japan no nuclear hazard

Infernul abătut asupra insulelor japoneze e departe de a se fi sfârşit. După seismul de magnitudine 8,9  Richter, a urmat valul tsunami de 7-9m apoi o serie, care nu se mai termină, de replici ale cutremurului, cu magnitudinea între 5 şi 7 Richter iar peste toate acestea planează spectrul dezastrului nuclear!

Dacă împăratul Japoniei, Akihito,  s-a adresat cetăţenilor menţionând solidaritatea de care e nevoie pentru a traversa situaţia dificilă, înseamnă că situaţia depăşeşte puterea de intervenţie a statului şi dezastrul se poate extinde!

Ceea ce se-ntâmplă în Japonia va provoca o schimbare majoră la nivel mondial. Guvernele îşi vor reevalua pericolele date de existenţa centralelor nucleare iar presiunea publicului va deveni din ce în ce mai mare. Este sfărşitul erei atomice.

sistemul nuclear energetic japonez

sistemul nuclear energetic japonez

 

În jurul centralei de la Fukushima (va apare) se va institui o zonă de excludere cu raza de 20km sau chiar mai mult. Două sute de mii de oameni vor fi evacuaţi din zonă!
Într-o ţară insulară cu o suprafaţă agricolă redusă, într-o ţară în care fiecare metru pătrat de teren arabil trebuie valorificat, o zonă de protecţie sanitară care scoate 800kmp din teren şi alţi 400kmp interdicţie de pescuit în ocean, pentru fiecare centrală nucleară afectată sau distrusă, înseamnă o problemă de existenţă.
Japonia va renaşte pentru a doua oară după Al Doilea Război Mondial dar pe alte coordonate economice, legate de noua economie mondială. Mi-am amintit de masivele mitinguri de protest din anii 60-70, legate de energia nucleară şi de construcţia lor într-o ţară care a cunoscut dezastrul bombardamentului atomic. Dezvoltarea economică a Japoniei avea nevoie de energie, de foarte multă energie iar sursele lor nu puteau fi decât termocentralele pe hidrocarburi şi centralele nucleare. Din motive de protecţia mediului şi de reducere a poluării date de arderea hidrocarburilor, au investit în domeniul energiei atomice. Se vede treaba că au ales prost! Nu numai atât, dar acum ies la iveală o serie de alte probleme legate de avariile sistemelor nucleare. Vezi articolul din 11 august 2007, publicat in International Herald Tribune, al lui Ishibashi Katsuhiko – Why Worry? Japan’s Nuclear Plants at Grave Risk From Quake Damage

Justificările de genul „nu am făcut scenarii pentru cutremure de magnitudine 9” nu mai servesc nimănui. Cui foloseşte scuza afişată peste tot în lume că au luat în calcul riscuri seismice minime? Evenimentele majore se petrec rar, foarte rar. Dar când se petrec, distrugerile sunt enorme!

Datorită acestor evenimente şi mai ales a distrugerii Centralei Nucleare de la Fukushima, Japonia îşi va schimba radical opţiunile economice.
Nu numai că va renaşte dar va fi unul din motoarele schimbării economiei mondiale. Într-o primă etapă, vor construi sisteme fotovoltaice pe suprafeţe din ce în ce mai mari, îmbrăcând căile de comunicaţii şi impunând această soluţie energetică! Costurile ridicate ale rezervoarelor de energie (baterii de acumulatori) vor avea acum o justificare economică.

 

photovoltaic area in Kitakyushu City

Photovoltaic area in Kitakyushu City (faţada unei clădiri - Image by Andreas Lea

Iar marile lor companii electronice vor deveni principalii furnizori de soluţii fotovoltaice pe glob.

Proiectul Hazama-so de la Nagoya

Proiectul Hazama-so de la Nagoya - 8 blocuri dotate cu panouri fotovoltaice asigura o putere de varf de 200kW

japan stop nuclear activity
Japonia va deveni o ţară care va avea un indicator model pentru întreaga lume.

No nuclear! Save the people!

Japonia poate fi ghidul spre noua era!

 

 

vezi si:

Impactul media al dezastrului din Japonia si responsabilitatea TV
Explozia de la Fukushima. Sfârşitul erei atomice?
Dezastrul din Japonia si vulnerabilitatile Romanie
Se răstoarnă pământul Japoniei?

Nota: in 8 aprilie am publicat articolul:
Pericolul din Honshu. Semnul dezastrului

Reclame
Comentarii
 1. lucia spune:

  „In juruL centralei……va apare” Cand o sa scrieti si o sa vobiti corect????????????????
  In jurul centralei ……VA APAREA……..

