AVHRR satellite image of the 48 continguous st...

Image via Wikipedia

O ştire ca un strigăt de război a invadat piaţa mondială. Agenţia Standard and Poors, printr-o manevră care poate fi uşor interpretată,  a coborât ratingul primei economii a lumii, economia USA, de la stabil (AAA) la “stabil cu oarece riscuri” (AAA negativ) iar această schimbare a determinat fluctuaţii masive pe bursele mondiale. Justificarea e dată de datoria publică foarte mare al Administratiei Statelor Unite şi “lipsa măsurilor de relansare economică”. Adică, vezi Doamne, vor veni republicanii şi vor rezolva toate problemele.

Încrederea mea în ratingul acordat de agenţiile de rating şi în buna intenţie a comunicatelor lor, este aproape de ZERO! Toate aceste agenţii sunt finanţate de grupurile care conduc lumea sau de guverne care decid pacea şi războiul pe glob.

Dar această ştire aduce cu sine altceva, mult mai grav.

Administraţia Barack Obama a lansat un program socio-economic de o anvergură fără precedent în istoria americană, menit a construi noua societate şi a determina noua eră, postcapitalistă. Costurile sunt bineînţeles enorme iar lupta trebuie dusă nu cu cetăţenii şi nivelul lor de înţelegere, ci cu Sistemul Financiar Bancar Mondial!

Scriu despre “Criza mondială, apusul capitalismului şi noua eră” din 2008. În analizele şi prognozele mele, Statele Unite aveau rolul de motor al schimbării lumii printr-o revoluţie de catifea.

Elementul nou adus de ştirea privind ratingul economiei americane este altul, mult mai grav. După dezastrul din Japonia şi certitudinea renunţării acesteia la programul nuclear, costurile americane devin şi mai mari. Într-o astfel de situaţie Congresul Statele Unite poate hotărî  schimbarea politicii economice şi retragerea Statelor Unite din pieţele mondiale până la schimbarea sistemului (aceeaşi atitudine pe care au avut-o până în decembrie 1941 în timpul celui de Al Doilea Război Mondial) sau diminuarea implicarii. Adică formarea unui sistem semiînchis USA-Japonia şi deschiderea acestuia step by step spre UE. E normal ca ei, membri G8, să se regăsească în acest interes comun!

Dar infernul ce va veni pe pieţele asiatice, fără suportul american, va arunca lumea în aer!

Reclame
Comentarii
 1. silviu totti spune:

  Ma tem ca suntem la inceputul unei perioade foarte dificile, unde singura speranta a noastra este ca nu prea mai contam in economia mondiala, nu depindem de export intr-o masura periculoasa si , daca ne-am intelepti peste noapte, ne-am apuca rapid de refacerea si utilizarea potentialului agricol al Romaniei.
  Occidentul a „inchis gura” populatiei, dupa anii ’70, cu o relativa crestere a bunastarii, cu cheltuieli publice de multe ori generatoare de deficite bugetare imense, iar SUA a beneficiat si de arma”secreta”(?!?!…) a tiparnitei de dolari-hartie, mult intrebuintata dupa august 1971, cand au suspendat convertibilitea.In plus, s-au irosit sume uriase in domeniul militar, cu castiguri greu de cuantificat in plan economic (petrol etc) si nu s-a pus frana uriasului consum energetic din resurse de combustibili fosili, in dispretul umanitatii, in general.
  Sa nu ne bazam pe vreun sprijin din exterior.Ipocrizia egoista a Occidentului si politicile agresive, de control al statului roman din parte Rusiei si Israelului (pe fondul coruptiei si cupiditatii clasei politice romanesti de dupa 1990) sunt factori agravanti pentru viitorul tarii noastre, asa ca singura speranta ar fi ca „socul viitorului” sa ne trezeasca din acest somn al ratiunii pe care-l traim – in fapt este un cosmar -in ultimii ani!Doamne ajuta!

  • Mi-e teama ca trezirea va fi cumplit de dureroasa! Eu n-am luat in calculul scenariilor, ce le tot scriu din 2008, o varianta in care US sa se retraga din circ si sa treaca prin infern pe cont propriu! Asta cu ratingul miroase a comunicat pentru testarea lumii, de-asta am scris articolul!

 2. Ancutza Andrsc spune:

  Cred, că orice scenariu este depășit !
  Ceea ce ne-așteaptă, pe noi în special și omenirea , în general, este cumplit !

 3. U R A N U S spune:

  USA nu se retrage din nimic, insa lupta sa nu fie trecuta pe locul doi de China.
  Cat despre Romania, cu orice guvernare de acest gen, tara este in pericol de destramare, via subjugare economica.Tara are nevoie sa se intoarca la Monarhie , agricultura si independenta energetica, si apoi /in paralele poate ridica o aparare (Armata) eficienta, prin cresterea masiva a nivelului de trai si transformarea tarii intr-o atractie economica pentru oricine, asa cum a facut Spania, care a atras muncitori si tehnicieni de mare valoare, nu numai din tari sarace, dar si din tarile vestice.

