I-aţi văzut deseori pe posturile TV, criticând şi sancţionând lipsa soluţiilor în domeniul managementului apei. Evenimente atmosferice ca ruperea de nori, tornade, furtuni dar şi aventualele avarii ale unor baraje, conduc la catastrofe locale. Inundaţiile din judeţul Galaţi sunt ultimele evenimente dintr-o serie care se întinde pe zeci de ani.

Pe de altă parte, nu contenesc laudele la adresa acestor specialişti. Se uită prea uşor că inginerii hidro şi cei cu specialităţi asemănătoare, au avut din 1989 încoace, un preşedinte, Ion Iliescu, doi prim miniştri, Petre Roman şi Călin Popescu Tăriceanu, o serie de miniştri, secretari de stat, şefi de servicii speciale, şefi locali. Adică, pentru a fi direct, ei au avut şi puterea de decizie şi expertiza. Nu au făcut mai nimic dar se pudrează în continuare, apar pe posturile TV şi critică. Aceste jalnice păpuşi de carton au produs şi produc pagube imense.

Când am scris „Uriaşa şansă a României„, aveam în vedere culoarul extrem de favorabil care ni s-a deschis la finele lui 2012. Dar nivelul intelectual extrem de scăzut al clasei politice care administrează treburile ţării, nivelul moral incalificabil şi spiritul de haită existent în partide, produc risipire şi haos. Nicio coloană a 5a străină n-ar fi reuşit un asemenea succes.

În statul român, cel care are responsabilitatea bunului trai, al independenţei şi prosperităţii, sunt anomalii grave. De economie se ocupă filologi şi jurişti, inginerii se ocupă de învăţământul preuniversitar, economiştii de sănătate, juriştii de marile proiecte, geologii de mass media iar cine nu are nicio specializare sau expertiză, se ocupă de protecţia mediului şi de regionalizare.

Practic, este imposibil să promovezi un proiect pentru că, pe decidenţii politici, nu poţi să-l faci să înţeleagă rolul şi rostul proiectului. Cine nu înţelege, nu-şi poate asuma răspunderea.

Revenind la inundaţii, poate că ar trebui să aducem nemţi ca să întocmească proiectele necesare şi să-i lăsăm pe marii noştri specialişti hidro numai pe posturile TV.

Comentarii
  1. anca spune:

    Ironia sortii face ca Doamne’ Doamne sa-i scoata pe nas lui nea’ Nelu „ingineria in ape”, care mai deunazi era specialist in extractii miniere si ii lua la misto pe opozantii proiectului RMGC, ‘habar n-am-isti’ aflati in treaba si nepriceputi! Ne-aducem aminte de canalul Dunare – Bucuresti, care mai avea putin si era terminat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s