Despre fragilitatea echilibrului politico-militar mondial

Posted: 18 martie 2014 in globalizare, Neclasificat, politic
Etichete:, , , ,

Evenimentele din Ukraina ne arată fragilitatea actualului echilibru planetar. Declarațiile politice, pro Ukraina, sunt decorațiuni colorate pe o situație foarte periculoasă.
Cert este că, la ora actuală, există numai trei puteri foarte mari, Statele Unite, Rusia și China. Statele Unite și Rusia, cel mai probabil stabilesc acum regulile pentru o pace în teritoriul ex-sovietic. China tace, pentru că indiferent cum vor evolua evenimentele, ea va ieși în câștig.
Din păcate, șubrezenia Uniunii Europene, complică evenimentele. Echilibrul politico-militar mondial, ar fi restabilit dacă Uniunea Europeană ar avea o politică externă coerentă și mai ales dacă ar acționa ca o forță unită, economic și politic. UE este însă departe de o astfel de construcție. În interiorul UE nu există liantul care să dea naștere conștiinței europene și apoi al națiunii europene. Am mai scris despre această situație, despre imposibilitatea formării unei Uniuni Europene unite, inclusiv în Codexul românesc.
Pe de altă parte, slaba calitate a politicienilor europeni, rodul parazitismului de la Bruxelles, ne aduce în situații din ce în ce mai triste. Dacă Statele Unite, nu ar fi protejat Europa, ați fi văzut poziții antagonice între Germania și Polonia, între Bulgaria și România, între alte și alte țări europene.
Criza liderilor europeni, departe de a se fi consumat, se amplifică și astfel, în loc să existe patru puteri politico-militare mondiale, USA, UE, China și Rusia, două din vest și două din est, există numai trei. Sistemele aflate în echilibru fragil, cu mare probabilitate, se prăbușesc iar criza din Ukraina este departe de a se fi consumat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s