 4. silviu totti spune:

  As accepta intoarcerea la monarhie, dar numai daca descoperim un alt providential Carol I, pentru ca ASR(…!) Duda nu ma va convinge niciodata!Un dezavantaj major, de moment, este slaba, redusa educatie a unei parti importante a populatiei, lucru care sunt convins ca a fost analizat si evaluat de inamicii de „din-launtrul si din-afara tarii”…
  Retragerea SUA nu trebuia vazuta ca o intoarcere la autarhie, doar ca fara China nu prea mai poate rezista!Nu cred ca au un asa nivel ridicat al productivitatii muncii si chiar baza tehnico-materiala pentru a concura , cel putin in urmatorii ani, produsele de prima esitate fabricate in China, inlocuirea lor cu produse autohtone fiind exclusa.
  Cat priveste tara noastra, revin la ideea ca doua, poate trei generatii de romani nu ar trebui sa se teama de somaj, doar pentru a aduce Romania la standardele mondiale in materie de infrastructura.Dar aici se va pune problema calitatii invatamantului, care dupa ce vedem in jurul nostru, ma sperie…

  • @Silviu M-am referit la retragerea SUA in sensul neimplicarii in aceste tranzitii care au loc pe tot globul! Altfel spus, e posibil ca in Congresul US sa se hotarasca neimplicarea si numai eventuala aparitie in teatru la sfarsitul piesei! Primele exemple le-am avut cu Euro si Yenul iar apoi cu Libia! Si lucrurile merg in directia asta! Regele Carol I va ramane referinta de demnitate, datorie si onoare a Romaniei!

 5. U R A N U S spune:

  Usa nu poate fece parteneriat unic sau special cu Japonia pentru ca japonia nu poate sustine un asa schimb, (USA , da) pentru ca nu are resursele materiale , iar ora de lucru este platita la fel ca in USA, care are nevoie ca de O2 de marfuri ieftine (si de o calitate satisfacatoare), chiar cu pret de dumping, marfuri care nu pot fi livrate decat de China , India or ceva asemanator(indonezia,etc.) , tari unde ora de munca este platita de zece ori mai putin ca in USA (si in west), de unde preturile mici, la retail. iar in ce priveste ratingul, acesta va fi modificat in cateva zile, dupa ce elefantul se va intelege cu magarul sa ridice pragul de imprumut, care -este hilar- linisteste pe cei care dau imprumut, dandu-le o „garantie” ca vor primi banii inapoi ! Deci cu cat esti mai dator, cu atat mai bine! Numai ca acest lucru nu tine pentru tarile cu economii subrede! Totusi, marele patriot al polonezilor Lech Walesa , dupa „89 s-a dus pe la marile Porti si a obtinut stergerea datoriilor, un pas economic extraordinar, pe care Romania nu-l putea face, pentru ca pe iliescu nu l-ar fi bagat nici dracu’ in seama, avand in vedere ca el nu a fost decat un sacal care a asteptat momentul oportun sa intre in scena, el a fost la fel ca si ceausewscu,iar rezultatele „conducerii” celor 2 se vad si azi si vor ramane la fel pentru vecie, daca nu se schimba sistemul, adica reiantoarcerea la Monarhie, si bineinteles nu cu „atletzea ” *sa morus morus, ci printr- o miscare foarte puternica, iar aceasta (la aceast timp) nu poate fi decat prin mezalianta amintita, cu Anglia, iar oportunitatea naturala exista. Respectivul princiu’, care nu are nici un temei moral sau legal sa poarte o asa titulatura, -fara exagerare- este agent al fostei nomenclaturi comuniste, care a prevazut si aceasta posibilitate (reintoarcerea la Monarhie) si l-au plasat pe acest individ in cel mai propice pozitie posibila. Sper insa ca romanii nu se vor lasa pacaliti la infinit.

  * Sper ca se va gasi un pictor care sa-l imortalizeze pe un canavas , pe princiu’ „de Romania” intre Regele Cioaba si Imparatul Julian, iar panza (in ulei sau untura) sa fie numita „CEI TREI DUDES”

  • @Uranus Romania nu avea datorie externa in 90 si atunci ce sa se stearga? A-l amesteca pe Duda cu Cioaba si a aduce in derizoriu toata problema asta nu face decat sa-i serveasca pe cei de la putere!

 6. U R A N U S spune:

  DECI AU DREPTATE CEI CARE-L REGRETA PE CEAUSESCU: DACA NU MAI ERAU DATORII, TREBUIA SA VINA BINELE… CEL PUTIN ASA SUNA LOGIC. Problema este ca ajunsensem ca in bancul cu calul tiganului, care a postit saptamani in sir, si cand a murit (de foame) stapanul a zis: „Asta-i buna, a murit tocmai cand se obisnuise cu foamea!”

  A-l amesteca pe sarpele de dudau cu Cioaba, nu este nici o greseala, amandoi sunt o frauda , raportat la titlurile ce si le-au asumat. Pe cei de la putere nu-i ajuta cu nimic butada asta sau orice scriem noi pe aici, asa cum nici nu-i deranjeaza prea mult, in Ro mania numai o actiune de mare anvergura si forta mai poate face ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s