  • In mod normal ar fi trebuit sa inveti in scoala ca sunt valabile ambele forme iar cand nu stii ceva e bine sa consulti DEXONLINE! Daca ma invatai ceva iti multumeam!
   Am reformulat inlocuind „va apare” cu „se va institui” pentru ca totusi e o actiune si nu un efect natural!

 2. U R A N U S spune:

  cred ca in primul rand trebuie subliniat ca „spectrul dezastrului nuclear”, care vrea sa sune ca efectul unei bombe atomice, nu este deloc justificat, explozia nucleara este altceva , in raport cu aceste scapari radioactive, a caror sursa nici macar nu poate exploda (e vorba de puritatea materialului si dispunerea sa in bucatele foarte mici, de cativa cmc), scapari care vor afecta zonele adiacente, de cateva zeci de km, raza, iar in cea ce priveste terenurile agricole , problema mai mare va fi(dupa mine) contaminarea acestora (e un fapt consumat, de fapt) cu produse petroliere de la masini, masinarii si instalatiile puse la pamant, iar aceasta contaminare nu poate fi rezolvata in 1 sau 2 ani (ca depunerile radioactive care pot fi absorbite de vegetatie abundenta) pentru ca contaminarea nu este numai la suprafata (adsorbtie) ci este in adancime (absorbtie)poate chiar si peste 1 m, zona unde mai toate plantele agricole isi au radacinile. Teoretic se pot folosi dispersii cu culturi de microorganisme care digera petrolul, insa nu cred ca se poate face la o scara atat de intinsa, deci, intr-adevar, Japonia va avea probleme cu zeci de mii de ha. de teren arabil (natural sau transformat de ei), insa capacitatile lor industriale, mai ales cand e vorba de inovatie si calitate, ii va scoate si din aceasta criza.Cat despre celulele fotovoltaice, sunt un mare plus in acesta ramura, si eu am propus (in articolul -si pe aceste pagini- „There is no other way”) sa se ridice paduri de panouri fotovoltaice, diferenta era ca eu credeam (sunt la aceiasi parere) ca acestea pot fi cu adevarat utlie (deci si pentru scopuri industriale si comerciale) mai ales daca sunt plasate in zonele cu insolatie prelungita(ca zona submagrebiana) , altfel, in tarile cu 4 sezoane in care sfarsitul intunecos al toamnei si iarna ,per total 5-6 luni, eficienta acestora se vor reduce la uzul casnic, si anume la a mentine in functiune peste noapte, un frigider reglat la minimum, dar nu pot asigura energie pentru procesele de productie neantrerupte, indiferent de performantele bateriilor, care sub aspectul dimensional, trebuie sa fie uriase , pentru a pune, a tine (peste noapte) functionand , o fabrica.
  Deci nu cred deloc ca energia nucleara va scadea in importanta, se vor gasi metodologii foarte sigure, iar dimensiunile si puterea instalata au rol major in aceste riscuri.Rusia doar ce a anuntat ca vor construi in Belarus(?) o centrala nucleara de dimensiuni mari, insa deja au sisteme de siguranta mult mai avansate.
  La acesta data , ca efect al unui cumul de cativa sute de ani, planeta este sub risc ecologic din cauza arderii carbunilor si a hidrocarburilor, si -nici pe departe- din cauza radioactivitatii indusa de procesele cu dimensiuni industriale.

  • Dezastru nuclear nu inseamna explozie nucleara! Si la Cernobyl a fost dezastru nuclear! Sa nu ne mai ascundem dupa degete! Tot globul e panicat acum! Dar japonezii deja sunt in situatia in care nu mai pot controla miezul! Ultima sansa este sa bombardeze si apoi sa ingroape totul in pamant construind un sarcofag din beton armat! Mii de kilometri patrati vor fi transformati in zone interzise!

 3. U R A N U S spune:

  chiar acum se dezbate daca populatia west-costala a SUA (in special California) sa „ia” pastilele (sau tabletele) cu iodura de potasiu, ca antidot impotriva radiatiilor; este o greseala, nu exista nici un risc ca acei vapori radioactivi sa ajunga pe coasta americana, in concentratii daunatoare, plus ca acest antidot , are efectele sale secundare,(asa cum au peste 95% din medicamentele sintetice sau extrase). Nici chiar cernobylul nu a fost atat de infricosetaor , la distante mari si in timp, este mai mult o chestie de perceptie populara, in aceste cazuri primeaza „informatiile’ stocate din filme ca Godzila, Spiderman, Hulk si altele in care radiatile au propietati de transformari masive a personajelor, sau distrug planete, ca in alte filme Sci-Fi

  • Tiroida absoarbe iodul din atmosfera iar efectul distrugerii reactoarelor este emisia de materie radioactiva printre care si Iodul, izotopul radioactiv! Depinde cat de puternica e contaminarea, directia curentilor de aer, zona curentilor verticali! Eu am avut in mana rezultatele contaminarilor de la noi, dupa Cernobyl! Nu-i gluma!

