Grecia si secretul ultimatumului

Posted: 25 iunie 2011 in criza mondiala, economie, morala, politic
Etichete:, , , ,
Meteora Greek-Orthodox monasteries, Greece.

Image via Wikipedia

Încerc să înţeleg ultimatumul dat Greciei.
Ultimatumul a fost dat Greciei de către miniştri de finanţe ai Uniunii Europene sau de către Grecia comunităţii finaciare? Cine face regulile şi ce reprezintă de fapt ultimatumul?
În DEXONLINE scrie aşa:
ULTIMÁTUM ~uri n. 1) Notă diplomatică prin care un stat prezintă altui stat o condiție definitivă, al cărui refuz antrenează luarea unor măsuri de constrângere. 2) Decizie irevocabilă care nu admite contestare; exigență imperativă. / Sursa: NODEX
Uniunea Europeană şi FMI condiţionează un nou ajutor financiar destinat Greciei,de un plan de austeritate şi de alte măsuri. Îniţial, UE şi FMI au refuzat ajutorul. Apoi l-au condiţionat şi au dat un ultimatum iar pentru că guvernul Papandreu a uitat să răspundă la ultimatum, au revenit.
Grecia se poate supune sau nu ultimatumului dar nesupunerea se întoarce împotriva Uniunii Europene. Este o situaţie în care acţiunea se reflectă şi loveşte în emitent. Prin lume, slujitorii finanţei mondiale se iau cu mâinile de cap şi declară Grecia în insolvenţă sau faliment. Iar Grecia merge înainte.:)
Secretul ultimatumului?
Ultimatumul exercită o presiune psihică prin esenţa şi nu prin efectul său. Altfel spus, data limită sau condiţia limită devine primplanul existenţei celui ce primeşte ultimatumul şi-l macină să găsească o soluţie. Multe drame s-au născut din astfel de situaţii. Care este secretul ultimatumului şi cum poate fi „sărit”?
Secretul ultimatumului are trei componente:

 1.  Ultimatumul nu este capăt de existenţă (venind în urma unor tratative)
 2. Ultimatumul presează şi asupra emitentului pentru că îl obligă să „ia o măsură”
 3. Există şi „o zi după”, adică „ei şi?”

Luaţi exemple din istorie şi veţi vedea rostul şi secretul ultimatumului (cum au fost rezolvate).
Cred că grecii au şi uitat că asupra lor presează un ultimatum iar dacă vor afla că marile agenţii de rating i-au taxat, precis vor suferi! 🙂
Pentru persoane:
Dacă un „tip de ultimatum sub forma unor date limită” se abate asupra voastră ca persoane, nu uitaţi că există şi o zi după. Staţi calmi!

vezi si:
Criza mondiala si dezinformarile despre Grecia
Ce nu spune Nouriel Roubini. Sfarsitul economiei keynesiene.
Drahma si paradoxul Greciei

Comentarii
 1. U R A N U S spune:

  Grecia face mofturi la noua oferta de peste o suta miliarde euro, imprumut de la UE. cel putin au demnitatea si isi joaca toate cartile posibile.

 2. U R A N U S spune:

  UNIUNEA EUROPEANA E O ENTITATE COMPUSA DIN INDIVIDUALITATI STATALE(GERMANIA, FRANTA, MONARHIILE EUROPENE, etc.)CARE-PANA LA URMA- O vor duce la fel de bine si cu aceasta uniune desfintata. Aici nu este vorba nici macar de bani, ci de orgolii.

 3. U R A N U S spune:

  Sigur ca a facut un pas mare (si eforturi pe masura, nimic de zis) pentru a deveni o CONFEDERATIE, insa s-au grabit si le-au permis sa intre in hora si ciurucurilor gen Basescu, de unde toate problemele lor.Am mai zis de zeci de ori: Romania trebuie singura sa se abtina de a intra in aceasta uniune prea repede, mai intai trebuie sa-si faca meticulos temele si apoi va adera pe picior de egalitate.

 4. U R A N U S spune:

  Parlamentu grec a ‘trecut” programul de austeritate, taind si reducand din serviciile sociale, dar nu scazandu-si salariile lor si duzinele de beneficii pe care le au ca si in Ro. , guvernul cheltuieste pentru ei, iar poporul plateste.Incep sa cred ca vechii greci au fost doar un accident istoric, mai nimic nu a ramas in cei de acum! Desigur ca -totusi- nu se poate compara cu catastrofa si dezastrul romanesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s