Zvonurile au venit pe fondul mizeriei sociale în care trăim şi pe aşa numitul “Nou cod al muncii” care urma să fie trecut peste Parlament prin asumarea răspunderii guvernului. Adică, vezi Doamne, se supără francezii şi pleacă dacă va cădea guvernul sau dacă lumea va protesta.

Realitatea este alta şi s-ar putea să pice prost pentru Renault.

Francezii au investit pentru o uzină de asamblare în Tanger, înainte de declanşarea crizei mondiale. Vezi acest articol. O investiţie pentru o anumită piaţă, africană şi sud-americană. La fel cum investiţiile din România sunt pentru piaţa europeană şi asiatică.

Marocul, indiferent ce susţine guvernul marocan şi reprezentanţii investitorului, este pe axa numită prea lejer de ei “axa turbulenţelor”. Se va zgâlţâi puternic şi Marocul pentru că este parte a lumii arabe iar acum e “semnul zodiei” lor. Se schimbă o lume, lumea arabă, lumea nord-africană iar această schimbare va cuprinde tot spaţiul nord-african şi al Orientului Mijlociu. Parte din ei vor forma Uniunea Mediteraneană.

Maghreb

Maghreb by Le monde diplomatique

Disensiunile dintre Statele Unite şi Europa devin din ce în ce mai vizibile. Preşedintele Obama declară că dreptul la libertate este un drept fundamental şi Statele Unite susţin acest drept. În acelaşi timp, preşedintele Sarkozy, deşi este preşedintele ţării care a definit libertatea şi a dus-o în America, tace! Toţi cei din Europa tac pentru că au interese economice mari în nordul Africii.

Pentru Renault, ca pentru orice mare investitor, nordul Africii este acum un mare risc. Dar şi în viitorul apropiat, riscul este dat de posibilitatea blocării pieţelor est-europene şi asiatice, fenomene care vor apare anul acesta şi vor atinge apogeul în 2012.

În astfel de situaţii, de criză majoră, ce fac marii investitori? Îşi reduc activitatea şi se retrag spre casă. România, chiar condusă de o administraţie coruptă, este şi casa lor pentru că e sub legislaţia Uniunii Europene şi a mecanismelor ei. Iar Uniunea Europeană va susţine un mare producător care produce în Europa şi nu în afara ei!

În România nu există stabilitate politică datorită unei administraţii corupte dar această stare de fapt poate fi lesne schimbată într-o noapte! Iar noi, ca ţară, să intrăm sub protecţia Uniunii Europene. Atunci ar fi posibil ca mulţi mari investitori să vină în România. Iar Renault nu va pleca!

Vezi si:
Revolutiile arabe vor amana prabusirea capitalismului?
Predictii 2011

Reclame
Comentarii
 1. U R A N U S spune:

  „Parte din ei vor forma Uniunea Mediteraneană…”

  Cum crezi ca tarile europene riverane Mediteranei si Israelul, marea majoritate cu economii serioase, chiar de varf, se vor uni cu nordul Africii? Care ar fi motivatia, si care ar fi scopul?
  –––
  „Atunci ar fi posibil ca mulţi mari investitori să vină în România. ”

  Orice investitor, vine cu un singur gand: sa faca profit! Deci mai bine am lua alte exemple (de ex.Brazilia) care a incurajat investitiile (de toate felurile, cele mai importante, investitia umana, de creier*) si sunt pe cale, de la o societate latifundiala, 60-70 de ani in urma- sa ajunga nr.3 sau chiar 2, in lume!
  * orice imprumut trebuie dat inapoi si inca cu dobanda, iar cand ajungi la /spre safrsitul platilor, notezi ca tehnologia cumparata , este depasita, pentru ca nimeni nu sta pe loc, decat cei care se bazeaza pe investitiile altora.Romania trebuie sa creeze sistemul care tine inteligenta in tara si o stimuleaza la creatie, trebuie sa investeasca singura si doar astfel poate sa culeaga si profitul.Altfel va ramane cea ce este acum Republica Sclavagista Romania!

 2. U R A N U S spune:

  deci va fi o uniune semi-mediteraniana, iar unirea cu EU, sunt de acord , exista aspiratii, insa e cale lunga.De fapt asta spuneam eu in 1994 in ‘celebra” mea carte, (Religia…) ca se vor forma piete regionale, cu monezile lor si la un timp, vor conflua.Atunci credeam ca o sa mearga mult mai repede, insa nu cred ca cei batrani acuma, vor apuca acea zi, a globalizarii reale si oficiale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s