Semn de razboi. Premiul Nobel pentru pace 2012 acordat UE

Posted: 12 octombrie 2012 in criza mondiala, globalizare, morala, politic
Etichete:, , , ,

Nobel pentru paceComitetul Nobel Norvegian a decis azi, 12 octombrie 2012, la Oslo, ca premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2012, să fie acordat Uniunii Europene, care „timp de peste şase decenii, a contribuit la progresul păcii şi reconcilierii, a democraţiei şi a drepturilor omului în Europa.”
Dacă acest premiu ar fi fost acordat acum douăzeci de ani, când Uniunea Europeană îşi configura structura de spaţiu deschis şi piaţă deschisă între membri, aş fi considerat acordarea Pemiului Nobel pentru Pace ca fiind o recunoaştere a construcţiei europene.
Astăzi, în plină criză de sistem, economico-financiară, politică şi de identitate, când decidenţii oficiali ai UE nu văd altceva decât căptuşirea găurilor bugetare prin austeritate, când scopurile politicii promovate sunt apărarea monedei, a băncilor, a marilor trusturi şi a puterii politice, toate acestea în defavoarea cetăţenilor europeni, mi-e greu şi să acord credit ideii de premiu ca speranţă şi încurajare a unei construcţii în favoarea păcii.
Consider, mai degrabă, că se repetă momentele istoriei, acelea în care, înaintea războiului, politicienii se felicitau pentru salvarea păcii! Mă gândesc la Criza Sudeţilor şi la uriaşa victorie a lui Daladier şi Chamberlain, primii miniştri ai Franţei şi Marii Britanii, cei care se felicitau pentru salvarea păcii. Atunci nu s-a ţinut cont de Cehoslovacia, mai apoi nici de România. Astăzi nu se ţine cont de disperarea grecilor şi a spaniolilor, ca să nu mai amintesc despre cei şapte milioane şi jumătate de români care au cerut „demnitate”, nu bani şi nu favoruri.
E regretabil că Premiul Nobel pentru Pace a ajuns la Bruxelles! E semn trist, semn de război!

Petrolul si falsitatea crizei alimentare mondiale
Cât de aproape suntem de dezastru?
Flancul sudic european se clatina
8.Statul – anomia, parazitismul şi reprezentativitatea

Comentarii
  1. […] presei si formatorilor de opinie (vezi aici) din blogosfera romaneasca la anuntul facut de Comitetul Nobel au fost insa preponderant negative. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s