În seria de articole pe tema raporturilor existente între Ţară, Naţiune şi Stat:
Statul modern şi managementul de ţară
Constitutia si necesitatea Statul modern. Codexul romanesc
Constituţia, statul şi sistemul
Naţiunea şi Constituţia
Tara si Constitutia
Constitutia, tara, statul si natiunea. Partea I
am afirmat că vom putea vorbi despre o „Naţiune europeană” peste mulţi ani, pentru că o Naţiune nu se poate construi prin decizii politice în absenţa liantului cultural, cel care clădeşte spiritul naţiunii.
” Ceea ce formează o naţiune este spiritul, un spirit al locului, dezvoltat cultural de vorbitorii aceleiaşi limbi care-şi identifică existenţa şi exprimarea cu grupul căruia îi aparţin. Austriecii sunt vorbitori de germană dar şi-au dezvoltat naţiunea pe valori culturale proprii. Americanii şi-au dezvoltat naţiunea pe propriile valori culturale în câteva sute de ani, vorbitori fiind de engleză, spaniolă şi altele.
Noi românii, avem limbă proprie, cultură proprie, teritoriu stabil pe care ne-am dezvoltat ca naţiune.
Putem oare vorbi despre o naţiune europeană?
NU, categoric nu, poate peste vreo sută de ani. Au trecut mai bine de 60 de ani de la fondarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, precursoarea Pieţei Comune Europene şi a Uniunii Europene de azi.
Un spirit de naţiune se naşte greu dacă nu este fundamentat pe afinităţi culturale şi are la bază decizii politice. Uniunea Europeană are şansa dezvoltării unei civilizaţii europene moderne, care poate fi sâmburele naţiunii europene, dar până atunci, pe fondul crizei majore de valori politice şi al parazitismului clientelar de la Bruxelles, se cantonează în structuri de tip tabără militară mixtă.”
Să privim puţin în istorie:

  1. Naţiunea americană s-a clădit în peste două sute de ani prin efortul conjugat al europenilor ajunşi în America pentru a-şi găsi un rost nou în viaţă. Necesitatea construcţiei unei lumi noi, lupta comună pentru independenţă şi spiritul de dreptate şi libertate au format, pas cu pas, Naţiunea americană. În fruntea acestor acţiuni de durată şi amploare, au fost personalităţi de mare calibru. Odată cu naşterea naţiunii, americanii şi-au dezvoltat cultul pentru eroii şi valorile proprii.
  2. Naţiunile latino-americane s-au clădit mult mai greu. Revoluţiile şi războaiele de independenţă consolidează naţiunea, distrug sistemele de dominaţie dar nu rezolvă viitorul, care e rodul elitelor.
  3. Naţiunea sovietică. S-a încercat o astfel de construcţie timp de aproape 70 de ani. Naţiunea sovietică era o construcţie politică care avea la bază omul-nou, omul fără identitate de ţară şi neam, căruia i se inocula spiritul luptei de clasă şi al supunerii faţă de partidul comunist. Naţiunea sovietică trebuia să distrugă naţiunile aflate în interiorul URSS, înglobându-le sau risipindu-le. Această construcţie politică a eşuat, la fel ca şi Naţiunea yugoslavă sau alte construcţii politice, nefondate pe afinităţi culturale, pe construcţia şi dezvoltarea spiritului naţional, Amintiţi-vă că în 1989, a strănutat Gorbaciov şi s-a năruit castelul din cărţi de joc al unei naţiuni care se voia stăpâna lumii. Am trăit chiar momentul istoric în care Rusia s-a declarat liberă!!!
  4. Naţiunea europeană. Această construcţie politică care are deja 60 de ani de existenţă, este la fel de falsă ca şi Naţiunea sovietică. Lipsa elitelor este chiar mai evidentă decât în cazul construcţiei naţiunii sovietice.Uniunea Europeană nu are lideri politici, nu are instituţii viabile, nu are elite angrenate într-o astfel de construcţie. Cât de idiot poate fi cineva care încearcă un tip de construcţie al unei naţiuni, naţiunea europeană, călcând în picioare fundamentele Europei:
    1. Fundamentul culturii europene este Cultura Greciei antice. Decizia politică a Uniunii Europene astăzi, este menită a distruge Grecia ca identitate.
    2. Spiritul lumii noi s-a născut odată cu Revoluţia franceză iar toate politicile dezvoltate de UE sunt direcţionate spre limitarea libertăţii, aducerea egalităţii la nivelul de jos şi creşterea fraternităţii în segmentul interesului politic partizan.

Codexul european.
Iată ceva cu adevărat edificator. Dacă e să redactăm azi Codexul european, el va cuprinde 9998 pagini cu codexurile ţărilor membre şi două pagini cu simboluri ale Uniunii Europene. Tentativele Bruxellesului de a clădi interese comune ignorând codexurile ţărilor membre, sunt sortite eşecului.
A nu ţine cont de această realitate, înseamnă autodistrugerea Uniunii Europene. Pentru marile corporaţii, sistemul bancar şi grupurile politice europene, nu există naţiuni. Aici e cheia existenţei Uniunii Europene.

Comentarii
  1. Raport al Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind punerea în aplicare a dispoziţiilor referitoare la ştampilarea documentelor de călătorie ale resortisanţilor ţărilor terţe în conformitate cu articolele 10 şi 11 din Regulamentul (CE) nr. 562/2006 de instituire a unui Cod comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen) [ COM(2009) 489 final – Nepublicat în Jurnalul Oficial].

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s