Apar din ce în ce mai mulți cei care contestă Revoluția din decembrie 1989!
Unii susțin că a fost o lovitură de stat, alții că a fost o lucrătură a Securității în cooperare cu servicii externe.
Ca unul care am trăit din plin evenimentele, susțin că a fost o Revoluție și am câteva argumente care nu pot fi combătute:
1.Lumea s-a revoltat pe masacrul de la Timișoara! Contestațiile populare la adresa regimului Ceaușescu au avut în prim plan acest aspect. Pentru cei care au uitat, lumea scanda ”Ceaușescu judecat pentru sângele vărsat!” și ”Libertate!”. Faptul că o anumită propagandă, în special Europa Liberă, a susținut aceste revolte, e un alt aspect. Lumea ajunsese la capătul răbdării. Așa a explodat mămăliga. Dacă sutele de mii de oameni nu ieșeau în București, se putea termina mult mai rău!
2.Intuind pericolul, Ceaușeascu a pus Armata în stare de război! Aceasta semnifica un pericol iminent. Despre rolul și erorile armatei în timpul Revoluției, voi reveni cu un alt articol.
3.După fuga lui Ceaușescu, s-a creat un vid de putere. Numai când are loc o mare revoltă populară, cu răsturnarea puterii de stat, apare vidul de putere. Acest fenomen social-politic a fost evident după 22 decembrie! Nu poate fi contestat. Faptul că unii au pus mâna pe putere, s-a petrecut după răsturnarea regimului. Ei nu au condus Revoluția. Revoluția a pornit ca o mare revoltă populară împotriva regimului, nu a avut un program, nu a avut lideri!
4.Regimul politic s-a schimbat, drepturile individuale au fost repuse în starea normală.
Aceste fapte sunt evidente!
În decembrie 1989 a avut loc o Revoluție!
După scoaterea din joc a lui Ceaușescu și a conducerii de stat, a avut loc mișcarea prin care un grup care l-a pus în frunte pe Ion Iliescu, a preluat puterea!
Putem spune astăzi, la 25 de ani din Decembrie 1989, că am avut o Revoluție urmată de o mișcare politică, asemănătoare unei lovituri de stat, prin care tovarășii din liniile doi și trei ale PCR, s-au transformat în domni și conduc și astăzi România. O numesc Mișcare politică și nu Lovitură de stat, pentru că NU EXISTA STATUL. Statul comunist al lui Ceaușescu fusese înlăturat dar nu se crease altul nou! Nu putem vorbi despre o lovitură de stat dacă statul nu există!
Securitatea și celelalte servicii, nu au condus Revoluția, așa cum mulți susțin astăzi. Ei s-au ascuns în zilele fierbinți din Decembrie! Au lucrat însă din plin, după înlocuirea regimului Ceaușescu!

Reclame
Comentarii
  1. Tomulescu I. spune:

    in concluzie,
    revolutia nu a avut finalizare… pentru ca a fost deturnata de aceeiasi comunisti care l-au facut pe Ceausescu dictator.
    Libertatea reala o vom avea, daca vom elimina structura actuala – si asta inseamna si parte legislativa si parte executiva, pentru ca este un sistem care de fapt – cu circuit inchis – isi pregateste loviturile justificate prin legi

  2. Anca spune:

    De-ar fi asa de simplu,..dar, vorba unui roman treaz, contemporan, .. „cum să nu fie complicat să se ia o ţară fără ştire de la neamul care a apărat-o şi a îngrijit-o milenii ?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s