O serie de aproximativ 100 (o sută) de cutremure mici au avut loc până acum în Izvoarele, Galaţi. Primele explicaţii au fost din categoria „hai s+o zicem şi pe asta” şi cineva a început să vorbească despre inundaţiile care au infiltrat apă la, ţineţi-vă bine, sute de metri adâncime.
Apoi au intrat în scenă specialiştii de la Fizica Pământului şi cei de la Geologie şi geofizică. Am toată aprecierea pentru munca şi rolul lor dar păcătuiesc prin comunicare şi posibil prin regimul de lucru. Mă gândesc la seria de cutremure atipice, cum a fost cel din 3 decembrie 2012.
Anumite elemente mă determină să cred că la Izvoarele nu sunt mişcări seismice tipice. Probabil că mişcările de natură tectonică au magnitudinea sub 2 şi ele fac parte din seria obişnuită. Dar peste ele se suprapun alte vibraţii iar natura lor e necunoscută. Fenomenele pot fi asimilate unor amplificări de semnal ori o amplificare presupune accesarea unei surse noi de energie. Faceţi experimentul deasupra unui garaj subteran, măsurând vibraţiile şi sunetul când în garaj un motor dă rateuri şi veţi descoperi aceleaşi sunete.
În al doilea rând, animalele reacţionează la seismele naturale dar nu la cele antropice iar la Izvoarele, animalele nu reacţionează.
În al treilea rând, faptul că nu se comunică nimic despre evoluţia gazelor din apa puţurilor, în tot acest timp, mă pune pe gânduri. Ori sunt nepricepuţi ori tăcerea e impusă.
Cum va evolua situaţia de la Izvoarele? Dacă se vor produce alunecări de teren, trebuie evacuată populaţia. Dacă există mari cavităţi subterane, ceea ce geologii exclud, e posibil să se prăbuşească o mare parte din zona afectată.
Concluzia la care am ajuns deocamdată este că fenomenele de la Izvoarele  sunt antropice, nu naturale şi asta presupune o altă abordare. Întrucât încerc să impun un proiect de mare anvergură în acest domeniu, mă limitez la aceste consideraţii acum. Există însă pericole mult mai mari decât cutremurele.
poate e bine să revedeţi:

Există pericole mult mai mari decît cutremurul
Cel mai mare pericol tectonic pentru Romania
Pericolele tectonice in Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s