 4. U R A N U S spune:

  Nici bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki, nu au trimis nori radioactivi la mari distante, si acestea -stim- au fost detonate, adica o explozie totala intr-o secunda, si mai important, au fost detonate in aer, la cateva sute de metri, deci efectul de imprastiere al radiatiilor ar fi trbuit sa fie colosal.

 5. U R A N U S spune:

  Intr-o bomba din cele doua folosite au fost cam 50 kg, insa de inalta puritate, in termoreactoare se foloseste un material destul de brut (ceramic bioxid de uraniu) sau MOX adica o combinatie cu resturi de la incarcatura anterioara, iar acest material era destinat sa arda „cu tzaraita” pentru vreo doi ani, si nu sa se consume intr-o fractiune de secunda. Nu stiu cat este o incarcatura de mare, insa pare cam exagerat”mii de tone”.Si, referitor la acest accident, au inceput deja sa iasa la iveala neregulile vechi, se pare ca proprietarul a falsificat anumite documente la inspecie, prin 2002, cea ce vine in sprijinul teoriei mele ca ei se gandesc doar la profit, de unde este bine ca statul sa aiba o mare parte din actiuni in acest fel de producere a energiei; deasemeni, se stie deja ca accidentul nu ar fi avut loc daca -deasemeni, banii- in proiect si in constructie, initial, motoarele Diesel si pompele de racire de urgenta, ar fi fost plasate la o inaltime suficienta sa previna inundarea, din orice cauze, iar o alta greseala a fost -tot initial- ca digurile de protectie , iarasi, nu au fost sufiecient de inalte (mai ales ca mai toate reactoarele japoneze sunt pe malul oceanului), si aceasta , din acelasi lucru, a economisi bani, a da lucrarea la cheie cat mai repede si a incepe recuperarea investitiei si a profitului, deasemeni, cat mai repede.
  Indiferent de natura accidentului (in general) sistemul de racire (mai ales a materialelor folosite si stocate on site) este cel mai important lucru si acest deziderat se poate infaptui cu un cost initial mai mare, si cred ca aici se vor face modificarile majore, in toata lumea, la aceste centrale nucleare, iar daca ar fi dupa mine, pentru fiecare reactor de 500MW, ar trebui sa existe un stoc de cateva zeci de tone de acid boric, deasemeni on site, si ambalat in pozitii in care imediat poate fi deversat peste reactoarele active.Eu sunt convins ca acest fel de exploatari pot fi perfect sigure, daca se gandeste bine proiectul si daca nu se fac economii la materiale si munca, adica la bani, in final.

 6. U R A N U S spune:

  reactoarele afectate sunt de generatia I sau II , oricum mai vechi de 25 de ani, iar daca au functionat bine la cateva mii de cutremure /an, inseamna ca sunt sigure, de fapt si la acest intens cutremur au raspuns bine, accidentul a aparut dupa valul de apa, care a scos din functiune sistemele de urgenta, si pentru un motiv de „nimic” , generatoarele Disel nu au fost amplasate la o inaltime sigura.Deci, viitoarele proiecte vor tine cont si de acest aspect, iar noile generatii de reactoare sunt, oricum, mult mai sigure, iar daca se va trece la construirea celor mici, riscurile vor fi anulate din start

 7. U R A N U S spune:

  Si am vazut solutia aleasa de tine „bombardarea si ingroparea reactorului”, toata lumea este de acord cu ingroparea , asta s-a practicat si este solutia cea mai adecvata, la momentul maxim si ireversibil al crizei, insa bombardarea, nu ar duce decat la marirea riscurilor de imprastiere a emanatiilor radioactive, deci ingroparea trebuie facuta in tacere.

 8. U R A N U S spune:

  „…This is the end of nuclear energy era!”
  ––––
  Desi poate fi adevarat, iti spun cu toata convingerea :NU CRED ca energia nucleara va fi scoasa vreodata din ecuatie!

