Educația și Justiția sunt două instituții diferite.
Așa cum am scris și în articolul Educația și Învățământul, Educația este un drept fundamental al omului și o obligație a societății, prin stat. Această obligație se realizează în principal prin instituția numită Învățământ.
Justiția, din păcate, este o instituție a statului menită a stabiliza ordinea de drept în stat. În mod normal, așa cum am prezentat în lucrarea ”Codexul românesc, statul și rolul Constuției, Justiția ar trebui să fie cu totul altceva, nu un pilon al forței statului.
La noi, Justiția a ajuns să fie confundată cu parchetul.
În lucrarea despre Necesitatea Codexului românesc, am arătat că pentru a se intra într-o viață normală, într-o societate normală, pentru a ne respecta drepturile, valorile, simbolurile și pentru a realiza un management performant de țară, Justiția trebuie să aparțină Țării și nu Statului.
Parchetul, cu toate formele lui, apără statul sau și mai grav, este la dispoziția puterii de stat.
Practic, Țara și drepturile cetățenilor în raport cu statul, sunt apărate numai de o instituție numită Avocatul poporului, care doarme. Probabil că nici această instituție nu știe care-i e rolul.
Este evident că Parchetul, având ca rol apărarea statului, nu are ce căuta în Instituția numită Justiție! Parchetul trebuie să funcționeze sub patronatul Ministerului Justiției, având atrubuții clare privind anchetarea abaterilor de la ordinea de stat și sesizarea Justiției.
Între Educație și Justiție trebuie să existe o legătură intrinsecă. Nu poți să faci parte din instituția numită Justiție, dacă nu ai Educație la cel mai înalt nivel. Rolul judecătorilor este mult mai important pentru Țară decât pentru Stat. Ei ar trebui să fie în drept a corecta aberațiile legislative, a sancționa abuzurile statului, a apăra societatea, valorile și drepturile ei.
Dacă această legătură intrinsecă ar fi existat, de mult timp am fi devenit o societate normală, civilizată.
Observ că se fac anchete noaptea, se arestează noaptea, se judecă pe loturi, în lipsa probelor, se merge cu falsuri în instanțe iar acestea nu condamnă aceste acțiuni. S-a ajuns în situația tristă, foarte tristă, în care Justiția, prin Parchet, își arată forța și nu Înțelepciunea.
”Cine nu poate convinge, lovește, pentru că și frica e o metodă de convingere!”
Nu-mi amintesc cine a pus în slujba statului totalitar această conduită dar ea e la ordinea zilei în țara noastră.
Numai judecătorii pot să aducă în dreptul ei Justiția și să readucă Înțelepciunea în România.

codexul romanesc

Codexul romanesc statul si rolul constitutiei

Codexul romanesc statul si rolul constitutiei

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s