În articolul precedent, A fost sau nu Revolutie in 1989?, am arătat că în Decembrie 1989, acum douăzeci și cinci de ani, a avut loc o Revoluție și am adus argumente care nu pot fi combătute.
Acum, mă voi referi la rolul și greșelile Armatei în acea perioadă.
Analiza rece a evenimentelor, îmi arată că:
1.România avea în 1989, un stat comunist, ceaușist. Exista o conducere de partid și de stat. Partidul unic, PCR, forma și conducea statul. Deci responsabilitatea pentru situația dezastruoasă a țării, revenea PCR și conducerii sale. De aceea trebuia condamnat comunismul și întreaga structură de conducere a PCR.
2. Ceaușescu a pus Armata în STARE DE RĂZBOI. Acest fapt e dovedit de documentele și declarațiile aflate în arhiva Armatei. Motivarea a fost susținută de rapoartele serviciilor de informații și se baza pe intruziunea și activitatea serviciilor străine dar și pe amplificarea acțiunilor de protest din țară. Armata a fost scoasă în stradă pentru controlul și restaurarea ordinii de stat, iar de lupta din umbră și treburile murdare se ocupau serviciile speciale. Fiind în Stare de război, nu mai funcționa legea civilă!!!
3.Prima greșeală, foarte gravă, a Armatei, ține de conducerea ei. Armata a fost scoasă împotriva populației. Astfel, în loc să apere Țara, Armata a fost pusă să apere Statul. Conducerea Armatei a fost depășită de evenimente. Normal, pe baza jurământului depus pentru apărarea Țării, Armata trebuia să-l înlăture pe Ceaușescu și regimul său. Nu a făcut asta!
4.A doua greșeală – slaba pregătire a Armatei. Nu pot să înțeleg gravele deficiențe în conducerea și acțiunile Armatei decât prin slaba pregătire a ei. Acesta e un adevăr certificat prin operațiunile dezastruoase conduse de generali și ofițeri incapabili să înțeleagă că rolul lor, în situația unui colaps statal, era și acela de decizie, nu numai de curea de transmisie. Dezastrula acestor acțiuni a început la Timișoara, a continuat la Cluj, Sibiu, Brașov și București și a atins apogeul cu masacrul de la Otopeni, când nevinovații militari de la 0891 Câmpina, au fost masacrați.
5. A treia greșeală – nu a preluat puterea. După fuga lui Ceaușescu, pe fondul colapsului statului comunisto-ceaușist, Armata s-a retras, pentru scurt timp. Cine mai apăra atunci Țara? Milioanele de oameni ieșiți în stradă. Nu mai exista un stat care să reprezinte și să conducă Țara. Armata trebuia să preia conducerea statului pentru că Revoluția nu a avut nici lideri, nici structură și nici program. Nu numai că nu a făcut aceasta dar a sprijinit grupul care îl pusese în frunte pe Iliescu.
Aceste grave erori ale conducerii Armatei, au semnat destinul nostru în anii următori.
Marele merit al Armatei în Revoluția din 1989 a fost fraternizarea cu populația revoltată.
Această fraternizare a certificat doborârea statului ceaușist!
Puneți în balanță greșelile și meritele Armatei.
Greșelile, ca și meritele, aparțin unor oameni care s-au aflat în uniformă militară!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s