Criza mondiala. De ce masurile bugetare nu pot rezolva criza

Posted: 30 noiembrie 2011 in criza mondiala, economie, Neclasificat, politic
Etichete:, , , , , , ,

Criza mondială este o criză de sistem şi ea nu poate fi rezolvată.

Financial crisis continues to dominate EU agenda

Image by European Parliament via Flickr

Criza mondială este criza finală a capitalismului şi asta înseamnă că va dura până când se va schimba sistemul social-economic al lumii.  Simt nevoia să reiau explicaţiile, ori de câte ori se încearcă intoxicarea populaţiei prin comunicatele decidenţilor politici. Nicio măsură de austeritate sau inflaţionistă, nu va rezolva situaţia de criză. Sistemul financiar-bancar este epuizat, ba aş putea afirma că este chiar expirat. Lumea are nevoie de altceva.

Şi totuşi, de ce nu se produce schimbarea lumii mai repede?

Cei care au obligaţia schimbării lumii sunt cei care conduc statele, adică politicienii. Ei însă nu mai sunt de mult timp reprezentanţi ai doctrinelor politice şi ai voinţei electoratului. Globalizarea a unit cele două sisteme, dând lumii cel mai odios sistem creat vreodată, sistemul politico-financiar. Priviţi mişcările politice din Europa şi veţi observa cum, pas cu pas, reprezentanţi de seamă ai finanţelor, ajung prim miniştri sau miniştri.

Jocurile sunt evidente. Rezultatul acestei politici, de supunere a statelor unor interese de grup (financiare), au creat şi dezvoltat acest haos asociat disperării, în întreaga lume. Pe bancheri nu-i interesează oamenii decât în măsura în care produc dobândă iar politicienii sunt supuşi bancherilor.

Această boală gravă, a sistemului financiar, nu poate fi rezolvată prin compensări sau austeritate. Sistemul financiar-bancar trebuie închis, distrus, iar în locul lui trebuie construit un sistem bazat pe alt tip de valoare de referinţă şi de schimb.

Altfel spus, conceptul de „capital” trebuie înlocuit cu cel de „interes”

Revedeţi:

Criza mondiala. Despre anularea datoriei globale si disparitia bancilor.
Globalizarea, afacerea perfecta si distrugerea capitalismului
Despre haosul monetar. Nu va bazati pe francul elvetian
Predictii Mircea Batranu.Se prabuseste Italia, priviti spre Londra
Criza mondiala si falimentul austeritatii
Prognoze 2012 despre criza mondiala

Comentarii
 1. U R A N U S spune:

  „Această boală gravă, a sistemului financiar, nu poate fi rezolvată prin compensări sau austeritate. Sistemul financiar-bancar trebuie închis, distrus,…”
  __________________________________
  Asta spuneam si eu chiar din titlul articolului „Bancile, Marul cel Stricat” (pe sectiunea „Ce se va fi in Romania in 2011?”),insa problema nu poate fi rezolvata dintr-o singura miscare, mai ales la nivel global, fiecare tara, prin activistii si organizatiile sociale umaniste autentice, trebuie sa porneasca actiunea de curatire a sistemului politico-financiar, si anume trebuie deschise procese impotriva indivizilor care conduc bancile (si sucursalele) , pentru ca actionand in instanta BANCA , se disipeaza responsabilitatea, si in primul rand trebuie urmarita recuperarea imenselor averi stranse de acestia, iar pasul urmator- dar simultan, in timp- este de a trece la dezinfectarea si deparazitarea sectiunii politice a sistemului, urmand ca -in continuare- bancile sa fie destinate doar de a distribui , si nu diraja, banii, care nu sunt nici macar ai statului, ci reprezinta valoarea muncii societatii.Planul de reconstructie a societatii nu este deloc greu de imaginat, greu este de distrus cel vechi, care este infipt la fel ca si capusele si raia, pe corpul unei tari.

 2. U R A N U S spune:

  Si ce pui in loc? Totul poate fi reformat, chiar si cei mai verosi criminali! Trebuie sa utilizezi insa metodele cele mai adecvate. Problema cu bancile este ca nu ne putem dispensa de ele, isa trebuie „puse la punct”, asta e tot, insa acest tot este foarte complicat de factorul politic care intotdeauna este clientul nr 1 si preferat al bancilor, si in recompensa, protectorul acestor bancheri.
  Totusi, solutia exista in practica si este verificata de cateva decade bune: sistemul Monarhiilor nord-europene, unde nu exista nici super-banci nici miliardari, si unde toata populatia traieste -in cel mai rau caz- intr-o stare de semi-lux! ce are Romania de facut , decat sa copieze sistemul respectiv, la amanunte, si pentru ca ar fi la construirea acestuia din temelii, poate sa-i aduca chiar imbunatatiri, care-altfel- pe parcurs, pot fi mai scumpe de introdus.

