Saddam a fost inlăturat pentru că avea „arme de distrugere în masă”. Întrebaţi după război, unde sunt armele de distrugere în masă, responsabilii din vest au bâlbâit diverse, dar era nevoie de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU pentru a justifica invazia şi înlăturarea lui. Crimele săvârşite de Saddam împotriva poporului irakian, nu au fost luate în calcul, trebuia inventat un pericol global.
În Siria, sute de oameni mor zilnic, mai mult ca victime colaterale. Moartea a peste 100,000 de sirieni, până acum, nu-i impresionează pe capii democraţiei. Se construieşte iar o justificare a intervenşiei, printr-un pericol global dar de utilizarea armelor chimice. Vedeţi dar că 100,000 de oameni ucişi, nu contează deşi oricare tribunal din lume l-ar condamna pe Bashar al-Assad pentru războiul dus împotriva propriului popor. Se repetă scenariul din Irak.
Orientul mijlociu fierbe, calculele mai marilor lumii nu au legătură cu sirienii expuşi unor riscuri majore. Egiptul încă fierbe, Siria fierbe, Turcia e pe punctul să redevină un decident politico-militar major în zonă iar Rusia, cu republicile asiatice înfrăţite cu Turcia, nu poate accepta aşa ceva. Probavil că la Summitul G20 din septembrie, de la Sankt Petersburg, Rusia va primi ceva la schimb şi atunci, războiul chirurgical împotriva regimului Assad, va fi declanşat.
Siria, atât de aproape de Balcani, atât de aproape de noi. Ce bine era să fii avut acum o diplomaţie de calitate, discretă, activă, temperată.
Se schimbă Harta lumii, am mai scris despre asta şi în 5 martie 2011, în articolul:
Revolutiile arabe vor amana prabusirea capitalismului?

revolutiile arabe

Vor salva revolutiile arabe capitalismul?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s