Se afirmă în media şi se susţine în special în declaraţiile politice, că rolul economiei este acela de a crea locuri de muncă. Este o gogoaşă politică sau, ca să fiu direct, o prostie!

Rolul economiei este acela de a crea bunuri şi servicii necesare societăţii. Altfel spus, dacă performanţa tehnologică permite, există posibilitatea ca industrii întregi să aibă 0 (zero) angajaţi iar serviciile să funcţioneze, la nivelul unei ţări, cu 15-20% din ceea ce numim forţa activă.

Politicile sunt cele care crează locuri de muncă, prin facilităţi asigurate investitorilor. Impozitarea redusă, reducerea taxelor vamale, preţul redus al energiei acordate pentru dezvoltarea zonelor defavorizate sau pentru angajarea şomerilor, constituie politici de stat sau locale.

Economia are legile ei proprii iar performanţa economică presupune permanent reducerea cheltuielilor, inclusiv cele legate de numărul angajaţilor.

Se schimbă lumea şi, din păcate, se înţelege prea puţin că sistemul prin care, ca să trăieşti, trebuie să fii angajat, este depăşit. O societate se poate dezvolta în condiţiile în care numai 10% din forţa activă, este angajată. Noua economie mondială va arăta că e necesară schimbarea paradigmei muncii şi a raporturilor dintre om, muncă şi societate. Aceasta presupune o serie de schimbări fundamentale privind drepturile individuale şi colective, venitul minim garantat, constituirea fondurilor sociale. Pentru analişti, această problemă presupune rezolvarea unui sistem de ecuaţii în care variabile precum economia, performanţa economică, populaţia şi standardul de viaţă cresc, numărul angajaţilor scade,  iar necesitatea unui venit garantat este o valoare impusă.

Observaţi că necesar este venitul minim garantat şi nu numărul locurilor de muncă create de economie. Aceasta este o problemă legată de politici de stat.

Comentarii
 1. ion spune:

  cum îţi imaginezi o industrie cu 0 (zero) angajaţi? numai dacă aceasta ar fi complet automatizată şi robotizată. ori în cazul nostru e o pură utopie. foarte interesantă mi s-a părut cugetarea: „Se schimbă lumea şi, din păcate, se înţelege prea puţin că sistemul prin care, ca să trăieşti, trebuie să fii angajat, este depăşit.” termenul „muncă” mi se pare prea învechit. cea mai grea şi adevărata muncă există în agricultură şi este cel mai prost plătită. mai ţin minte de la economia politică că în socialism retribuirea „oamenilor muncii” se făcea după cantitatea, calitatea şi importanţa muncii depuse. cum oare se mai face asta astăzi în capitalismul industrializat până la extrem? şi dacă „necesar este venitul minim garantat şi nu numărul locurilor de muncă create de economie”, atunci cărui angajator i-ar mai conveni să crească numărul locurilor de muncă?

  • @Ion,
   Există deja multe proiecte industriale (turnkey project) in care în afara managementului şi a echipei de intervenţie tehnologică, nu există altcineva. Performanţa tehnologică permite aceste noi structuri. E normal ca paradigma muncii să se schimbe şi odată cu ea, întregul concept privind raporturile de muncă. De aici vine necesitatea venitului minim.
   Pe de altă parte, fondurile necesare susţinerii ajutoarelor sociale şi a pensiilor, pot fi create fără a implica taxe şi impozite asupra veniturilor proprii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s