 3. U R A N U S spune:

  Nu cred ca poti face comparatii(decat cu premisa istorica) intre antichitate si „la zi”*! Sistemul de guvernare are foarte mult de a face cu cel social-economic, cum este dovedit de peste (cel putin ) o suta de ani: Monarhiile, in proportie de 99% merg bine, republicile,aproape in aceiasi proportie dau chix, una dupa alta

  * chiar daca am accepta comparatia, nu poate fi validata din cauza numarului extrem de redus de republici in antichitate si feudalism

  • @Uranus am mai spus asta: banii, indiferent ca e vorba de monarhii sau republici, sunt construiti la fel, capitalul are aceleasi valente… cand se va prabusi si Anglia, tu vei da vina pe altii!

 4. U R A N U S spune:

  Glumesti cu „prabusirea Angliei”… iar despre bani nu este vorba despre bani ca valoare ci „masurile bugetare nu pot rezolva criza…”, pentru unicul motiv ca indiferent de bani si de sistem , criza va continua atata timp cat sistemul permite marilor hoti sa activeze nestingheriti.Aici este toata problema, chiar si tarile desertice ar putea trai decent, daca nu ar exista marii (si chiar micii hoti), o tara ca Romania care are resurse si conditii chiar mai mult decat suficiente, ar trebui sa fie un rai pe pamant, insa talharii politici sunt cei care vor totul distrus, pentru a se mentine ei la putere. Insa -dimpotriva- vedem cum tari fara resursele noastre, precum Monarhiile nord-europene, au atins acel stadiu de trait in lux general, insa la ei nu exista nici superbanci si nici multimiliardari care-si schimba Ferarri-ul cu fiecare noua editie, s.a.m..Pe scurt, problema nu este de productie (neaparat) ci de distribuirea profitului.

  • Nu glumesc cu Anglia. Cand eu am anuntat in 2009 ca valul va darama toate economiile si merge spre China, multi m-au injurat. Acum citesc si ei ce scriu si tac! E si asta o forma de respect! In 2009 primavara, eu vorbeam despre Grecia, in 2010 am anuntat Spania si Italia, apoi Franta, si nimeni nu a crezut. Anglia va urma chiar mai repede decat am pronosticat eu iar luptele de strada din Londra vor deveni zilnice!

 5. U R A N U S spune:

  Dupa predictiile tale toata lumea va colapsa, ca si cum omenirea ar fi imprumutata la extraterestri care-si vor tot profitul in cash si deodata.Pana la acest moment nici una din tarile aminttite nu au colapsat, nici macar grecia, iar Anglia nu va colapsa sub nici o forma si niciodata. Miscari de strada au fost dintotdeauna, pentru ca intotdeauna sunt nemultumiti sau – cu adevarat-nedreptatiti, cea ce nu a fost pana acum insa ,este expunerea instantanee a situatiilor, de unde impresia ca este ceva deosebit, mare, de necontrolat, etc.Totusi, exista mari disturbatii finaciare si economice , iar aceasta se datoreaza ajungerii in posturi de decizie ca presedinti de tari (vezi Romania) a unor imbecili rautaciosi , inculti si needucati(toate duc la lipsa de umanism), care dupa primele esecuri, gasesc vinovati -intotdeauna- pe altii si incep o cruciada a razbunarilor impotriva oricui, si nu una a corectarilor situatiei.
  Si focalizandu-ne pe Ro. , tara are toate premisele -umane si resurse naturale- sa iasa din aceasta situatie, insa conducerea de imbecili au hotarat sinuciderea nationala si -ca orice obsedati- vor sa-si implineasca visul.

 6. U R A N U S spune:

  Capitalul nu va dispare niciodata, iar economia mondiala s-a clatinat de multe ori in istorie, la aceasta data fiind la niste cote productive extraordinare, problemele nu sunt de productie ci de permisivitate a furtului masiv. Aici rezida problema, de unde este nevoie de interventii ale unor institutii care prin definitie, rol, etc. nu pot , nu trebuie si nu sunt (sau oricum, mai putin) corupte.
  Romania nu ar trebui sa astepte sa urmeze exemplul altor tari, ci Armata & Comp. trebuie sa intervina masiv in distrugerea mafiei politico-financiare, dupa care, ca prin minune, societatea va intra pe un fagas normal.