  • @Uranus Japonia poate investi peste 200 miliarde usd in acest proiect (photovoltaic energy) si va rezolva problema energetica! Iar faptul ca sunt cei mai avansati in domeniul automobilelor electrice ii va ajuta si mai mult! Vor provoca o schimbare majora a economiei mondiale!

 9. U R A N U S spune:

  Sunt convins ca vor investi in acest solar energy, mai ales in sud, unde clima este tropicala (deci insolatia lunga), si sunt sigur ca pot investi sume uriase, in fond ei sunt -cred- the #3 lender to USA- , banii nu sunt o problema, mai ales cand exista o infrastructura si mai ales cand exista o guvernare oneste si inteligenta, nu snapani cretini ca in Romania, care are mult mai bune si mai multe conditii naturale sa se dezvolte conform sintagmei japoneze „Oitsuke, Oikoze”, adica ‘recupereaza si depaseste”,insa NU CRED ca vor renunta vreodata la energia nucleara, banuiesc -mai degraba- co vor construi reactoare plutitoare pe ocean, care vor fi ancorate si care vor „dansa ca pe valuri” pe sute de metri, la diversele tsunami care vor mai veni.

  • @Uranus Nu uita ca, pana maine, numai Japonia si niste atoli din Pacific au cunoscut explozia nucleara! Acum isi repatriaza fondurile pentru ca trebuie sa-si reconstruiasca tara!

 10. U R A N U S spune:

  E adevarat ce spui, insa nu asta este important(fondurile) ci vointa politica si populara care nu poate fi materializata decat prin disciplina si abnegatie, care la japonezi este baza oricarei activitati. Si la noi se pot construi milioane de lucruri utile, eficiente , rezistente si cu durata de zeci sau sute de ani de exploatare, insa mintea (cata mai au) guvernantilor si a parlamentului este ocupata doar cu profit personal, razbunari si alte meschinarii demne de epoca de piatra.

 11. U R A N U S spune:

  cativa ani in urma si multi ani la rand, pe primul loc in topul bancilor era o banca japoneza, acum este o banca germana, insa Japonia este singura tara din lume care are in topul primelor 15, sase banci, cea ce spune ceva foarte important, in corelatie cu saracia de materii prime locala, desigur, si anume spune ca Japonia detine sume impresionante , doar pentru ca, calitatea produselor lor (industriale) este de fapt un brand de tara, foarte cautat si bine cotat, de unde aceasta putere economica; de fapt, datorita acestui dezastru, multe operatiuni industriale, de peste mari si tari, au intrat in vacanta fortata, pentru ca nu mai au piesele componente esentiale (de obicei „creiere electronice”) care se produc in Japonia.Si desi detin aceste masive fonduri monetare, Japonia nu este deloc tara miliardarilor, au 30 de miliardari, cel mai bogat sub 6 miliarde, adfica comparabil cu un miliardar roman, cea ce este o imensa rusine pentru populatia Romaniei care acepta acest status quo economic, cu peste 90% din totalul economiei si finantelor tarii, comasate in mana a sub 0,5% din populatie, discrepantele intre bogati si saraci, fiind -in Ro- ca de la cer la pamant.Pana la un punct avea drepate Maria din „Viva Maria” (Brigitte Bardot) cand spunea „Propietatea este autostrada jafului”, pentru ca un individ , cu cat acumuleaza mai mult, cu atat va acumula mai mult, si totul in detrimentul celor multi, cei care de fapt sunt cei care muncesc, asa cum este perfect exemplificat in Ro., care din iluzia de „Tara a Tuturor Posibilitatilor” a ajuns, real, „Tara Tuturor nenorocirilor” si/sau ca sa rimeze, „Tara Tuturor Mafiotilor”

 12. U R A N U S spune:

  „Japonia: Premierul vrea sa reconstruiasca ecologic (presa romaneasca)

  Premierul japonez Naoto Kan are planuri sa reconstruiasca zona Tohoku, afectata de cutremur si tsunami, cu ajutorul tehnologiilor verzi…”
  ––––
  Japonia nu este altceva decat realitatea simbolului Pasarii Phoenix, renaste din orice cataclism. Acelasi lucru- orase ecologice- il preconizam si eu (pentru Romania) in articolul Terra Nova. Iar Romania are mult mai multe si mai bune conditii naturale pentru asa ceva, insa partea umana este tinuta in umbra de catre aceste guvernari neo-post-comunisto-teroriste, pentru a nu exista cineva mai destept decat ei! Iar pentru a tine populatia sub control, Romania are cel mai mare(numeric) guvern din lume, la centru si in teren, Romania are cel putin o mie de extrafunctii cu salarizare maxima, functii si aparat birocratic umflat doar cu scopul sa mentine controlul asupra populatiei si sa fure de la aceasta, fara a exista riscul unei revolte.Romania , la modul cel mai obiectiv si perfect functional, are nevoie de o singura Camera (Senat) cu max. 80 senatori, maximul 10 judete si are deasemeni nevoie de restrangerea ministerelor si a ambasadelor .In acest fel Romania poate scadea chiar si taxele, pentru ca cei mai multi bani din taxe, sunt impartiti intre acesti inalti functionarii „publici”, care practic, pentru populatie nu fac nimic, ci doar ii fura, exploateaza, opreseaza…

