In Romania poate avea loc un cutremur cu magnitudinea peste 8 Richter

Posted: 2 aprilie 2011 in educaţie, morala, politic, românia
Etichete:, , , , , , ,
Harta riscurilor tectonice

Romania harta riscurilor tectonice

Pe blogul de analiză şi prognoză Futurism-Futurologie, am prezentat un raport numit Pericolele tectonice in Romania, însoţit de o hartă a României cu zonele menţionate.
Lumea e panicată de ceea ce se-ntâmplă în Japonia (cutremur de magnitudine 8,9 grade pe scara Richter urmat de un tsunami devastator si de accidente nucleare în lanţ) şi e normal să translateze scenariul spre România.
În situaţiile de dezastru e bine să fii corect şi să-ţi asumi răspunderea.
Eu afirm că în România poate avea loc un cutremur cu magnitudinea peste 8 grade pe scara Richter şi voi explica de ce.
Deocamdată, cutremurele nu se pot prognoza dar putem vorbi despre probabilitatea de producere a unui eveniment.
Un cutremur este un eveniment, adică schimbarea bruscă a unei stări existente, aceea de echilibru relativ al scoarţei Pământului într-o anumită zonă. Evenimentul se poate produce sau nu. Noi, analizăm datele, studiem fenomenele şi dăm probabilitatea de producere a unui eveniment.
Ca să afirmi „În România nu se poate produce un cutremur cu magnitudinea peste 8 grade Richter” înseamnă să afirmi ştiinţific „Probabilitatea de producere a unui cutremur cu magnitudinea peste 8 R este zero!”
Pe baza celor prezentate aici, în legătură cu probabilitatea producerii unui cutremur cu magnitudinea peste 8R, luaţi declaraţiile celor responsabili în România de problemele nucleare şi seismice şi veţi descoperi două categorii de oameni implicaţi în scenariul – eveniment:

 1. specialiştii, cei ce vorbesc în termeni de probabilitate şi care nu exclud posibilitatea ca evenimentul să se producă
 2. clienţii politici şi oportuniştii, care exclud posibilitatea. Aceştia vor găsi întotdeauna pe alţii vinovaţi de imbecilitatea şi ticăloşia lor.

Niciun om cu pregătire ştiinţifică nu ar afirma „În România nu se va produce un cutremur cu magnitudinea peste 8 Richter!”. Nu există o certitudine!

harta tectonicii mediteraneene
Harta tectonicii mediteraneene –  by Heml is the Historical Event Markup and Linking Project, centered at the Dept. of Classics, Mount Allison University under the direction of Professor Bruce Robertson.

Munţii Carpaţi sunt munţi tineri (vezi orogeneza alpină), formaţi prin „încreţire” şi activitate vulcanică. În sudul Carpaţilor se află peninsula Balcanică şi Platoul Est-Mediteranean, o zonă foarte activă seismic! Tectonica acestei arii (Mediterana + Balcani + Anatolia) a determinat „ruperea” Bosforului şi formarea Mării Negre! Ruperea Bosforului este probabil cel mai catastrofal eveniment petrecut pe Pământ (cunoscut ca POTOPul biblic)!
Nu mai aduc nici un alt argument!
Atunci când mai vii şi cu afirmaţii de genul „un cutremur major se produce în zona Vrancea în medie la 68 de ani” iar tu ai trei cutremure pe care le iei în considerare, înseamnă că e bine să mergi înapoi la şcoală să înveţi ce este statistica sau să ieşi din scenă. Altfel, sunt mari şansele ca după un cutremur catastrofal, mincinosul de serviciu al României, numit Traian Băsescu, să afirme „am desfiinţat spitale, am tăiat pensii şi salarii, am desfiinţat şcoli, am adus poliţia şi armata în incapacitate de operare în caz de urgenţă, pentru că mi-a spus Mărmureanu că nu va avea loc un cutremur catastrofal!”.
Despre riscul nuclear de la Cernavodă şi vulnerabilităţile României în cazul unor evenimente catastrofale, voi reveni într-un alt material. Se pot produce însă evenimente mult mai grave decât un cutremur de magnitudine peste 8R!
Veţi vedea că noi, în România, nu stăm pe un butoi cu explozibil ci mult mai grav! Iar când aceste pericole se acutizează prin iresponsabilitatea celor ce au decizia politică, lucrurile se pot transforma în tragedie naţională!

vezi şi

Despre cutremurele din Marea Neagra si minciunile lui Marmureanu
Furtul amortizoarelor de la Cernavoda
Explozia de la Fukushima. Sfârşitul erei atomice?
Dezastrul din Japonia si vulnerabilitatile Romaniei
Pericolele tectonice in Romania

