Animated flag of Romania.

Image via Wikipedia

A fost 9 Mai, ziua României. Ieri a fost ZIUA ROMÂNIEI. Cu adevărat ieri a fost Ziua României! România există din 9 Mai 1877, odată cu proclamarea Independenţei!
Mi-ar place să ascultaţi Rapsodia Română a lui George Enescu în timp ce citiţi articolul!

Nu veţi găsi în istoria noastră o frază cu încărcătura mai mare! Revedeţi frumuseţea Declaraţiei de Independenţă a României, rostită de Mihail Kogălniceanu, Ministru de Externe în Guvernul Ion C. Brătianu, în faţa Adunării Deputaţilor:
“… Aşadar, domnilor deputaţi, nu am nici cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi sîntem o naţiune liberă şi independentă.
Simplu, cu onoare şi demnitate!
Apoi, prin jertfa ARMATEI s-a desăvârşit acţiunea politică iar domnitorul Carol I a devenit Regele României. Ce vremuri, ce oameni, ce lecţie excepţională de demnitate şi onoare.
Glorie vouă! Armata, regele Carol I, Brătianu, Kogălniceanu şi alte câteva mii de oameni pentru care istoria a însemnat onoarea de a fi român! Iar onoarea aceasta poartă un nume, România.

Aşa e bine şi corect, să ataşăm României valorile umane numite demnitate şi onoare.
Tot ieri, ca într-un dans al destinului, a fost şi Ziua Europei (stabilită de Consiliul Europei în 1985), pentru că într-un gest de împăcare şi construcţie comună, la aniversarea a 5 ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, la 9 Mai 1950, Robert Shuman, ministrul de externe al Franţei a propus Germaniei o construcţie europeană comună!
Astăzi e 10 Mai. La 10 Mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României iar în 10 Mai 1881 a avut loc Ceremonia de Încoronare ca Rege al României.
9 Mai şi 10 Mai trebuie să redevină zilele României!
Sincere urări de bine şi sănătate Majestăţii Sale Regelui Mihai.

Vezi si:
Noi nu stim ce inseamna monarhia

Reclame
Comentarii
 1. U R A N U S spune:

  Simbolurile au valoarea lor, ele transmit peste secole, adevaruri istorice, si aceste simboluiri trebuie respectate si omagiate, insa aceasta nu se va intampla, pana nu se va reveni la sistemul care le-a produs, adica la sistemul Monarhic, care a scos Romania de sum jugul otoman, de sub cel hapsburgic si -in acelasi timp- a reantregit Patria, Tara, si posibil-destul de credibil- daca Ro. se va intoarce la Monarhie, Rep. Moldova va adera la Tara -Mama si poate chiar si alte tinuturi romanesti, instrainate prin forta lucrurilor.

 2. U R A N U S spune:

  E foarte adevarat, la care trebuie adaugata perioada interbelica, tot monarhica, etapa in care s-au produs si desfasurat toate marile personalitati-in multiple planuri- ale spiritualitatii si culturii romanesti, de unde si perceptia internationala, pe masura. este timpul-deja trecut- sa recladim, insa inainte de toate trebuie sa punem baza acestei reconstructii, care este sistemul si omul sau, si care va garanta ca noua cladire va rezista timpurilor si furtunilor inerente istoriei umane.

  • Lumea se va razvrati si va fi haos! Prima grija trebuie sa fie sa iesim cu dreptul din haos, sa lasam valorile sa se aseze in ordinea lor fireasca si, pe aceasta baza, sa recladim!

 3. U R A N U S spune:

  De mai bine de un an se spune mereu ca „lumea se va razvrati” dar nu se rascoala nimeni, singura grupare pe care o creditez cu curaj civic, este Politia, care a indraznit acel mars, si care ar fi trebuit sa fie focosul la o miscare generala, insa nu i-a urmat nimeni, deci nu pot sa le reprosez nimic si ca s-au intors in bancile lor, mai ales ca aceasta institutuie ar trebui sa fie ultima care sa se revolte.

  • Romania e un stat cu o populatie terorizata si disperata! E foarte greu sa legi oamenii intre ei! Politistii au avut atunci o sansa unica dar Basescu a fost informat ca fraternizeaza politistii cu jandarmii si a fugit din Bucuresti!

 4. U R A N U S spune:

  Un preot este acuzat de enoriase ca le bate cu Evanghelia

  Enoriasele mai in varsta din comuna vranceana Maldaresti il acuza pe preotul din localitate ca le bate cu Evanghelia cu coperti metalice, atunci cand vorbesc in biserica. Batranele mai spun ca, atunci cand n-are cartea de rugaciuni, parintele le palmuieste.

  „Cand vine cu Evanghelia sa o sarute fiecare in parte, cand a ajuns la mine am facut si eu crucea asa, ca sa ma inchin, la Evanghelie. Am sarutat-o, dar nici nu am sarutat-o bine si a ridicat-o cu crucea in sus si pooc, cu cartea in cap. Evanghelia aia grea. Pai nu am mai stiut de mine”, a declarat una dintre enoriase, pentru Realitatea.net .

  Preotul sustine ca nu a lovit niciodata pe nimeni si a dat Evanghelia doar la sarutat.

  „N-am lovit pe nimeni, noi nu lovim. Noi dam Evanghelia sa o sarute”, spune parintele.

  Preotul este acuzat de enoriasi si ca le cere prea multi bani pentru nunti si inmormantari, dar si ca si-ar fi angajat toata familia.
  ––––––––––
  Ilustratie clara a parteneriatului dintre stat si biserica, popii bat populatia in cap, pentru ai mentine confuzi!
  Gunoiul asta -fara gluma- ar trebui ars pe rug!

 5. U R A N U S spune:

  O populatie disperata, da, cred, pentru ca polarizarea societatiii romanesti este la cote nemaiintalnite din perioda feudala, banuiesc, sunt sigur.Insa nu cred ca este si terorizata, in sensul ca chiar ii este frica sa iasa pe baricade, terorizati am fost pe vremea lui ceausescu, mai degraba -cred- ca acum este o oarecare lehamite, adica e foarte bine banuita „rotirea cadrelor” de unde „ce rost mai are?!”,si acel sentiment de supravietuire cat de cat confortabil, adica de a nu te expune si a-ti primejdui si saracia, poate o fac altii si pentru tine!

 6. U R A N U S spune:

  Si atunci cine o va face? se pare ca Armata a ramas la stadiul de „trasa cu cai”, Politia nu a fost imediat dublata (urmata) atunci cand ei au facut acel mars, elitele intelighentziei romanesti se lasa camparate pe cativa arginti,s.a.m.d. Cine o va face, deci, daca se va mai intampla, vreodata? va ramane Romania o natie „blocata intre sisteme”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s