Sunt din ce in ce mai uimit de câte iresponsabilitate zace în actuala clasă politică, referitor la Ukraina.
Mai zilele trecute, un comunicat de la Cotroceni anunța că nu s-a ridicat gradul de alertă în structurile informative. Ori mințiți cu nerușinare, ori nu vă știți rolul. Adică NATO monitorizează militar situația conflictului Ukraina-Rusia iar SUA și Uniunea Europeană monitorizează politico-economic situația și voi declarați că nu vă afectează. Altfel spus, noi nu mai suntem membri NATO și UE? Noi nu mai avem un parteneriat strategic cu USA?
Pe de altă parte, o serie de politicieni guvernamentali dar și de la Cotroceni, își lansează visurile de pace mondială pe la posturile TV, declarând că pe noi nu ne va afecta situația și că nu va fi, cu siguranță un conflict militar.
Îi sfătuiesc să citească istoria ultimilor o suta de ani, nu mai mult.
Vor afla acolo că diferența majoră dintre soldatul sovietic și soldatul universal din rest este dată de atitudine.
Mai simplu spus, pe înțelesul tuturor, ar fi că Soldatul universal somează ”Stai, stai că trag!” și apoi trage! Soldatul sovietic, acum rus, întâi trage și apoi somează ”Stai! Cine a fost?”. Îmi veți înțelege cinismul acestui exemplu.
Sunt convins că vestul va valsa în comunicate și în somații. Interesul economic al Uniunii Europene, în primul rând al Germaniei, este de bună relație cu Rusia. Interesul politico-militar al USA este de bună relație cu Rusia. E posibil chiar ca rușii să renunțe la Siria în schimbul închiderii ochilor vestului cu privire la intervenția din Ukraina. Multe alte scenarii se pot face.
Pentru noi e clar că dacă acest conflict va escalada limitele diplomatice, chiar dacă direct nu ne va atinge teritoriul, ne va influența politic, economic și umanitar.
Când spun umanitar, mă gândesc în primul rând la tabere de refugiați, spitale de campanie și fonduri pentru acestea.
Militar, e posibil să se deschidă tabere NATO și să fie aduse trupe.
Politic, regimul Băsescu va rămâne până la finalizarea situației.
Nu are sens să mai scriu alte concluzii.
Peste toate acestea, mai e și tăcerea Chinei!

Comentarii
  1. De acord ca pozitia Romaniei in chestiunea Ucrainei este absolut tembela. Nu inteleg insa menajamentele exprimarii despre iresponsabilitatea care zace în actuala clasă politică. Pai cine e zmeul zmeilor, tatal dracilor, tartorul politicii externe romanesti? Avem vreun interes sa-i stirbim din „merite”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s