 7. U R A N U S spune:

  Statul Massachusetts da in judecata cinci banci mari – afla de ce

  Statul Massachusetts a dat in judecata cinci banci mari, pe motiv ca au abuzat de creditorii din intregul stat. Procurorul general al statului american a spus ca bancile i-au lovit pe consumatori cu practici injuste si inselatoare…”
  ––––––––––––––
  Asta ar trebui sa faca si Romania dar nu guvernul, ci ONG-urile care se bat toata ziua in piept ca ei sunt pentru popor, eytc., acestia ar trebui sa actioneze in instanta si aceste banci(inclusiv pe cele romanesti) cat si guvernul tarii, iar cele mai importante lucruri cerute ar trebui sa fie acordarea unui faliment general si automat (pentru populatie) si condamnarea la inchisoare (plus confiscarea totala a averilor) a guvernantilor si directorilor de banci.

 8. U R A N U S spune:

  de acord ca sistemul are mii de tare si serioase, insa colapsarea varfurilor este imposibila, cei care vor plati sunt pestii cei mici, iar Ro.(care este unul dintre ei) ar putea evita acest lucru, insa
  „pestii” guvernamentali realmente considera tara o curva, pe care o vand pe nimic, oricui. Nu pot sa renunt la idea ca in structurile de Armata, Politie ,SS, nu ar exista nuclee de adevarati patrioti, care vad obiectiv de unde vine dezastru tarii, si -pana la urma- vor interveni, punand sub arest si acuzatii serioase, guvernantii si alte cateva zeci de persoane implicate direct in marile „decizii”, de „conducere” a tarii.

 9. U R A N U S spune:

  Marea lacuna a sistemului capitalist – nu exista alta solutie

  Era o vreme, cand privind peste cortina de fier, vedeam cu jind miracolul capitalist. Aveam de ce. Numarul orelor de lucru era rezonabil, saptamanal, doua zile erau libere, concediile nu se comparau cu ale noastre, nici vacantele, pensiile, lefurile si nici vitrinele magazinelor.

  Uriasul gabarit al Chinei

  De atunci, pana acum, s-a produs o schimbare spectaculoasa. Criza sistemului financiar si nemultumirile mocnite ii fac chiar si pe cei mai optimisti sa se intrebe daca nu cumva acesta este inceputul sfarsitului capitalismului modern.

  In fata unei asfel de intrebari puse frontal, profesorul Kenneth Rogoff, de la Universitatea Harvard, fost economist-sef al FMI, continua si el intrebarea, retoric: daca acesta este sfarsitul, ce altceva avem pregatit, ca sa puem in locul lui?

  Intr-un artiol publicat in Project Syndicate, acelasi profersor observa cu ironie ca, daca am vrea sa inlocuim capitalismul, n-am avea la dispozitie altceva decat tot un sistem capitalist, intrucat alte sisteme s-au icercat dureros si au esuat.

  Gandul ne ispiteste ca, in lipsa cortinei de fier, sa privim macar peste zidul chinezesc, dar acolo se desfasoara o parodie a capitalismului, imposibil de …”
  ––––––––––––––––––––––––
  VEZI CA SI UN PROFESOR DE LA O UNIVERSITATE CELEBRA , VEDE LUCRURILE CA SI MINE? SI STII DE CE?
  PENTRU CA, CAPITALISMUL ESTE NATURAL, si aplicat instinctiv din cele mai vechi timpuri.Problema capitalismului rezida in cronism, adica favorizarea legala(adica prin lipsa de legi ingraditoare) a unor indivizi, care fura de ordinul sutelor de milioane(in bani) , anual, fie prin bonusuri(prime) fie tragand tepi uriase, celorlalti membri ai societatii, si de cele mai multe ori, acesti indivizi(datorita protectiei si legii inexistente) scapa nepedepsiti. Practica insa arata ca este posibil un capitalism foarte umanitar, si acest exemplu este dat de Monarhiile europene, in special de cele nordice (inclusv Benelux)

 10. U R A N U S spune:

  daca te referi la Romania, nu suntem in capitalism , nici nu am fost vreodata( dupa „89) cea ce este in Ro. este o parodie a capitalismului , mai degraba acel imperialism antiumanitar, indreptat impotriva propriilor cetateni. Cat despre „fostele” tari capitaliste , ele sunt totusi capitaliste, iar pana cand acest comunionism va face istorie (daca va face), va mai trece multa apa pe Amazon.

 11. U R A N U S spune:

  Da, Romania este speciala! Iata o alta dovada mai jos:

  Seful Erste: Romania a luat masuri de austeritate brutale, de neimaginat in Occident (presa romana)

  Masurile de austeritate luate de Romania au fost „brutale”, fiind de neimaginat in tari precum Germania sau Franta, a declarat Andreas Treichl, directorul general al grupului Erste…”
  __________________________

  Guvernatii stiu perfectca, cu cat dai cu biciul mai tare, cu atat mai mult victima va fraterniza cu calaul.

 12. U R A N U S spune:

  Din pacate nu este doar acest presedinte, sunt cateva sute- la un loc- din actuala si trecutele guvernari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s