  • Romania este un organism bolnav si plin de paraziti! Trebuie ars cu flacara istoriei bine de tot! Referitor la Fukushima vei vedea ca va fi abandonat totul pe o zona cu raza de 50-80km!

 13. U R A N U S spune:

  SITUATIA ESTE , INTR-ADEVAR- GRAVA IN jAPONIA, insa nu se compara cu cea din Ro. unde este creata planificat si nu prin accident natural.

 14. U R A N U S spune:

  Dupa (dar nu numai) dupa noul cutremur de ieri (destul de inalt: 7,1R) , este clar ca nici Dumnezeu si nici Buda, nu au fost in o alta viata, samurai!

 15. U R A N U S spune:

  japonia a trecut la consolidarea si inaltarea digurlor de protectie a cladirilor, iar PM japonez a renuntat la salariul de PM „pana se rezolva criza nucleara”.

 16. U R A N U S spune:

  Solutia va veni in timp, cand se vor regandi toate aspectele acestor tipuri de exploatari, iar daca omenirea-in cateva mii de ani- a ajuns la acest stadiu extraordinar de evolutie tehnica, putem fi siguri ca vor gasi solutii si la aceste probleme.

 17. U R A N U S spune:

  U R A N U S spune:
  18 martie 2011 la 20:21
  “…This is the end of nuclear energy era!”
  ————
  Desi poate fi adevarat, iti spun cu toata convingerea :NU CRED ca energia nucleara va fi scoasa vreodata din ecuatie
  ––––––––-

  Franta sfideaza riscul nuclear – investeste un miliard in centrale atomice

  Statul francez va investi un miliard de euro in domeniul energiei nucleare, in ciuda dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia, a anuntat presedintele Nicolas Sarkozy.

  Cea mai mare parte a banilor vor merge in construirea celei de-a patra generatii de centrale nucleare de catre compania de stat Areva, dar vor fi investitii si in cercetari referitoare la siguranta nucleara, informeaza BBC News.

  Politica Frantei in acest domeniu vine in contextul in care o serie de tari importante, ca Germania sau Italia si Elvetia au decis sa renunte la energia nucleara, considerand-o prea periculoasa.

  Franta, care obtine 80% din energia electrica de la centralele nucleare, a anuntat si ca va investi si 1.35 miliarde de euro in energii regenerabile. Economia din Hexagon e practic dependenta de energia nucleara, una din cele mai ieftine si mai putin poluante, in ciuda faptului ca centralele nucleare pot deveni pericole in caz de accident.

 18. U R A N U S spune:

  ACEST LUCRU TREBUIE FACUT SI IN ROMANIA, CONSTRUIREA-LA ORICE PRET- A ZECE MICROCENTRALE NUCLEARE, CU SISTEM DE AUTOINGROPARE IN CAZ DE AVARIE NECONTOLABILA, zece centrale, echidistnt dispuse in teritoriu!Aceasta ar duce le scaderea lcu cel putin 1/2 a pretului energiei! Ce ce este cel mai important lucru intr-o economie.

 19. U R A N U S spune:

  Si atunci, de unde energie ieftina si reliabila, in orice situatii?

  • Deocamdata hidro+solara+eoliana apoi se va renunta si la hidro! si va ramane baza in energia solara (inclusiv pentru obtinerea hidrogeului) pana cand se va gasi modalitatea de-a utiliza energia fundamentala, aceea care a format universul si-i asigura dinamica!

 20. U R A N U S spune:

  E drum lung, iar planeta este in criza acum! Iar criza e data de cresterea pretului petrolului (energie), plus, ca este f. posibi ca Planeta Pamant sa treaca printr-o criza cosmica, adica intuneric pe zeci sau sute de ani, desicatie masiva etc., in sfarsit o catastrofa cosmica. Singura speranta este ENERGIA NUCLEARA!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s