Constitutia, tara, statul si natiunea. Partea I

Posted: 24 aprilie 2013 in cultura, morala, Neclasificat, politic, românia, social, stiinţa
Etichete:, , , , , ,

Au loc dezbateri privind Noua Constituţie.
Cetăţenii, de bună credinţă că fac un lucru util, prin diverse medii, îşi exprimă sancţiunea şi amendamentele la articolele existente.
Prea puţini însă înţeleg şi atacă problemele de fond ale Constituţiei.
Voi prezenta un model simplu spre a înţelege rostul şi rolul Constituţiei. Am mai prezentat şi făcut referire la acest model, uşor de înţeles.

ŢARA este o construcţie istorică, are o identitate proprie, valori, simboluri şi drepturi. Acţiunea specifică şării este dată de voinţa cetăţenilor ei.

NAŢIUNEA este o dezvoltare naturală a celor de-un neam, are o identitate proprie, valori, simboluri şi drepturi.

STATUL este Managementul ţării, are formă şi structură care-l identifică, simboluri proprii, obligaţii faţă de ţară şi naţiune, drepturi de administrare.

CONSTITUŢIA se numeşte şi Legea fundamentală a Statului şi trebuie să stabilească Managementul ţării şi raporturile cu Naţiunea. Constituţia este un drept fundamental al ţării, exprimat prin voinţa cetăţenilor şi în acelaşi timp o obligaţie a statului, căruia îi stabileşte atribuţiile şi funcţiunile.

tara stat natiune

Tara Natiune Stat Constitutie

Acesta e primul pas în înţelegerea acestui mecanism pe care unii îl transformă într-o maşinărie complexă. În următoarele articole voi detalia aceste raporturi.

Ca prim pas, e bine de înţeles că:

 • România ca ţară, este o construcţie a naţiunii române şi apoi a statului român din secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea. Limba română este o valoare a naţiunii române care se extinde ca valoare de identitate a ţării. Tricolorul este un simbol al ţării.
 • Naţiunea română s-a format istoric în ultimii două mii de ani, ca neamuri care vorbesc aceeaşi limbă şi au aceleaşi tradiţii, căpătând identitate de sine odată cu revoluţiile care au clătinat şi prăbuşit feudalismul. Limba română este o valoare fundamentală a neamului. Tricolorul este un simbol al neamului transferat ţării.
 • Statul român nu a fost şi nu este o construcţie abstractă, aşa cum mulţi susţin, ci o construcţie concretă. Statul român a evoluat în diverse forme şi structuri. Stema este un simbol al statului. Imnul este un protocol oficial de identitate al statului, deşi eu consider că ar trebui să fie al ţării.

Voi reveni ce detalii asupra celor trei entităţi, cu identitatea, valorile şi simbolurile lor.

Constituţia trebuie să fie o construcţie a ţării, a cetăţenilor şi instituţiilor ei, validată printr-un act de voinţă al cetăţenilor. Aşa ceva este posibil dar nu se vrea.

Urmează:
Tara si Constitutia
Naţiunea şi Constituţia
Constituţia, statul şi sistemul

Comentarii
 1. GIM spune:

  ESTI DE ACORD CU ACEST COMENTARIU?
  Marea coruptie politica
  http://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?id=8341

 2. Drapelul de Stat al Republicii Moldova – Tricolorul – este simbolul oficial al Republicii Moldova. El simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului moldovenesc, egalitatea în drepturi, prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor republicii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s