 

Reclame
Comentarii
 1. brezeanu magdalena spune:

  imi pare rau …dar eu nu prea cred ceea ce se spune la tv. ei cred ca noi suntem niste prosti si inghitim tot ce ni se spune. mai citim si noi, ne mai documentam…. am auzit de efectele lunii, de ciclul evenimentelor… si multe altele…si este foarte logic sa credem in miscarile tectonice,chiar daca nu stim cu exactitate cand se intampla … nu avem decat sa asteptam cuminti si sa speram ca nu va fi prea grava situatia. altfel …panica pune stapanire pe noi si se vor intampla evenimente nedorite si oamenii isi vor hotari singuri soarta…

 2. U R A N U S spune:

  exista zone cu un record tectonic impresionant, ca Japonia, insa asta nu inseamna ca aceasta activitate (in zona) nu poate inceta brusc, pentru o suta sau o mie de ani, asa cum sunt zone inca neatinse de cutremur , cea ce nu garanteaza ca nu vor fi lovite chiar maine.Cutremurele (puternice, ca si cele reduse, dealtfel) nu pot fi prevestite decat cu minute inainte. Asta este, poate ca intr-o zi tehnologia va dispune de alte instrumente sa prevada cutremurele, macar cu ore, inainte. Iar in Romania, ca oriunde in lume, se poate produce un cutremur chiar si mai puternic ca cel din Japonia, nu trebuie sa ne panicam , insa nici autoritatile nu trebuie sa se culce pe o ureche (unde le-au soptit „specialistii”, ca nu o sa fie, sau nu o sa aiba magnitudinea peste gr.8 R) ci trebuie sa traseze programe incepand -de sigur- cu constructiile noi tot felul de constructii, inclusiv drumuri si poduri), verificare si consolidarea celor vechi, pana la programe de interventie de urgenta, in caz de seism. Cred insa ca autoritatile romane aplica tehnica strutului, si aceasta doar pentru a deturna din fondurile care ar trebui sa fie folosite pentru aceasta problema, Japonia fiind un exemplu la zi, ca efectele sunt devastatoare, chiar si pe o infrastructura de exceptie, ca a lor. Despre riscul „emis” de centrala de la Cernavoda, nici nu trebuie detaliat, este de ajuns sa amintim ca au furat amortizoarele, e clar ca acolo e un risc imens, construit prin neglijenta de gr. 10, pe orice scara!
  Cel mai inteligent, ar fi construirea a 10-15 -20 de microcentrale nucleare, echidistant plasate in teritoriu, si cu sisteme de siguranta de exceptie.

 3. U R A N U S spune:

  Dupa anumite analize, se pare ca in Ro. curentul electric (la consumator) se va scumpi, datorita introducerii in retea a producatorilor eolieni.Deci , aceasta tehnologie este prea scumpa, mai ales atata timp cat este bazata pe profit adica apartine unui grup privat, de unde inca o data, industria alimentara(agricultura, etc.) si energetica, trebuie sa fie -in mare parte- propietate de stat, care -la nevoie- poate mentine preturile reduse. Pe de alta parte, din punct de vedere al protectiei mediului(in special, vorbim de pasari) un camp de eoliene, de cateva ha., este calculat ca omoara-anual- aprox. 1/2 milion pasari!!!Plus, ca sistemul nu este atat de sigur ca cel hidro(de ex) vanturile pot scadea in intensitate sau chiar ar putea „muri”. Cea mai sigura sursa (in caz de modificari de climat masive, care pot fi o realitate) sunt microcentralele nucleare, echidistant dispuse in teritoriu si bine securizate.

 4. Despre 2012 spune:

  […] Mai mult poti vedea in acest post: https://viitorul.wordpress.com/2011/04/02/in-romania-poate-avea-loc-un-cutremur-cu-magnitudinea-peste… Tags: cutremur, cutremur 2012, in caz de cutremur, supravietuire […]

 5. ... spune:

  Articol scris aiurea. Zice ca se poate produce un cutremur de 8 grade. Ok…

  Daca e sa mergem pe aceiasi idee putem afirma o groaza de chestii. Orice se „poate” intampla… E evident. Problema e probabilitatea evenimentuli.

  La fel ca si la televizor, ce scrie aici este scris pentru audienta si soc se pare…

  In alta ordine de idei, dand peste blogul asta din intamplare, am incercat sa aflu de cine e scris si nu am invatat nimic din biografie. „am fost cercetător şi profesor, analist, coordonator de lucrări, consultant şi manager”… Cercetator in ce domeniu? Profesor de ce? (incercam sa verific daca exista vreo baza stiintifica pentru articolul asta dar inteleg ca nu…)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s