Se inoculează sau se afirmă direct, în luările de cuvânt şi chiar în sistemul de învăţământ, pe tema raporturilor dintre economie şi sistemul bancar, că băncile sunt motorul economiei mondiale. Ba mai mult , aţi auzit chiar expresii de genul „băncile nu mai finanţează industria” sau „băncile nu mai finanţează agricultura”, încercând să se justifice nefuncţionalităţi economice pe seama băncilor.

Băncile nu sunt motorul economiei, nici al celei locale şi nici al celei mondiale. Faptul că sistemul bancar mondial este gestionat de un grup în scopul controlului şi dependenţei decizionale, este rodul unor planuri care au generat globalizarea. În Manifest, va fi revoluţie!  (Criza mondială, apusul capitalismului şi noua eră) dar şi în multe alte articole, am prezentat acest mecanism.

Băncile prestează un serviciu şi-şi caută, aşa cum e normal, profitul. Dar nu aţi auzit, cu siguranţă, niciodată că vreo bancă a hotărât naşterea unei industrii sau al altor activităţi economice. Nu este rostul lor.

Pentru a înţelege motorul economiei mondiale, trebuie să înţelegi cum funcţionează economia. Producţia de bunuri şi servicii trebuie să închidă cicluri economice, de la materii prime şi materiale, procesare, vânzare, încasare, restartare ciclu. Cei care închid acest ciclu sunt en-grosiştii care au şi calitatea de investitori. Ei decid ce şi cât se produce, pe segmente economice, în funcţie de rata de absorbţie a pieţii. Ei sunt motorul economiei. Corect era să spun şi că ei sunt din ce în ce mai strangulaţi de către Globalizare. Când am scris în lucrarea susmenţionată că mecanismul capitalismului a fost gripat de către globalizare, am arătat clar că înlocuirea deciziei individuale cu decizia globală şi anularea riscului de piaţă, a dus la criza mondială.

Revenind la temă, băncile nu au fost şi nu sunt motorul economiei. Decizia economică revine investitorului care are, de cele mai multe ori, calitatea de en-grosist.

Comentarii
 1. Tomulescu I. spune:

  dacă îmi permiteţi,
  eu aşi mai adăuga în contextul acestui articol,
  că de fapt, motorul economiei indiferent de nivel micro sau macroeconomic, sunt invenţiile şi brevetările ce corectează tehnologiile diverse existente la momentul de debut.
  Fiecare invenţie, descoperire duce omenirea un pas mai departe.
  După care intervin în susţinerea invenţiei consumatorii.
  Investitorul este doar un intermediar care se foloseşte de această pârghie – susţinerea fabricării în masă.

  mai adaug că:
  Banca este doar un producător de monedă, în baza unor sisteme contabile.
  Este doar o pârghie de intermediere a schimbului.
  Faptul că se încearcă în prezent trecerea băncii în alt statut, dă dovadă de o lipsă de percepţie a realităţii (nu putem spune nici măcar că este o percepţie obturată).

  Dar 100% este sigur că banca sau băncile nu sunt un motor …
  Rămân la statutul de oglindă mai complexă a activului şi pasivului ce participă la susţinerea societăţii

  • @Tomulescu,
   Viata ne arata ca valoarea unei inventii apare atunci cand el, investitorul, finanteaza punerea ei in opera, in productia de serie sau extinderea serviciilor.
   Iar cercetarile in optimizarea productiei si a ciclurilor economice, sunt tot rodul acestui decident.
   Referitor la banci: numai unele banci emit moneda, bancile de stat, trezoreriile. Bancile comerciale presteaza servicii. Un prestator de servicii nu poate fi motor ci doar suport al unui demers economic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s